LehetRánkSzavaznIDÖK interjú ~ 2022. IDÖK interjúk

A LehetRánkSzavaznIDÖK interjú tagjaival, Balla Gergellyel (12/B), Kanizsai Péterrel (12/B), Kovács Bencével (12/B), Körtvélyesi Dániellel (12/B), Németh Ágnessel (12/D), Ottrok Ronival (12/B), Széles Dániellel (12/B), Török Mihállyal (12/B) és Ürmös Martinnal (12/A) Csűrös Csenge készített interjút.

A LehetRánkSzavaznIDÖK mottói: Lehet ránk szavazni. Illetve: Az egyetlen félig komoly párt a repertoárban.

Honnan jött ennek az egésznek az ötlete, hogyan alakultatok egy párttá?

Kanizsai Peti: Erre azt a választ találtuk mélyen magunkba tekintve, hogy gyakorlatilag az előző év rossz tapasztalata alapján akartuk elkerülni az egypártrendszernek a kialakulását azáltal, hogy a saját egypártrendszerünket építjük ki.

Mit üzentek a berzsenyiseknek?

Németh Ágnes: Szavazzatok ránk!

Kanizsai Peti: Szerintem ez ki is meríti gyakorlatilag a platformunk. Ám emellett még külön kiemelném azt a fontos és megragadható gondolatot, hogy a berzsenyiseknek nem szabad hagyniuk, hogy megmondják nekik, hogy mit csináljanak, mit gondoljanak, és, ha a szívük azt diktálja, akkor igenis szavazzanak ránk. Hiába tűnik úgy, hogy nem lehet, mikor lehet.

Kovács Bence: Azt is hozzátenném, és ez az egyik saját motivációm, hogy nem feltétlenül érdemes olyan pártokra szavazni, ahol legalább két ember tizenegyedikes, mert ez azt jelenti, hogy ők tizenkettedikesek lesznek, és ez általában nem jár pozitív következményekkel.

Kanizsai Peti: Így van, az érettségik miatt nagyon gyakran úgy érezzük, hogy az IDÖK-nek a munkája a második félévre egy kicsikét elcsúszik, ez viszont minket nem fog érinteni, mert nem fogunk gimnáziumba járni.

Meséljetek egy kicsit a ”tizenkét pontotok” összeállításáról!

Kanizsai Peti: Úgy látszik, a szóvivő szerep rám hárult. Ez viszonylag hosszú múltra tekint vissza, még az első távoktatás tavaszán alakult először valamilyen módon meg a pártunk. Azóta 100-120 ülés keretén belül dolgoztuk ki vérre menő pontossággal ezeket a pontokat, konkrétan csak a legfontosabbakat és a leglényegretörőbb gondolatokat akartuk meghagyni, amelyek minden berzsenyis számára fontosak, és talán megmozgatják a lelkét. Külön kiemelném az amfiteátrumot, mivel azt gondoltuk, hogy (egy nagyon régi múltra visszatekintő problémaként) minden párt álláspontot fog foglalni a kérdésben, ezért úgy határoztunk, mi egy pontot se írunk róla . Ezért írtunk hármat.

Gondoltatok rá, hogy hagyományt teremtetek végzősként való indulásotokkal?

Kanizsai Peti: Semmi ilyen meg sem fordult a fejünkben annak ellenére, hogy már-már visszahallottam több helyről is, hogy micsoda ötleteket adunk mi itt a jövő nemzedékeinek. Ez alapvetően tényleg csak arról szólt, hogy megteremtsünk egy olyan választási környezetet, mely egyébként magától is kialakult idén, ami tényleg tükrözi ezt a berzsenyis hangulatot, amelyet úgy jellemeznék, hogy a “tömény baromság”. Az utolsó szempont pedig az volt, hogy még szórakozzunk egy utolsó nagyot, mielőtt elballagunk tizenkettedikben.

Mi a célja a pártnak? Csak a nevetés vagy van komoly mondanivalója is?

Kovács Bence: Talán egy másik perspektívát is szeretnénk megmutatni a diákság számára, hogy ne csak a teljes komolyságot lássák, vagy akár a mi perspektívánkon keresztül meglássák azt, hogy például egyes problémák miért nem annyira fontosak. Az amfiteátrumról is azért vannak pontjaink, hogy felhívjuk a figyelmet arra: ezt a problémát annyira sok ideje nem oldották meg, hogy hiába kampányol ezzel mindenki, elveszti az értelmét a megemlítése. Senki sem tudta megoldani, pedig mindenki ezt ígérte. Ezen túl pedig, amennyiben visszatérhetünk az előző kérdésre is, ha mások számára egy képet festünk, ami felkelti bennük a vágyat, hogy ők is hasonlóan tegyenek a következő években, akkor akár buzdítjuk őket arra, hogy hagyománnyá válhasson. Egyébként nem támogatjuk, de mi minden egyes évben el szeretnénk indulni az elkövetkező időszakban is. Csak azért, hogy ha egyszer sikerül nyernünk, akkor a későbbiekben megtartsuk a hatalmunkat. És azt fenntartsuk, ameddig lehet.

Ha minden igaz, akkor április 1-én elfoglaltátok a rádiót. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, miért pont ekkor, illetve mi volt ennek a célja?

Németh Ágnes: A rádiót nem mi foglaltuk el, az egy teljesen külön szervezet műve volt.

Kanizsai Peti: Igen, én sem bírom nem a végletekig tagadni, hogy ahhoz a politikai és/vagy militarista, esetleg vallási szerveződéshez, amely a rádió átvételéért dolgozott, nekünk bármiféle közünk lenne. Teljesen el vagyunk tőle határolódva, ezzel szemben természetesen nem tudom megállni, hogy ne mondjam azt, hogy ez egy nagyon menő lépés volt, és, hogy kifejezetten jóképű emberek csinálták, ahogyan én láttam. De semmi közünk hozzá. Eddig se, és a továbbiakban sem.

Kovács Bence: Annak ellenére, hogy nem voltam jelen, hallottam róla, hiszen sokakat elért a hatása. Bár nem voltam jelen, de úgy láttam, hogy nekünk nem volt hozzá közünk. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy azzal nincsen szoros összefüggésben, hogy április 1-én történt a dolog, talán annyit jelenthet, hogy a szervezet, ami ezt az eseményt végbe vitte, nem gondolta teljesen komolyan, emiatt időzítették április 1-ére.

Széles Dániel: Megerősíthetem, hogy a párt tagjai nem voltak jelen az akciónál.

Kanizsai Peti: Mindennemű hasonlóság kizárólagosan a fikciónak az eredménye.

Mit vártok az IDÖK-vitától?

Kanizsai Peti: Az IDÖK-vitától alapvetően azt várjuk, hogy egy olyan párbeszéd alakulhasson ki, ahol a mindannyiunkat érintő problémáknak egy kicsit a mélyére lehet tekinteni, és jó álláspontot kaphatunk a pártoktól. Esetleg olyan módon is, hogy nem az előre megszerkesztett gondolataikat látjuk, hanem tényleg nyersen azt, amit képviselnek. Ehhez mi olyan módon szeretnénk hozzájárulni, hogy egyrészt kifejtjük a saját véleményünket, másrészt pedig, ahogyan ezt már magának a pártunknak a léte is szimbolizálja, egy merőben más álláspontot képviselnénk. Feltehetően a legnagyobb részén csendben lennénk, mert, ha kilencen elkezdünk beszélni, akkor szerintem annak nem lehet jó vége. Mármint olyan módon, hogy mindenkit megnyerünk a gondolatainkkal, és nincs értelme a vitának, természetesen.

Kovács Bence: Szóval hagynánk másokat is érvényesülni.

Miért titeket válasszon egy berzsenyis, miért ne a többi pártot?

Kanizsai Peti: Ránk lehet szavazni!

Kovács Bence: Ezentúl pedig, hogy felfedezzék a különbözőségünket a többi párttól. Több eseményt is tervezünk és többet tettünk a kampányba is, ráadásul ezt sem a hagyományos plakát- és programtechnikával, ahogy a többiek teszik ezt most és tették évek óta.

Kanizsai Peti: És lehet ránk szavazni! Mellékesen, de nem mellékesen.

Balla Gergely: Meg szavazni ránk lehet!

Rendben. És végül az utolsó kérdésem az lenne, hogy mit jelent nektek a Berzsenyi, ha csak egy szóban fogalmazhatjátok meg?

Kanizsai Peti: Úgy látszik, ez a leginkább polarizálóbb kérdés, amivel valaha találkozott a létesítményünk és intézményünk, lehet a párt széthullásához fog vezetni, de még meglátjuk.

Németh Ágnes: Amfiteátrum.

Kanizsai Peti: IDÖK.

Kovács Bence: Kapcsolatok.

Széles Dániel: Fa gráf.

Körtvélyesi Dániel: Tégla.

Ürmös Martin: Burgonya.

Ottrok Roni: 101-es terem.

Török Mihály: Szavazat.

Balla Gergely: Puding.

A LehetRánkSzavaznIDÖK programját a Facebook oldalukon éritek el: https://www.facebook.com/LehetRankSzavaznIDOK

Itt pedig a kampányvideójukat: https://www.youtube.com/watch?v=k2VPMrFhVBs

Instagram oldal.

Az interjút Csűrös Csenge készítette.

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Juhász Anna interjú

Átlagosan napi hány diák látogatja meg a tanárnőt ? Ma már a legtöbben nem személyesen látogatnak...

Folytatás

Bánó Tamás Barnabás interjú

Bánó Tamás Barnabás Tanár Úr beszél szakmai karrieréről, kedvenc zenéiről, elfoglaltságairól és még néhány témáról. Interjút készítő: Kolláth Áron

Folytatás