Interjú Rákosfalvy tanárnővel

1) Mióta tanít a Tanárnő a Berzsenyiben, és hogyan került ide?

A ‘80-as években a tanárképzés jóval kisebb keretszámokkal és szakpárokban a tudományegyetemeken folyt. Magam az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán végeztem. A diploma megszerzésekor mindössze három üres tanári álláshely volt Budapesten, abból az egyik a Berzsenyi Gimnáziumban. 1983. augusztus 16-a óta vagyok a gimnázium tanára.

2) Mit szeret a Tanárnő a Berzsenyiben?

Az iskola hangulatát, azt, hogy vannak nagyon okos és nagyon kedves gyerekek, és a viszonylag demokratikus légkört.

3) Van a Tanárnőnek kedvenc berzsenyis programja, hagyománya?

Rengeteget utaztam a berzsenyisekkel. Utoljára az olaszországi Lignano di Sabbiadoroban nyaraltunk, de voltunk - nem is egyszer - Amsterdamban, Rómában, Párizsban, Londonban, Prágában, Krakkóban. Ezek az utazások feledhetetlenek. Ami ezen programok közül megmaradt mostanra, az a bécsi karácsonyi utazásunk, amikor a Természettudományi Múzeumba is elmegyünk. Ezeket az utazós emlékeket biztos nem fogom felejteni, rengeteg humoros és barátságos pillanat volt.

4) És a Tanárnőnek melyik volt a kedvence e közül a sok város közül?

Inkább azt mondom, hogy hol laknék szívesen: Rómában.

5) Van kedvenc emléke a tanítással kapcsolatban?

Rengeteg kedvenc emlékem van, most a legeslegutolsó jut eszembe, de milliót mondhatnék. Amikor a most végzett 12. A osztály tizedikes volt, egy rendszertanos órán az ízeltlábúakról nézegettünk képeket, így például a pókszabásúakról is. Mondtam, hogy régen a lányok ilyen nagyon szép, pókalakú borostyán brosst hordtak. És láss csodát, két évvel később a banketten kaptam tőlük egy ilyet. Én azt hittem, hogy pókot, de rá kellett jönnöm, hogy mégsem, mert nem volt annyi lába, de azért egy nagyon szép rovar, s én nagyon meghatódtam.

6) A Tanárnő pszichológiát is tanít. Hogyhogy nem pszichológus lett a Tanárnőből?

Amikor pályát választottam, számomra a középiskolai tanári pálya rendkívül vonzó volt. Sajnos – nem a tanítás miatt - veszített a fényből, ennek több oka van. Dolgozom pszichológusként is, én vagyok a Fitness Akadémia sportpszichológusa. Egyszer csak úgy éreztem, hogy még tanulnom kell. Felvételiztem, angol nyelvvizsga is kellett, öt év nappali tagozatos képzés utan pszichológus és pszichológia tanár diplomát szereztem. További három év képzés és a szakvizsgák letétele után után tanácsadó szakpszichológus és krízisterapauta lettem.

7) Nem semmi. És ehhez kapcsolódva: mi a kedvenc pszichológiai kísérlete a Tanárnőnek?

A szociálpszichológiai kísérletek tetszenek, akár például az is, hogy az ember megnézi – és ezt a Berzsenyiben is meg lehet csinálni –, hogy mondjuk egy ledobott tárgyat hányan kerülnek ki, hányan rúgnak bele, és van-e valaki, aki esetleg felveszi azt a ledobott pulóvert s valahova leteszi.

8) A Tanárnő sokat emlegeti, hogy szokott futni. Mióta fut a Margitszigeten, és miért pont a futás?

Rendkívül régóta futok a Margitszigeten, mióta Óbudán lakom. Néha az iskolából is kifutok, ha úgy alakul a napom. Miért pont a futás? Nemcsak a futás, ha már itt tartunk, inkább az úszás a kedvencem. Hetente többször úszok, járok súlyzóterembe és túrázni is. A futás a legkönnyebben űzhető dolog: egy óra alatt tudsz futni kilenc, tíz, tizenkét kilométert, és nem kell hozzá semmi, csak egy pár futócipő – ennél kisebb ráfordítással nem lehet sportolni.

9) Szóval akkor a Tanárnő életében nagyon fontos a sport.

Azt mondanám, hogy szinte mindennél fontosabb.

10) Miért? Van kifejezett oka?

Az embert rengeteg hatás éri. Nagyon sok - kétszázharminc-kétszázötven - diákot tanítva a Berzsenyiben is; és azokat a frusztrációkat, amelyek érik az az embert nagyon jól fel lehet dolgozni sporttal. Másrészről meg biztosan elég hiú is vagyok.

11) A Tanárnő ruhatára úgymond legendásnak számít. Mi a kedvenc ruhadarabja, ha van, és honnan szerzi be ezeket?

Kedvenc ruhadarab... erre nem tudok válaszolni, nagyon sok kedvenc ruhadarabom van. Tényleg elég nagy a ruhásszekrényem. Sok benne a second-hand ruha is. Valóban nagyon szeretem a szép ruhákat, és mindennap felkészülök arra, hogy öltözködésemben legyen “valami”. Ahogy a pszichológusok mondják, minden napod szerepjáték, és erre a szerepre fel kell készülni – ez a stratégiai szerepjátszás.

12) Még egy utolsó kérdés: a Tanárnő mit üzenne a berzsenyiseknek?

Soha olyan jó időszak az életükben nem lesz, mint ez a négy, vagy hat év (gondolok a matekosokra is), amit itt töltenek. Ez az egyik, amit üzenek, a másik pedig, hogy kössenek barátságokat, mert ezek a barátságok akár örökké tarthatnak.

Nagyon szépen köszönöm az interjút!

Nagyon szívesen.

Szabó Orsolya

Author: Szabó Orsolya

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Juhász Anna interjú

Átlagosan napi hány diák látogatja meg a tanárnőt ? Ma már a legtöbben nem személyesen látogatnak...

Folytatás

Bánó Tamás Barnabás interjú

Bánó Tamás Barnabás Tanár Úr beszél szakmai karrieréről, kedvenc zenéiről, elfoglaltságairól és még néhány témáról. Interjút készítő: Kolláth Áron

Folytatás