Hangszerek-Toplista

Toplista - Hangszerek

1. Gitár

2. Zongora

3. Orgona

Holtversenyben 4. Dob és Hegedű

4. Hegedű

A hegedű a legismertebb vonós hangszer. Jelenkori változata először Észak-Itáliában jelent meg a 16. században, de ekkor még a jelenlegi négy helyett csak három húrja volt. A komolyzenében a barokk óta népszerű: többek között Bach, majd később a klasszikában Haydn írt hegedűversenyeket. Az idők folyamán sok változata készült, legelterjedtebb a mélyhegedű, vagyis a brácsa, ami a vonós négyesben is helyet kapott. A hegedűt a magyar, az ír, a német, az osztrák, a román, a skandináv és a szláv népzenében is használták és használják. Erdélyben muzsikának, a csángók pedig cinigének nevezik.

4. Dob

A dob talán a legősibb hangszerek egyike, és szinte minden kultúrában megtalálható. Az őskor óta hol vallási, hol szórakoztató, hol kommunikációs szerepet tölt be. Az első dob készletet a 19. század elején állították össze katonai használatra. A '20-'40-es években a jazz zene egyik legfontosabb hangszerévé vált, majd természetesen később a beat korszakban és a rock and roll’-ban is elengedhetetlen tényező maradt.

3. Orgona

Az orgona, melynek lényege, hogy levegő segítségével csöveket szólaltassunk meg, eredetileg a pásztorsípból fejlődött ki, és vált népszerűvé az ókori Római Birodalom területén. Két változata volt a korban, a légorgona és a víziorgona. Ez utóbbinak legjobban fennmaradt maradványa Aquincum feltárásakor került elő. A ma is használatos, rendkívül széles orgánumú hangszer a romantika korszakára fejlődött ki, és azóta gyakran utalnak rá a “hangszerek királynője” megnevezéssel. Európában mind a mai napig az orgona a keresztény templomok jellegzetes hangszere.

 

2. Zongora

Habár a vele rokon hangszereket már a középkor óta használták, de a zongora maga csak a 18. századra fejlődött ki. Ennek oka a bonyolult működés, hiszen egy húros hangszerről beszélünk, amit kalapácsok szólaltatnak meg. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy közvetlen elődje, a csembaló nem tudott elég erőteljes hangot kiadni. Erre utal a zongora eredeti elnevezése is, a pianoforte.

1.Gitár

A hasonlóan pengetős hangszerek, mint például a lant, már az Ószövetségben is szerepelnek. A napjainkban is népszerű gitár első fennmaradt példánya a 16. századból származik. Ebben az időszakban ezek a hangszerek nagyon díszesek voltak; általában gazdag mintákat vagy kódexeket festettek rájuk. A hagyományos gitár fontos hangszere az olasz, a spanyol vagy éppen az orosz zenének. (A magyarban azonban nem szerepel.) Az elektromos gitár 1925-ben jelent meg, lényege, hogy a húrok rezgését elektromágneses eszközökkel elektromos jellé alakítja. Több zenei irányzatban, mint például a rockban, a jazzben, a metálban, vagy a bluesban nagy szerepet kapott és kap mind a mai napig.

Források:

Hegedű: Dob: Orgona: gitár gitár kép forrás:

Zenedoboz - billentyűsök

Zsuzsanna

Author: Zsuzsanna

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment