Szakkörriport ~ Zenekar

Ebben a cikkben a zenekarról mint berzsenyis szakkörről olvashattok.

Az idén induló zenekar már régebb óta tervben volt, azonban a kellő löket csak nemrégiben érkezett, amikor Károlyi Gergely tanár urat felkérte az igazgatóság, hogy lenne-e kedve egy zenekart szervezni? A lehetőséget a Tanár úr örömmel elfogadta.

Egy alkalom lefolyásáról írnánk még pár szót.

A próbák hangolással kezdődnek, majd ezután a tagok megvitatják, hogy mik a rövidebb, hosszabb távú céljaik. Mindezt követi a legizgalmasabb rész – a zenélés.

A Tanár úr kiosztja a kottákat, mindenki átnézi, elgyakorolja az adott részt, majd együtt is eljátsszák a dalt. Eddig egyetlen halálesetről sem értesültünk, ahol egy kisebb-nagyobb hiba következtében fejét szegték volna bárkinek is; azaz semmi gond, ha nem megy századjára sem tökéletesen.

Amikor mi vettünk részt megfigyelőként a próbán, éppen az I'll make a man out of you című dalt gyakorolták, mely a sokak által kedvelt Disney filmben, a Mulánban hangzik el.

Egy próba családias hangulatban telik el, csak úgy elröppen a másfél óra: viccelődnek, beszélgetnek, segítenek egymásnak a fejlődésben. “Kellemes a légkör, élvezem ezeket a másfél órákat, mert én is felszabadulhatok, és ezt érzem az idejárókon is”, mondja Károlyi Gergely tanár úr.

A tanár úr arra biztat mindenkit, hogy mindazok, akik mostanában csöppentek bele a zene világába, mindazok, akik csukott szemmel játszanak le egy-egy Liszt-rapszódiát, csatlakozzanak. Azonban még valamire felhívta a figyelmet:

Nem kell profinak lenni, csak azt szeretném, hogy aki csatlakozni kíván, az szeressen zenélni, és jöjjön el a heti próbákra, ne legyenek rendszeres lemondásai. Ha valaki kevés tudással, de rendszeresen itt van, akkor tudunk neki megfelelő feladatot adni.

A zenekar feladatkörét tekintve ünnepségeken, szalagavatókon, színdarabokon vagy akár ballagásokon is szívesen fellépne. Erre példa, hogy a tagok a karácsonyi koncerten is részt vettek.

A szakkör komoly- és könnyűzenei darabokat is feldolgoz. Ez múlik a Tanár úron és a tagokon is, hogy melyik műfaj kerül előtérbe. “Amíg én (Károlyi tanár úr – a szerk.) mondom, hogy mi legyen, addig lehet, hogy kicsit több lesz a komolyzene, azonban eljön majd az is, amikor a tanulók hozzák az ötleteket.

Látogatásunk során két zenekartaggal is lehetőségünk volt interjút készíteni, Merber Tamással (12.D) és Csűrös Csengével (9.A).

Tomi másodikos kora óta játszik harmonikán, tehát közel tíz éve. Amióta ide járok a Berzsenyibe – és már az általános iskolámban is –, előszeretettel léptem fel ott, ahol kellett. Sok fellépésen vettem részt, többek között a karácsonyi koncerteken. Heti kétszer, háromszor szoktam gyakorolni, amikor időm engedi, hiszen a harmonika mellett sportolok is.

Más hangszeren tervezel játszani?

Gitározgatok, főleg akkordok szintjén. A zongora elé is nagyon ritkán odaülök, mivel a jobb kezemmel tudok rendesen játszani, csak azt kell még gyakorolnom, hogy a két kéz hogyan mozog együtt. Ezeken a hangszereken szeretnék majd fejlődni.

Gondolkodtál már azon, hogy zenével akarsz-e továbbtanulni?

Nem, ezt én hobbi szinten szeretném megtartani és fejlődni, ameddig lehet.

Tomi egyébként a zenélés mellett rendszeresen sportol is, mégpedig karatézik. Elmondása szerint viszonylag könnyen összeegyeztethető a két tevékenység. Többek között azt is megemlítette, hogy bár idén érettségizik, a zenekart nem akarja otthagyni, hiszen szeretne sok fellépésen részt venni és új arcokat megismerni, ami tavaly a vírushelyzet miatt nem valósulhatott meg.

/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/

Csenge hegedűn játszik, most kezdte a hetedik tanévét ezen a hangszeren. Kisebb korában gitározott is, és néha zongorával is próbálkozik.

Miért léptél be idén a zenekarba?

Mert a zeneiskolai zenekar sajnos rossz időpontban volt. Szeretek zenélni és szerettem volna egy olyan közösséget, ahol ezt a tevékenységet folytathatom.

Milyen a viszonyod a zenével, illetve mennyire fog ez szerepet játszani az életedben a továbbiakban?

A zene folyamatosan jelen volt eddig az életemben, családomban is mindenki játszik valamilyen hangszeren. Hogy a továbbtanulásban milyen szerepet fog betölteni, azt még nem tudom.

Csenge egyébként főként klasszikus zenét játszik, de van, amikor megpróbálkozik egy-egy általa kedvelt popzenével is.

A zenekar első fellépésére december 18-án került sor, a karácsonyi koncert keretében, ahol eljátszották az ősztől gyakorolt darabokat: az Örömódát Beethoventől és az I’ll make a man out of you című dalt a Mulánból. A következő fellépésük időpontját még nem tudják, de izgalmas új darabok kerültek terítékre – részletek a Diótörőből, illetve néhány berzsenyis dal is.

Összefoglalásképp egy próba másfél órát szokott igénybe venni szerdánként, 15.00-tól az énekteremben (56). A Berzsenyi zenekarához bárki csatlakozhat, a csapat örömmel fogad új, zenélni vágyó diákokat – gyertek minél többen! Jelentkezni Károlyi Gergely tanár úrnál tudtok, keressétek élőben vagy online, örülni fog nektek!:)

Magyar Nimród, Nagy Enikő Hajna

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

IDÖK- vita beszámoló 2023

A tavalyinál jóval jelentősebb létszámú néző jelent meg az idei IDÖK választási vita megtekintésére. A választáson öt párt indult, név szerint a SütIdök (Szabó Laura, Kárpáti Zoltán, Csűrös Csenge), a Sídök (Karácsonyi Lilla, Fuisz Gergő, Boutros Kira), a TubIdök (Funtig Regina, Sárosy B. Géza, Simon Gáspár), a VállalkozóIdök (Csamangó Barnabás, Hegedüs Botond, Molnár Zétény) és a TakIdök (Svékus Ádám, Varga Ábel). A vitát a hagyományokhoz híven az aktuálisan regnáló párt vezette le. Az összefoglalót készítette: Dabis Áron

Folytatás

2021-2022 Erasmus program ~ vendégcikk

Az iskola nyelvtanárai által tavaly elnyert pályázat következtében az idei tanévben két utazásra is sor került az Erasmus programban résztvevő iskolák között. Ősszel portugál diákok látogattak el egy hétre a berzsenyisekhez, tavasszal pedig a mi iskolánk diákjai utazhattak el Portugáliába. A programban résztvevő Migály Mercédesz és Németh Hunor Gergő beszámolóit olvashatjátok őszi és tavaszi kalandjaikról!:))

Folytatás