5 kultfilm, amit sosem fogunk elfelejteni

Már több mint száz éve készítenek filmfelvételeket. A mozgókép történelmi diadalútja során számtalan műfajban megjelent, újakat teremtett, és rengeteg olyan mű is készült, ami örökre az emberek kollektív tudatába égette magát, fatálisan rossz, vagy éppen fenomenálisan jó mivoltának köszönhetően. Én most az utóbbira gyűjtöttem néhány példát, jöjjön tehát öt kiváló film, ami még évtizedekre jelzőtüze lesz az emberi alkotásvágynak!

# A Keresztapa-trilógia

A Mario Puzo regénye alapján, Francis Ford Coppola rendezésében elkészült gengszter filmet sokan a műfaj csúcsaként ünneplik, joggal. A történet egy Dél-Olaszországból elszármazott család, a Corleone-klán életét mutatja be, akik New Yorkban egy nagyhatalmú maffiát vezetnek, élen az öreg Vitóval, az első keresztapával. A kíméletlen, de korrekt Don békében kormányozza hálózatát, csendjét csak néha törik meg véres leszámolások. Ám néhány váratlan és tragikus esemény hatására elszabadul a pokol, a hatalomvágyók és a riválisok bekapcsolódásával pedig megindul a kíméletlen harc a pozíciókért, a pénzért, és a túlélésért. A főbb szerepekben Marlon Brando, Al Pacino, és Robert Duvall tündökölnek. A zseniális zenével és a kifogástalan operatőri munkával a három film csaknem tökéletes alkotás.

# Csillagok háborúja

Természetesen George Lucas monumentális űroperáját sem hagyhattam ki. A történet szerint egy messzi-messzi galaxisba látogatunk el, amelyet az Erő, ez a misztikus kötelék jár át. Az Erő jó és rossz szándékú felhasználói örökös harcban állnak egymással a világ feletti uralomért, és az Erő is örökké küzd magával a saját egyensúlyáért. A filmek hitről, családról, gyűlöletről és bosszúról tesznek fel nekünk kérdéseket, és egy más világon illusztrálják azokat. John Williams lehengerlő dallamai, a változatos és fantáziadús világ, a sok tehetséges színész méltán teszik feledhetetlen élménnyé. Ráadásul az eposz napjainkban is íródik a Disney jóvoltából, bár igaz, a folytatásokat nagyon sok kritika éri.

# Veszedelmes viszonyok

Egy magával ragadó kosztümös dráma, vágyról, csábításról, bosszúról, az évszázados játszmáról, ahol ezúttal virtuóz játékosok keverik a lapokat. A XVIII. század francia arisztokratáinak kiélezett összecsapása, a korban élő Choderlos de Laclos azonos című levélregénye alapján, Stephen Frears tálalásában. A Glenn Close által játszott cinikus, de gyönyörű márkinő fogadást köt a híres nőcsábász Valmont vikomttal, hogy csábítson el egy ártatlan fiatal lányt. A vikomt kegyetlen praktikákkal, és John Malkovich külsejével indul harcba, ám komoly hátrányba kerül, mikor szívét a szerelem hullámai borzolják föl. A többi főszerepben Michelle Pfeiffer, Uma Thurman és Keanu Reeves parádéznak.

# Száll a kakukk fészkére

Miloš Forman filmjében egy amerikai pszichiátria mindennapjaiba pillanthatunk be, ahova váratlan új lakó érkezik, aki felborítja az addig uralkodó rendet. Patrick McMurphy született bajkeverő, de ezen kívül nem küzd komoly problémával. Nem sokára lázadozni kezd Ratched főnővér basáskodása ellen, igyekszik kimozdítani az ápoltakat a tespedésből, ám az intézményes hatalom polipkarjai igyekeznek minden próbálkozását felőrölni. A tragédia végül a két szemben álló főszereplő küzdelmében csúcsosodik ki, akiket Jack Nicholson és Louise Fletcher keltenek életre.

# A Gyűrűk Ura-trilógia

A fantasy műfaj egyértelmű zászlóshajója J. R. R. Tolkien azonos című regénysorozatán alapul. Peter Jackson volt az, aki Középfölde varázslatos világát a képernyőre ültette át, és műve maradandónak mutatkozott. Az emberek, tündék, hobbitok és más teremtmények feletti uralomért öldöklő háború tör ki, ahol apokaliptikus erők csapnak össze. A drámai küzdelem során népek és emberek világlátása, sorsa kerül felfejtésre. Ebben a három filmben a hatalomhoz természetfeletti erő is társul. A cím a negatív főszereplőre, Sauronra vonatkozik, aki egy bűvös gyűrűt hozott létre, hogy Középfölde népét uralma alá hajtsa. Ám az elkerül tőle, ami radikális módon borítja fel a békét…

Ez az öt film mind a mozi történelem fényes ékköve, az évek során rajongók tömegei építettek köréjük kultuszt. Ha még nem láttad valamelyiket és van egy kis időd, nyugodtan pillants rájuk, ne maradj ki ilyen egyedülálló élményekből!




Csury Balázs

Hajtó Zsófia

Author: Hajtó Zsófia

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Sorozatajánló: A Jó Hely

Ez a misztikummal és izgalommal átitatott kérdés az összes emberben felmerült már: mi vár ránk a...

Folytatás

Yuval Noah Harari ~ Sapiens

Yuval Noah Harari Sapiens című kötetének kritikáját olvashatjátok Kuti Lilla Szabina tollából.

Folytatás