PacsIDÖK interjú ~ 2022. IDÖK interjúk

A PacsIDÖK tagjaival, Bercsényi Zsomborral (10/D), Horváth Hannával (11/A) és O'Connor Patrickkal (11/D) Budai Anna készített interjút.

A PacsIDÖK mottója: Csapjunk bele együtt!

Mi vagy ki motivált arra, hogy pályázzatok?

Zsombi: Mindannyiunkat leginkább az motivált, hogy az elmúlt időszak nagyon nehéz volt, közösség szempontjából is. Mivel sokáig online oktatás volt, nem jártunk be suliba, elmaradtak programok, és nekünk is ez a motivációnk, szeretnénk a covid előtti közösséget visszahozni, a régebbi programokat népszerűsíteni, valamint új programokat megteremteni a közösség építéséhez.

Hogy alakultatok egy párttá? Hogy találtátok meg egymást?

Patrick: Igazából külön-külön már gondolkodtunk egymáson. Két napon belül teljesen véletlen egy közegbe kerültünk, majd beszélgettünk és összeálltunk. Akkor külön-külön már mindenki mondta magának, hogy: Igen, nekem kellene egy IDÖK-párt. És akkor így mind egymásra gondoltatok?

Hanna: (nevet) Pontosan ez volt. Amikor én gondolkodtam, hogy kivel pályáznék, eszembe jutott, hogy Patrick és Zsombor is mennyire megbízható ember. Egy szünetben mentem oda Patrickhoz, megkérdeztem, hogy lenne-e kedve velem dolgozni, mire ő azt mondta, hogy tök jó, hogy jöttem, mert ők Zsombival már összeálltak és épp keresnek egy harmadik embert és gondolták, hogy megkérdeznek engem, úgyhogy én csak néztem, hogy ilyen az én szerencsém! Szóval viccesen történt, mintha így lett volna megírva.

Hogy megy/ment eddig a közös munka?

Patrick: Szerintem fantasztikusan. Az kétségtelen, hogy elfoglalt emberek vagyunk mind a hárman, de amellett nagyon jól és sokat tudtunk eddig együtt dolgozni.

Zsombi: Igen, teljes mértékben, már az első naptól. Tehát rögtön elkezdtünk ötletelni meg beszélgetni, és szerintem azonnal megtaláltuk a közös hangot. Folyton ki tudtuk egymást egészíteni és tudtunk segíteni egymásnak.

Patrick: Abszolút. Nagyon jónak mondanám a közös munkánkat. Amikor valakinek van egy jó ötlete, akkor azt mindig együtt tovább tudjuk gondolni. És ezek miatt tényleg nagyon élvezem a közös munkát

Hogy nézett ki belülről a kampány? Megosztottátok egymás közt a feladatokat/mindent közösen csináltatok?

Hanna: Erre akkor most válaszolok én. *nevet* Az volt, hogy úgy osztottuk fel a szerepeket, hogy mindenki mindennel is foglalkozott, de volt, aki például magával a pályázatírással vagy kampányplakáttal többet dolgozott. Tehát Patrick és Zsombi írták meg a pályázatunk alapját, egy sablont és utána azt mindannyian csinosítgattuk, kiegészítettük. Én bevállaltam a poszterkészítést és az instagramfelület “kicsinosítását” meg a posztok elkészítését. Úgyhogy körülbelül így oszlott fel, de mindenen dolgoztunk közösen, mindenkinek az ötlete a kampány minden részében benne van.

Patrick: Az is fontos, hogy gyakorlatilag minden lépésben együtt döntünk. Szóval nincs az, hogy én azt mondom, hogy így lesz és kész, hanem mindent gyorsan, és hatékonyan átbeszélünk, mielőtt még posztolnánk vagy megváltoztatnánk.

Mit vártok az IDÖK-vitától? Mire számítotok?

Patrick: Megnéztük és már átbeszéltük nagyon sok részét a pályázatunknak, átgondoltuk hogy mi az, ami nehezebben megvalósítható és amivel kapcsolatban felmerülhet a vitán kérdés. Nekünk az a célunk, hogy minél tisztább, minél érthetőbb legyen a pályázatunk tartalma. Számunkra nagyon fontos, hogy olyan dolgok legyenek a pályázatunkban, amikről tudjuk, hogy ténylegesen meg lehet valósítani. Mert igazából írhatnánk bele harminc nagyobb programot is, de, ha csak kettőt lehetne abból megvalósítani, nem lenne túl sok értelme.

Zsombi: A vitától annyit várunk, hogy legyen egy fair vita, egy beszélgetés a pártok között, és, ha a diákokban felmerül kérdés, azokat magabiztosan meg tudjuk válaszolni, le tudjuk tisztázni a programunkat és pontjainkat.

Milyen érzés, hogy ilyen sok párt indul mellettetek?

Hanna: Mi ezt nagyon fairnek gondoljuk. Hat párt között szerintünk mindenki megtalálhatja azt a pártot, amelyik a legszimpatikusabb, akiknek a programjával legjobban egyetért. Egy kicsit azért meglepődtünk, hogy “hűha öt másik párt ellen indulunk, okés, akkor nagyon jó pályázatot kell összehoznunk”, és erre is törekedtünk. De tényleg ez így sokkal igazságosabb, mintha mi lennénk az egyedüli párt és nincs más választásod, ránk kell szavazni.

Patrick: De tényleg, az, hogy ennyi párt van, mindenkiből a legjobbat hozza ki, és mindenki száz százalékot, sőt százhúsz százalékot nyújt. Mert, amikor ekkora versengés van, muszáj mindenkinek a legjobb formáját hoznia, és olyan dolgokat látunk, amiket eddig nem láthattunk, főleg nem ilyen szinten. Az iskolában a plakátolás… ilyet még soha nem láttam ekkora mértékben.

Hanna: Kitapétázták a pártok a sulit. (Nevet) Már nem is látni a lambériát.

Egy berzsenyis miért titeket válasszon, miért ne a többi pártot?

Patrick: Nem feltétlen célunk mindenkit meggyőzni arról, hogy a mi tervünk jobb, mint a többi párté. De garantálni tudjuk, hogy a mi programunk megvalósítható, és, ha bennünket választanak meg, meg is fogjuk valósítani.

Mit üzentek a berzsósoknak; a szavazás utáni magatoknak?

Hanna: A berzsenyiseknek mindenképp azt, hogy olvassák el a pályázatokat, és ne csak a kampányok szerint döntsenek, hanem tényleg nézzék át ezeket a programokat, ha van kérdés, tegyék fel és aszerint döntsenek, akiket a legjobbnak tartanak a diákok képviseletére.

Zsombi: A választás utáni magunknak pedig azt üzennénk, hogy nem az eredménytől függ minden. Mi így is, úgy is bele fogunk tenni mindent, és nagyon reméljük, hogy bárkik is nyerik a választást, ők is végre fogják hajtani a programtervüket és végig teljes erővel azon lesznek, hogy fejlesszék és segítsék az iskola területét, közösségét.

Mit jelent neked a Berzsenyi, ha csak egy szóban fogalmazhatod meg?

Hanna: Erről már korábban beszélgettünk, és bármennyire klisének hangozhat, nekünk az otthon jut eszünkbe a Berzsenyiről. Egy második otthon, teljes biztonság. Egy olyan közeg, ahová minden reggel szeretünk bejárni. Teljes az egyetértés, hogy az otthon jut eszünkbe a berzsóról.

Milyen szuperhősök lennének a társaitok?

Zsombi: Hát én ezen már gondolkoztam egy kicsit, és arra jutottam, hogy nekem Patrick mindenféleképpen olyan lenne, mint Flash. Fáradhatatlan, mindent belead, és ezt leginkább arra értem, hogy még tizenegykor is beszélgettünk és csinálgattuk a plakátokat és már mindannyian – én is, Hanna is – halottak voltunk, Patrick pedig még utána is ott maradt ötletelni, és mondta, hogy ő ezt még meg tudja oldani, ő még benne van, csak még kell egy kis idő. Szóval Patrick mindenféleképpen egy fáradhatatlan Flash.

Patrick: Zsombira nekem Superman az első ötletem, azért, mert tényleg, az elmédnek nincsenek korlátjai, mindentől függetlenül gondolkodsz. Nem korlátoz téged semmi, kreatív vagy, és nagyon erős a személyiséged. Ez most akkor abszolút DC-s válasz lesz, de Hannánál pedig Wonder Woman ugrott be valamiért.

Zsombi: Ugyanerre gondoltam.

Patrick: De tényleg, egy erős amazon vagy, és neked is erős személyiséged van. Okos vagy, gyors, és abszolút csak pozitív tulajdonságokkal rendelkezel.

Zsombi: Azt tenném még hozzá, hogy tényleg mindent megold, például a plakátnyomtatást. A nyomdában gondok voltak, de Hanna már egyből tovább gondolkodott, és így sikerült még aznap megoldani a problémát és a nyomtatást.

Patrick: Tényleg, krízishelyzetben Hanna mindenre tud megoldást találni.

Hanna: Nekem Zsombiról… amúgy Supermannel egyet kell értenem, de mivel én Marvel-fan vagyok, most abból az irányból közelítem meg. Szóval nekem Zsombiról Pókember jut eszembe, mert nagyon barátságos és könnyen megközelíthető ember, nem az a jéghideg szuperhős, aki egy bunkerben él, hanem tényleg az, aki mindenkivel jóban van és kedves, de közben erős és megtesz mindent, és lehet rá számítani. Patrickról pedig még nem fogalmazódott meg bennem, hogy melyik szuperhős lenne, de valaki olyan, aki közben egy technológiai zseni is, aki kiszámítható, aki mindent megold, aki tényleg fáradhatatlan, mint Zsombi is mondta. Úgyhogy lehet, hogy Flash-sel egyet kell értenem. De látok magam előtt egy Bruce Wayne-t is egy kicsit.

A PacsIDÖK programját, oldalait itt tudjátok elérni: program. Instagram.

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Juhász Anna interjú

Átlagosan napi hány diák látogatja meg a tanárnőt ? Ma már a legtöbben nem személyesen látogatnak...

Folytatás

Bánó Tamás Barnabás interjú

Bánó Tamás Barnabás Tanár Úr beszél szakmai karrieréről, kedvenc zenéiről, elfoglaltságairól és még néhány témáról. Interjút készítő: Kolláth Áron

Folytatás