MacIDÖK interjú ~ 2022. IDÖK interjúk

A MacIDÖK tagjaival, Besze Zsolttal (11/C), Földesi Emmával (11/A) és Kocsis Nellivel (10/B) Kuti Lilla és Vidor Niki készített interjút.

Mi vagy ki motivált arra, hogy pályázzatok?

Emma: Engem, őszintén, az idő. A karantén alatt az fogalmazódott meg bennem, hogy már nincs olyan sok időm a Berzsenyiben. Mindenképpen tenni szerettem volna azért, hogy ki tudjak maxolni mindent az iskoláért, amit tudok, és megtenni mindent azért, hogy még jobb legyen ez a hely. Ezért tizedik óta pánikoltam azon, hogy nincs elég időm, hogy megtegyek mindent, amit szeretnék, és ebbe beletartozott az is, hogy miért ne pályáznék IDÖK-elnöknek? Ehhez nagyon sok motivációm és inspirációm van, szóval ezért vagyok most itt.

Nelli: Szerintem nekem is főleg a covid volt a motiváció. Az, hogy sokkal kevesebb lehetőség volt a berzsenyis szellemet megszokni. És főleg az, hogy az utánunk következő évfolyamoknak nincs egy összeszokott társaság, amibe be tudnának illeszkedni. Igazából úgy érzem, hogy valahol a felelősségünk is egy ilyen közösséget kialakítani, amit utána úgy tudunk magunk mögött hagyni, hogy “Na, ez a Berzsenyi!

Zsolti: Igazából (ezt már leírtam a bemutatkozóban) az motivált arra, hogy IDÖK-elnöknek pályázzak, hogy matekosként ez már az ötödik, szóval az utolsó előtti évem a Berzsenyiben. Annyi mindent kaptam a sulitól, az iskolatársaimtól, hogy szeretném ezt visszaadni nekik, szeretném segíteni az ő berzsenyis létüket.

Hogy alakultatok egy párttá? Hogy találtátok meg egymást?

Nelli: Engem Emma keresett meg egy rádiós szünetben, hogy nem lenne-e kedvem IDÖK-elnöknek pályázni. Akkor még erőteljesen vacilláltam rajta, mert nekem a komfortzónám nem túl tág, de aztán átgondoltam, és rájöttem, hogy érzem magamban – és egyébként a társaimban is – azt a lelkesedést és kitartást, ami ehhez a feladathoz kell. És egyébként, ha nem Emmával, akkor nem is tudom, kivel pályáznék. *nevet* Szóval akkor azt mondtam, hogy: igazából miért is ne? Utána pedig megbeszéltük, hogy kit szeretnénk harmadiknak, és Zsolti merült fel elsőnek, szóval megkérdeztük. Neki is volt kedve hozzá (Zsolti: Igen, igen.), szóval végül így álltunk össze.

Emma: Annyit hozzáfűznék, hogy számomra mindketten nagyon…hát nem is tudom, magyarul hogy mondják azt, hogy “comfort person”, mindenesetre mindkettőjükben eleve megbíztam, és nagyon jóban voltunk. Ezt pedig át tudtuk fordítani egy nagy volumenű és gördülékeny munkára, ami hamar ráébresztett arra, hogy ez így működni fog. Szóval nem is volt bennem félelem a pályázás során, és szerintem a későbbiekben sem lesz.

Hogy ment a közös munka? Hogy nézett ki belülről a kampány?

Zsolti: Nem is tudom, mikor ültünk össze először beszélni, de egészen biztosan rögtön elkezdtek pörögni az ötletek, a tervek, hogy mit szeretnénk csinálni. Nagyjából tudtuk, hogyan fog kinézni a kampányunk, meg ennek a folyamata. Teljes munkamegosztás volt: az összes programpontunkat közösen találtuk ki, mindenki személyesen írt egy-egy részt a pályázatba, aztán együtt raktuk össze az egészet. Nem véletlenül vagyunk hárman, így tervezünk dolgozni a jövőben is – hogy minél jobban megosztjuk egymás között a munkát, és nyilván, ha valakinek valami jobban megy, vagy jobban szereti ezt meg azt csinálni, akkor úgy fogjuk megszervezni az egészet.

Mit vártok az IDÖK-vitától? Mire számítotok?

Emma: Érdekes lesz, azt biztos.

Nelli: Igen… Hat párt van, szóval nem nagyon tudjuk, hogy ez hogyan fog lebonyolódni.

Emma: Érdekes lesz, mert élőben még egyikünk sem… Jaj, de várj! Zsolti biztosan volt már élőben vitán, de Nellivel mi még nem, úgyhogy ez új lesz nekünk. Ezért izgatottan várom, de kíváncsi is vagyok arra, hogy ezzel a sok párttal milyen lesz. Mennyi idő lesz? Hány óra? (nevet) Erre tényleg kíváncsi vagyok, de várom, mert végre lesz arra lehetőség, hogy az összes párt beszéljen egymással, elmondja a terveit mindenki előtt, és minden párt kapjon elég figyelmet. És ettől átláthatóbb lesz szerintem mindenkinek. Még nekünk is. *mindenki nevet* És szerintem fel vagyunk rá készülve.

Zsolti: Még talán annyit fűznék hozzá, hogy a saját programunkkal eléggé meg vagyunk békélve. Tehát ezzel kapcsolatban nem izgulunk, mert szerintem minden kérdésre tudnánk válaszolni. Magabiztosan állunk hozzá.

Milyen érzés, hogy ilyen sok párt indul mellettetek?

Nelli: Őszintén szólva eléggé meglepődtem, mert a pályázatok leadási határidejének napján én még úgy tudtam, hogy velünk együtt három párt indul. Aztán meg kiderült, hogy van hat. Plusz még nem tudom hány millió viccpárt. Ez eléggé meglepő volt, de örülök neki. Szerintem jó, ha van egy kis versengés, mert ez életet ad az egésznek, és nem az van, hogy akkor most megírtuk a pályázatot, és pár párt egymással vitázik. Annyira nem érzem nagy fenyegetésnek, hogy most hatan vagyunk, mert ez tényleg egy kicsit felpezsdíti a helyzetet.

Emma: Én is ezt az álláspontot erősíteném, illetve még azt is hozzátenném, hogy persze durván hangzik a hat párt, de közben pedig megnyugtató, hogy sok embernek fontos ez a téma. És ennek a pályázásnak az a lényege, hogy a végén olyan emberek legyenek az IDÖK-elnökök, akiknek ez tényleg fontos és továbbviszik a berzsenyis szellemet.

Egy berzsenyis miért titeket válasszon, miért ne a többi pártot?

Emma: Annyit mindenképp kijavítanék, hogy olyan nincs, hogy miért ne a többi pártra szavazzanak, vagy ne a többi pártot válasszák. Mert, ahogy mondtam, mindenki sokszínű és mi örülünk ennek a hat pártnak. Ránk szerintem azért szavazzanak, mert lelkesek vagyunk, motiváltak, és tényleg nagyon fontos nekünk az egész. Egy percig sem bántam meg, hogy pályáztam. Nekem egy tök jó élmény egyelőre, és ezt a fajta buzdítást, pozitivitást és lelkesedést szeretnénk kisugározni, átadni a berzsenyiseknek, ha minket választanak.

Nelli: Meg tényleg, szerintem most a választásnál az a fontos, hogy mindenki olvassa el az összes párt programját. Nem is feltétlenül az a lényeg, hogy mindenképp ránk szavazzanak, de tudatosan válasszanak, tényleg azt, ami nekik őszintén a legjobban tetszik.

Mit üzentek a berzsósoknak; a szavazás utáni magatoknak?

Zsolti: A berzsósoknak mindenképp azt üzennénk, hogy olvassák el a lehető legtöbb pályázatot, ismerkedjenek meg az összes párt pontjaival, és lehetőleg az alapján szavazzanak, amit ők tényleg jónak látnak. Az a lényeg, hogy mindenki tudatosan próbálja meghozni ezt a döntést. És magunknak a választás után… talán csak annyit, hogy bárhogy is alakul majd ez, szerintem tök jól csináltuk ezt az egész kampányt, meg a felkészülést, és szerintem most is büszkék lehetünk magunkra.

Nelli: Nagyon jó élmény volt!

Zsolti: Jó élmény volt (Emma: Igen), már most megérte.

Lányok, ti? Üzentek valamit?

Emma: Ugyanezt tudnám mondani. A szavazás utáni énemnek azt, hogy nekem ez volt az elsődleges célom, amit az interjú elején is említettem, hogy mindenképp meg szeretném próbálni és beletenni a maxot, és reménykedni abban, hogy ez megtérül valamilyen módon. De, ha esetleg nem sikerülne, akkor is ugyanolyan büszke lennék az egészre. Ha pedig sikerül, akkor természetesen örülünk. És merem azt mondani, hogy jót tudunk ígérni a berzsenyiseknek.

Milyen szuperhősök lennének a társaitok? Próbáljátok gondolkodás nélkül rávágni, ami először eszetekbe jut!

Emma: Jézusom! (Nevet) Zsolti szerintem Amerika Kapitány lenne, mert ő arról híres, hogy nagyon jólelkű.

Zsolti: Jaj! (Nevet)

Emma: De komolyan, ő arról híres, hogy ő iszonyú kedves és jólelkű! Legalábbis, ha jól értelmezem a Marvel-filmeket, akkor ő az a nagyon erkölcsi és jó ember. (Nelli helyesel) Nelli pedig? Hát Nelli…Úristen, nem is tudom melyik a legaranyosabb szuperhős. Húú, várjunk…Ezen most gondolkodnom kell.

Nelli: Én nem vagyok otthon szuperhősökben. (Nevet)

Zsolti: Nelli Superman. Csak lányban.

Emma: Superwoman.

Zsolti: Ja, Superwoman. Supergirl.

Emma: De tényleg, mert mindenben odateszi magát, szóval…

Zsolti: És lézerszeme van.

Nelli: Ja! (Nevet)

Emma: Na és Én?

Nelli: Várj, most nagyon gondolkozom, és pörgetem az agyam, hogy milyen szuperhősöket ismerek.

Zsolti: Nem tudom, hogy Emma konkrétan melyik szuperhős lenne, de az biztos, hogy olyan lenne, aki összefogja a csapatot. Igazából a Bosszúállóknak gyakorlatilag Amerika Kapitány a vezetője, Emma is valami ilyesmi figura lenne szerintem. Mert igazából köztünk is úgy folyt a munka, hogy sokszor Emma tartotta össze ezt az egészet (Nelli: Igen!), és mindig úgy állt hozzá, hogy a lehető legmotiváltabbak legyünk.

Nelli: Amúgy tényleg, bocsánat, első kérdéshez visszatérve: engem Emma motivál! (Nevetnek)

Emma: Aww, de cuki vagy! Na, de akkor ez ilyen Amerika Kapitányos párt.

Nelli: Igen, igen ez egy ilyen párt.

Emma: Mondjuk ez azoknak a Marvel-fanoknak rossz, akik nagyon TeamIronMan. (Nevetnek)

Na és ismét egy gyors asszociációs játék: mit jelent neked a Berzsenyi, ha csak egy szóban fogalmazhatod meg?

Emma: Húú, ez így nagyon nehéz…Számomra a Berzsenyi – nyilván ez most nagyon egyszerűen hangzik – a mindennapjaimat jelenti. A kampányban is ezt hangoztattuk sokat, hogy a mindennapjaidat egy gimnázium, főleg a Berzsenyi teljes mértékben befolyásolja. Szeretek ide bejárni minden nap, jól érzem magam, munkálkodok – például IDÖK-elnöknek pályázom –, és az egész nagyon beszippant. Egyébként szerintem ezt is írtuk le a bemutatkozónkban, teljesen őszintén, hogy ez az iskola mennyire beszippantja az embert, és ezt imádom. Ez jelenti számomra az egyik legnagyobb boldogságot!

Nelli: Nekem, szerintem “kiteljesedés” lenne a szavam. Azt vettem észre magamon, hogy amióta a Berzsenyibe járok, olyan szinten oldottam föl magamban gátakat, annyival több önbizalmam lett, hogy magamra sem ismerek. (nevet) Ezt egyébként egy csomó emberen észreveszem, hogy megtalálja önmagát a suliban. Ha nem is feltétlenül találja meg elsőre a közösségét, de önmagát mindenképp. És szerintem ez egy nagyon nagy pozitívuma a Berzsónak, hogy a suli meg a közösség is olyan, hogy hagyja az embert kiteljesedni. És ezt nagyon szeretem benne.

Zsolti: Ez nehéz kérdés, de ami most hirtelen eszembe jut, az a nyugalom. Ezt igazából azért mondanám, mert a mindennapjaimban, ha bármi miatt idegeskedek, akkor pontosan tudom azt, hogyha a suliba megyek, akkor lesz ott valaki, mindegy, hogy ki, egy tanár vagy egy diák, aki le tudja kötni a figyelmemet, és meg tud nyugtatni. Amikor a suliban vagyok, addig nem igazán történhet olyan dolog, ami miatt idegeskednem kéne.

A MacIDÖK programját, oldalait itt tudjátok elérni: program. Instagram.

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Juhász Anna interjú

Átlagosan napi hány diák látogatja meg a tanárnőt ? Ma már a legtöbben nem személyesen látogatnak...

Folytatás

Bánó Tamás Barnabás interjú

Bánó Tamás Barnabás Tanár Úr beszél szakmai karrieréről, kedvenc zenéiről, elfoglaltságairól és még néhány témáról. Interjút készítő: Kolláth Áron

Folytatás