INTERJÚ AZ INSTAVERS SZERKESZTŐIVEL*

A kortárs költészetet népszerűsíti az a facebook oldal, amin rendszeresen posztolnak képbe komponált verssorokat, általában valami kis extra tartalom társaságában. Az Instavers név abból ered, hogy a képeket Instagrammal fotózzák be. Népszerűek is az instant, gyorsan oldódó sorok, hiszen a közösségi oldalak éppen arra szocializálnak minket, hogy sok rövid szöveget olvassunk, lehetőleg gyorsan. Éppen ezért működik olyan jól ez a kortárs költészeti projekt, mert könnyen elérhető és érthető képbe sűríti a kiválasztott vers velejét (a kép mellett ott a teljes vers linkje, úgyhogy ha valakit megfogott az a sor, végigolvashatja a verset). A projekt 2014. április 11-én indult, és azóta már voltak kint fesztiválokon, rendeztek saját fesztivált és verspályázatot is. Az oldal Kele Dóri ötletéből született, de kezdetben Borda Rékával és Szabó Imola Juliannával együtt szerkesztették, ma Dóri a szerkesztő, Imola a designért, míg a reklámért Vadkerti Tóth Réka felel.

(balról) Szabó Imola Julianna, Kele Dóri, Vadkerti Tóth Réka, Borda Réka

  • Pontosabban szólva egykori és jelenlegi szerkesztőivel: Dórit és Rékát kérdeztük a kezdetekről és a jövőbéli terveikről.

Hogy találtátok meg egymást?

Kele Dóri: Az egyik József Attila Kör által szervezett irodalmi táborban találkoztunk, ahol Réka már gyakorlott költőként, én pedig rendíthetetlen amatőrként mutatkoztunk be (egymásnak is). A verseket írás szinten azóta elhagytam. A kortárs irodalomnak, és tulajdonképpen annak a tábornak köszönhetem, hogy nagyjából körvonalazódott bennem mára, mivel szeretnék foglalkozni. A projekt grafikai tervezőjével, Szabó Imola Juliannával is ebben a táborban találkoztam először.

Borda Réka: Ez csak a történet egy része, mert a tábor után pár hónapig nem tartottuk a kapcsolatot, egy levélváltást követően viszont lassan barátság alakult ki köztünk, majd lakótársak is lettünk. Egy lazulós hétvégén állt elő Dóri az ötletével, hogy szeretne indítani egy irodalomnépszerűsítő projektet és megkérdezte, nincs-e kedvem beszállni – persze volt, így született meg végül az InstaVers.

Mire gondoltatok ki lesz a célcsoport? Így első látásra nemcsak fiatalos, de nagyon csajos is. A visszajelzések alapján erről megváltozott azóta a véleményetek?

Kele Dóri: Elsősorban azt gondoltam, hogy a fiatalok, ill. korosztálytól függetlenül az irodalomkedvelők fogják szeretni ezeket a képes szövegeket. Ez tulajdonképpen be is jött, annak ellenére, hogy azért ennyire nem voltam tudatos célcsoport szempontjából (sem).

Borda Réka: Én alapvetően azt gondoltam, hogy vagy a Coelho- és Oravecz-idézetek kedvelői (ugyanis direkt azok giccses világára próbáltunk rájátszani), illetve a gimisek, fiatal egyetemisták. Ezzel szintén nem lőttünk mellé, csak az idősebbek és az irodalommal foglalkozók is képbe kerültek.

Csak a kortárs költészet népszerűsítésére gondoltatok?

Kele Dóri: Egyszer megpróbáltam egy prózahónapot, de az elképesztő szövegmennyiség elrettentett, a próza népszerűsítését meghagyom másoknak. Jó lenne látni egy olyan projektet.

Mik a terveitek erre az évre?

Kele Dóri: Idén júniusban az InstaVers egy különleges könyvtárggyal készül, ami számos meglepetést fog tartalmazni kívül-belül egyaránt. Ez lesz a főbb tevékenységünk, már csak emiatt is érdemes figyelni az oldalt.

Az interjút Mélyi Márti készítette. Köszönjük az InstaVers szerkesztőinek!

Nagy Hajnalka Eszter

Author: Nagy Hajnalka Eszter

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Juhász Anna interjú

Átlagosan napi hány diák látogatja meg a tanárnőt ? Ma már a legtöbben nem személyesen látogatnak...

Folytatás

Bánó Tamás Barnabás interjú

Bánó Tamás Barnabás Tanár Úr beszél szakmai karrieréről, kedvenc zenéiről, elfoglaltságairól és még néhány témáról. Interjút készítő: Kolláth Áron

Folytatás