Ha rajzfilmre vágynál - 5 zseniális animációs film

Bár igaz, hogy az animáció jellemzően inkább gyerekek szórakoztatására szolgál, bőven akadnak ellenpéldák is. Ezt bizonyítják az alábbi alkotások is, amik leginkább pont nem kicsiknek szólnak. Életrajzi drámán át irodalmi adaptációig sok mindent találhattok rajta, remélem, tudok majd újakat mutatni!

# Loving Vincent

A tavaly decemberben megjelent film Van Gogh életének utolsó, rejtélyes időszakát mutatja be, a mentális összeomlástól a tragikus halálig. A cselekmény a szomszédok és ismerősök visszaemlékezésein keresztül göngyölődik fel, minden beszélgetés, minden elejtett szó új réteggel gazdagítja a titkok hálóját, ami a festő öngyilkosságát körüllengi. Vajon tényleg önmagával végzett, vagy gyilkosság volt? Ki mond igazat, és ki hazudik a kisváros lakói közül? Egy elkésett levél vezeti főhősünket, a postás fiát, hogy felkutassa az igazságot.

A film különlegessége a remek történeten kívül a technikai megoldásokban rejlik. A film a világ első teljesen kézzel festett animációs filmje, méghozzá a mester stílusában. A nemegyszer ismert Van Gogh képeket megidéző látványvilágot magával ragadó soundtrack kíséri. Például a Starry Starry Night címet viselő alkotás nekem még ma is gyakran eszembe jut, pedig egy éve láttam. Egyszerűen nem tudsz veszíteni vele, ha csak ezt az egy filmet nézed meg róla, ez a lista mindent elért.

# Az ember tragédiája

Kár vagy nem kár, lényegében kijelenthetjük, hogy a hazai történelmi rajzfilm gyártás szálai ma Jankovics Marcell kezében futnak össze. A magyar népmesék és a Mondák a magyar történelemből rendezése után ő volt az, aki huszonhárom évnyi munkával rajzfilmre adaptálta Madách zseniális történetét. A történet szerint, Ádám kiűzetés utáni utazását követhetjük nyomon, oldalán a mindig rideg és cinikus Luciferrel, aki a történelem fő korszakain kalauzolja végig. Érdekesség, hogy minden korszakot az adott kor jellemző művészeti stílusban mutat meg: egyiptomi falfestmények, bizánci mozaikok, és reneszánsz metszetek váltják egymást. Mindezt a rendező imponáló művészettörténeti műveltsége teszi lehetővé.

Jankovics nem változtatott az alapmű szövegén, csak itt-ott rövidített azon. A drámai szépségű mű sorsról, történelemről, és eszmékről mesél nekünk, ha elég nyitottak vagyunk a befogadáshoz. A képsorokat sok helyen Mozart isteni dallamai kísérik.

# A rabbi macskája

Francia rajzfilm, Joann Sfar rendezésében. A 20-as évek Algériájában játszódó történet egy zsidó család életébe enged betekintést, hol a családfő, hol annak macskája szemszögéből. A cicus egyik nap lenyeli a papagájt, amitől csodálatos módon megtanul beszélni. Onnantól kezdve pedig az egész házat teleharsogja materialista és ateista elveivel. Sfar rabbinak azonban nem csak ezzel kell megküzdenie.

Életükbe hamarosan egy izgalmas rokon, majd egy menekülő oroszországi festő toppan be, aki végül elszánt csapatot szervez belőlük, egy misztikus fekete bőrű törzs felkutatására. A komoly mondanivaló és a szarkasztikus humor gyorsan váltja egymást, hiszen a cinikus házi kedvencnek mindenről határozott véleménye van. És ott van a rabbi lánya, a gyönyörű Zlabya is…

# A halott menyasszony

Tim Burton klasszikusa az évek alatt sokak kedvencévé vált. A film alap-sztorija egy a 19. században gyakori jelenségre épül. Két család, a roppant vagyonos, de alantas származású Dortok, és az arisztokrata, ámde Everglotok gyermekeiket házasságra adják, így biztosítva mindkettejük társadalmi pozícióját. A kissé esetlen Victor és az előkelő Victoria bár kedvesek egymásnak, maguk sem tudják mit akarnak szenvedélyes szerelemről szó sincs.

Egy viharos éjszakán Victor tudtán kívül feleségül kéri Emilyt, aki évek óta halott, egy álnok gyilkosságnak köszönhetően. A lánynak egy élő szerelme az egyetlen út a feltámadáshoz, viszont Victort kijelölt menyasszonya várja az elevenek világában. Tim Burton a filmben életről és halálról, szerepekről és társadalomról elmélkedik, mindezt gyakran sziporkázó humorral fűszerezi. Az olyan kérdések, hogy ki lesz végül a választott, kit terhel a felelősség az elkövetett bűnökért, és hogy meddig terjed az emberek képmutatása, a film végi fantasztikus lezárásból derülnek majd ki.

# A messzi észak

Sasha kívülről a megszokott felsőosztálybeli orosz fiatal hölgyek életét éli a 19. században. Ő azonban más, mint a többiek. Felfedezői ábrándokat dédelget, és családja többi tagjával szemben nem sikerült elfogadnia nagyapja eltűnését, aki egy lenyűgöző hajón indult el feltérképezni az Északi-sarkot. Szülei nem nézik jó szemmel a lány ambícióit, inkább férjhez adnák, és már jó házhoz jelöltjük is akad. Sasha ezt látva inkább megszökik, és szeretett nagypapája után indul, az utak pedig a messzi északra vezetnek…

A francia-dán koprodukció bátran fordul szembe napjaink mozis áramlataival, bár a gyerekek az elsődleges célközönség, nem fél komoly témákról is beszélni. A könnyed és elegáns látvány káprázatos atmoszférát teremt. A megindító történet pedig minden pénzt megér.

Köszönöm, hogy elolvastad! Remélem, tetszett, és tudtam pár ötletet adni az üres órákra! Nemrég került a mozikba a Ruben Brandt című magyar animációs film, ami egy akció film és egy pszichológiai thriller keverékének ígérkezik, cseppnyi szürrealitással és drámával fűszerezve. Ez inspirálta mostani cikkemet, hiszen a történet nagy lehetőségekkel kecsegtet. Addig is bátorítalak titeket, hogy nézzétek meg a listán szereplő alkotásokat, vagy fedezzétek fel a saját kedvenceiteket!




Csury Balázs

Hajtó Zsófia

Author: Hajtó Zsófia

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Sorozatajánló: A Jó Hely

Ez a misztikummal és izgalommal átitatott kérdés az összes emberben felmerült már: mi vár ránk a...

Folytatás

Yuval Noah Harari ~ Sapiens

Yuval Noah Harari Sapiens című kötetének kritikáját olvashatjátok Kuti Lilla Szabina tollából.

Folytatás