Hogyan legyél motivált?

Hogyan legyél motivált?

Neked is ismerősek a különböző önmagadat becsmérlő mondatok, kijelentések? Szeretnél több önbizalmat, inspirációt szerezni? Kitörni a motiválatlanságból, az unalom és az egyhangúság fogságából? Ha érdekelnek a motiválatlanságod okai és a megoldások, amelyek segítségével megszabadulhatsz ezektől, akkor mindenképpen olvasd végig cikket!

Vajon mik lehetnek a motiválatlanságod okai? A legtöbb esetben azért veszted el a motivációdat, mert magadra helyezed annak a nyomásnak a mázsás súlyát, hogy állandóan azt gondolod, folyamatosan pörögnöd kell, mindent meg kell tenned a céljaid érdekében, motiváltnak kell lenned, és a maximum teljesítményt kell nyújtanod életed minden egyes területén. Hogyha esetleg nem éred el az eltervezett célodat, akkor sokszor rögtön belekezdesz az önpusztításba, sikertelennek, szerencsétlenek tartod magadat, amivel még jobban lehúzod az önbizalmad, így csökken a magabiztosságod is.

Bekerülsz egy végtelen spirálba, és egyre mélyebbre merülsz benne: már teljesen elengeded a céljaid elérését, lemondasz róluk, mivel nem szeretnél folyamatosan kudarcélményt átélni. A cél hiányában pedig véglegesen eltűnik a motivációd, ugyanis egy idő után nem fogsz késztetést érezni arra, hogy bármit is tegyél, és nem fogsz elvárásokat, napi teendőket megfogalmazni magadnak. Azokat a mondatokat mantrázod legbelül, amivel egyre fájdalmasabban bántod magadat.

Azonban annak a szem előtt tartása is fontos, hogy a motiváció egy olyan tényező a hétköznapjaidban, amelyet, ha nincsen jelen, akkor nem lehet erőltetni. Az életedben pedig periodikusan váltják egymást a különböző időszakok, amelyeket Te nem tudsz befolyásolni. Szóval ne aggódj, hogyha minden erőfeszítésed ellenére is kedvetlen és motiválatlan vagy, ez teljesen természetes!

Hogyha felgyorsítanád ezt az időszakot, akkor itt van néhány szuper tanács arra, hogy hogyan tudod visszanyerni az életkedvedet és az inspirációdat!

1. Tűzz ki elérhető célokat!

A motiváció egyik motorja a sikerélmény átélése, amitől hamar vissza tudod szerezni az önbizalmadat. Hogyha számodra megugorható célt tűzöl ki magad elé, akkor amint teljesíted, sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben! Az is egy fontos tényező a céljaid kitűzéséhez, hogy egy időpontot is jelölj meg, ugyanis sok esetben ez is késztetően hathat rád.

2. Ütemezd be a napjaidat!

Ez a szokás nagyon jó megoldás lehet a rövid- és hosszútávú céljaidra egyaránt. Hogyha azzal kezded a reggeledet, hogy leülsz és végiggondolva a legfontosabb teendőidet megpróbálod eszerint beosztani a rendelkezésedre álló időt, akkor egy igazán hatékony és produktív nap előtt állsz!

3. Koncentrálj!

Miután megtervezted az órarendedet, próbálj meg nagyon alaposan, figyelmesen foglalkozni a legfontosabb teendőiddel! Nagyon nehéz dolog egyszerre csak egy dologra összpontosítani, és kevesebbet agyalni azon, hogy még mennyi mindennel kell foglalkozni. Azonban, hogyha túl sokáig foglalkozol egy bizonyos dologgal, akkor még több időt vesztegetsz el a napodból ahelyett, hogy pihennél, kikapcsolódnál. Érdemes néha-néha öt-tíz perc pihenőt tartanod, ezzel is növelheted a hatékonyságodat!

4. Ne halaszd el állandóan a legnehezebb feladatokat!

Igen, nagyon nehéz neki látni egy hosszú, véget nem érő feladatnak, azonban minél tovább húzod a megoldását, annál kedvetlenebbül fogsz hozzákezdeni, és annál nehezebb is lesz. Nincs annál rosszabb érzés, mint amikor a határidő előtt egy nappal vágsz bele, és nem tudsz benne elmélyedni, csak összecsapod az egészet.

5. Inspiráld magad!

Amikor egy pillanatra elveszted a motivációdat, vagy éppen nehezen veszed rá magadat bármire is, akkor gondolj bele abba, hogy miért vágtál bele a kemény munkába, így könnyen lendületet szerezhetsz a hatékonysághoz, a produktivitáshoz, visszanyerheted a motivációdat.

6. Gondold végig, hogy miben vagy tehetséges!

Hogyha tisztában vagy a jó képességeiddel, nagyon pozitív hatással lehet rád, valamint az énképedre és az önbizalmadra is. Illetve, ha elbizonytalanodsz, akkor ez is segíthet abban, hogy minél előbb tele legyél önbizalommal, magabiztossággal.

Remélem, ez a néhány tipp segített abban, hogy a jövőben visszanyerd a motivációdat, és újból szívesen állj hozzá egy feladatodhoz!:)

Források: https://www.kamaszpanasz.hu/hirek/lelek/487/motivacio-fenntartasa

https://www.kamaszpanasz.hu/hirek/suli/7929/lustasag-lekuzdes

Írta: Ujhely Csenge

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Karácsony eredete és az ünnepek jelentősége

Vajon hogyan alakult ki a karácsony és az azt körülölelő hagyományok? Honnan erednek a karácsonyfák? És mi a jelentősége egyáltalán az ünnepeknek? Ebben a cikkben ezekre keressük a választ.

Folytatás

A száz éves háború 1.

Dabis Áron cikke a száz éves háború első éveiről, a jelenleg bizonytalan epizódszámú sorozat első része.

Folytatás