2024 KisEB interjú - Dodó

Hogyan kértek fel? 
Szeptember 17-én visszajöttünk egy osztálykirándulásról, nagyon kimerült voltam, elmentem délután egy meccsre.
Melyikre?

Én játszottam meccset, valami Egészség DSE ellen. BLSZ, megye 4 szintű meccs. Lejátszottuk, nagyon bénán játszottam, volt, hogy futottam, és elestem a lábamban. Vége lett, már mentem volna haza, és nem ott áll egy ember egy rikítóan fehér bakancsban? Az volt az a pillanat, amikor realizáltam, hogy egyetlen egy ember van, akit ismerek, és van egy elképesztően fehér bakancsa, az pedig Borbás Patrik. Azt mondta: Én vagyok a Borbás Patrik! Mondom, szia Patrik! Mit keresel itt? Mondta, hogy jött az öccse meccsére. Én meg csak álltam, és lányos zavaromban hirtelen eszembe sem jutott, hogy nincs öccse. Eléggé gyenge fedősztori volt, de pillanatnyilag elhittem. Akkor a szemembe nézett, elővett egy kis befőttes üveget, ami tele volt cetlikkel, és mondta, hogy húzzak egyet. Onnan már eléggé egyértelmű volt a történet. Kihúztam belőle egy cetlit, kérte, hogy nyissam ki, olvassam el. Nagyon kínos volt: elejtettem. Lehajoltam, felvettem, kinyitottam, és rá volt írva, hogy KisEB 2024 Igent mondtam. Otthon azóta megvan az üveg, és mind a huszonvalamennyire az van ráírva, hogy KisEB 2024 Patrik húga írta őket, aki viszont létezik, nem úgy, mint az öccse.

Milyen egy jó hívózene?
Elképesztően funky. Nekem az oroszos, érthetetlen szláv szövegű, ska-szerű, üvöltős hívózenék jönnek be, meg a latin csípőrázósak.

Melyik az a (bármilyen) mű, amit, ha nem kéne figyelembe venned semmilyen korlátozó tényezőt (diákok életkora, tanárok véleménye, közízlés stb..), beválasztanál keretmesének?
Most kettőt mondanék. A Borat, azt meg lehetne csinálni keretmesének, (adott 3 főszereplő, 2 fiú, 1 lány: Borat, Azamat és Luenell/Pamela Anderson) és a táborban kimegyünk az USA-ba. A másik, az a Verdák, ahol egy elképesztően nagy final fight lenne abból, hogy körbe-körbe futkosunk. Vagy az is lehetne, hogy csak hozunk három kocsit, és illegális gyorsulási versenyt csinálunk Pusztamaróton. Mindig is Villám McQueen akartam lenni valahol. Ezt tavaly NagyNull szóbelin már egyszer átélhettem, de keretmesének sokkal nagyobb volumenű lehetne.

Volt olyan, hogy lebuktatok? Ha nem, akkor mi volt a legmelegebb ilyen helyzet?
Hivatalosan szerintem nem volt olyan, hogy lebuktunk. Én két embertől tudom, hogy rájött, de az egyik nagyEB lett (Szvitek). Kiderülés után odajött hozzám Szvitek, és mondta, hogy Vámos Danival ping-pongoztak, és látták, hogy hárman szelfizünk az aula közepén. Amit nem értek, hogy hogy nem buktunk le, az akkor volt, amikor forgattunk, és hatan (régi KisEB, új KisEB) mentünk az M3-as metrón egy vállamig érő kameraállvány társaságában, tehát, ha valaki szembejön, akkor ki se tudnánk magyarázni. És ott nem buktunk le. Tudtommal. De van még egy majdnem lebukós sztori egy szelfi körül. Ez akkor volt, amikor Dörbee csoportkört sorsoltak a rádióban, és ezért megbeszéltük, hogy hárman a tömeggel szelfizünk egyet. Elővettem a telefont, hogy szelfizzünk, és odajött Fuisz Gergő, hogy: UU, szelfiztek? Nelli meg egyből válaszolt: Áh, igen, igen, igen. Azóta van a telefonomon egy szelfi, amin úgy vagyunk hárman, hogy Nelli, Gergő és én.

Mi volt a legfurább szituáció, amit szervezőként meg kellett oldanod KisNullban?
Ez nem tudom, mennyire nyilvános, de az éjszakain történt egy incidens. A KisNull éjszakainak van egy nagyon elborult része, évek óta hoznak nyers húst és májat, és bekenik vele magukat, meg hasonló undorító dolgokat csinálnak. Idén megjelent egy róka. Jöttek felénk ezen állomás tartói az utolsó csopi jövetele előtt, hogy srácok, baj van, nálunk van egy róka, elé csaptunk két centivel egy ásóval, de úgy, hogy majdnem el is találtuk, és meg se rezzent, ezért inkább arrébb álltunk, mert lehet, hogy veszett. Álltunk, és gondolkodtunk, hogy most akkor mit csináljunk? Mindjárt jönnek a gyerekek. A rókától biztos megijednének, de ez nem az az állomás.
Swiper.
Swiper odajött lopkodni. Végül megoldódott a szituáció, elégszer mondták neki, hogy Swiper, ne lopkodj, és elhordta az irháját.

Mennyire kell évről-évre igazodnia, frissülnie a nullnak, hogy kielégítse az egyre fiatalabb korosztályok igényeit?
Nyilván kell rajta picit változtatni, de szerintem magukat a programokat nem kell frissíteni, megállják a helyüket. A tematikája nyilván frissül évről-évre, mert az állomástartók találják ki, hogy milyen állomásokat csinálnak, ezek pedig általában olyanok, ami éppen trendi, menő. Változik, nem olyan meredeken, de szerintem pont ez a jó benne, hogy a null egy hagyomány, és mégis folyton formálódik. Idén is voltak új dolgok, visszahoztunk régieket, amik tavaly nem váltak be, azokat elhagytuk. Nem kell, hogy minden évben újraszabjuk, ez egy természetes folyamat.

Milyen a KisNullban a szülőkkel való kommunikáció a NagyNullhoz képest?
Szerintem abban nagyon nincsen különbség. A szülők mindig is aggódni fognak a gyerekükért, nekik a hatodikos gyerek, a kilencedikes gyerek, a tizenkettedikes gyerek is a kisfiuk, kislányuk, a kis mindenük. A gyerekek között nagy különbség van, de a szülők között nincs.

Elhintetted azt, hogy szerinted a gyerekek között van különbség. Ezt fejtsd ki, kérlek.
Ahogy a keretmesénél is mondtam, ahhoz képest, hogy két vagy egy év, ami köztük van, pont ez alatt változnak olyan sokat, hogy, ahogy KisNullban bánunk velük, egy picit apukák vagyunk, anyukák vagyunk felettük, az már a NagyNullban kínos lenne. Ott sokkal inkább egy haveri közösséget kell teremteni.
A szemetek előtt nőnek föl. :,)
Pontosan.
Miben tud segíteni egy nyolcadikos a szervezőknek?
Nagyon sok mindenben. Szerintem nagyon sok múlik azon, hogy milyen nyolcadikosok vannak egy KisNull csopiban, mert ők egyszer már átélték. Az én tapasztalatomból mondom, hogy hiába volt az ember egyszer már hetedikesként KisNullban, az nyolcadikosként attól még ugyanúgy élmény marad, csak másmilyen. És, hogy mit tudnak segíteni, az az, hogy (nyilván) nem spoilerezik le, de egyfajta minicsopvezként is tudnak működni. Tudják, mi a módi, ismerik a járást. Hogyha van valami kérdésük a kicsiknek, akkor hozzájuk is tudnak fordulni, azért mégis közelebb vannak életkorban, mint mi, csopvezek.
Mik azok, amik miatt egy nyolcadikos nem unja a második kisnullját?
Szerintem amiatt, hogy azt érzik, most be vannak avatva. Nekem az egy óriási poén volt, amikor rájöttem, hogy éjszakaira menet az akadályokon átverekedős rész az kamu. Van egy beavatott érzésed, hogy téged már nem tudnak úgy megszivatni, és most már tudod, hogy mi fog történni. Viszont ez felelősségérzetet is ad, hogy nem rontod el a kicsiknek, hogy ők is ugyanazt átéljék, amit te. Ezenkívül a festékest, a focit ugyanúgy lehet élvezni nyolcadikosként, mint hetedikesként.

Mi a véleményed a táborhelyről?
Én, amikor nulladikos voltam, egyik KisNullom sem Pusztamaróton volt, hanem Sástón. Amikor először voltam szervező, a helyszín is újdonság volt. Én pozitív véleménnyel vagyok Pusztamarótól. Nem mondom, hogy jobb, mint Sástó, azt sem mondom, hogy Sástó jobb, mint Pusztamarót. Két különböző táborhely. Ezt azért szeretem, mert a semmi közepén vagyunk, nyilván emiatt nehezebb is eljutni oda, és nehezebb segítséget hívni, vagy hirtelen elugrani valamiért, de olyan érzése van az embernek, hogy ő a vadonban van, nincs körbekerítve, ez egy szabadabb érzést ad. Ami még tetszik, az az avatásnak a helyszíne, szerintem egy nagyon szép hely. Na és, persze, ott van mellette az erdő, ami elképesztően jól használható éjszakaira.

Az előző EB miben segíti a ti munkátokat?
Ketten közülük most aggok lesznek, így sok mindenben tudnak segíteni. Ahogy nálunk, úgy a legtöbb EB-nél is az van, hogy barát a régi EB és az új EB. Bármilyen kérdés van, ők ugyanezt végigcsinálták, ugyanezeken keresztülmentek, bármit kérdezünk, van rá egy megoldásuk, van rá egy javaslatuk, hogy mit érdemes csinálni.

Volt olyan állomásod, ahol túl messzire mentél?
Szerintem nem volt. Tartottunk egy temetkezési vállalkozós állomást, amit próbáltunk nagyon viccesre venni, és ott az elején, mielőtt még kiviteleztük volna, azon gondolkodtam, hogy ezt lehet-e viccként felfogni. Végül szerintem sikerült. Én úgy láttam a gyerekeken, hogy élvezték, és poénként fogták fel. Szóval a gyakorlatban végül jól sikerült kivitelezni.

Mi egy szervező legnagyobb ellensége?
Körülmények. Például késés, amiről nem mi tehetünk. Dugó volt, esik, jött egy róka, satöbbi. Ami a hatáskörömön kívül kerül. Én azt mondom, hogy ami a hatáskörön belül van, én abba belerakom a maximális energiát, és, ha törik, ha szakad, én azt valahogy meg tudom oldani. De a körülményekkel, amiket nem kontrollálhatok, azokkal nem tudok mit kezdeni

Mik azok a dolgok, vagy mi az a dolog, amit te mindenképpen minden nullba elviszel?
A kacsás zoknijaim. Nagyon sok kacsás zoknim van, és szerintem most minden napra jutni fog legalább egy. Végig kacsás zokniban leszek.

Mit üzensz a Berzsenyiseknek?
Nyilván minden ember más, valakit ez nem tud foglalkoztatni, hogy gyerekeknek idióta tábort szervezzen, meg ezt kínosnak tartja, nem tetszik neki. De bárki, akit ez érdekel, az ne tartsa vissza magát. Próbálkozzon, próbáljon lejutni, írjon pályázatot, ha nem jut le, az nem jelenti azt, hogy soha nem fog lejutni. Én is sokszor próbálkoztam úgy, hogy nem jutottam le. Nagyon sok energiát kell belefektetni, de szerintem még több élményt és mások által belefektetett energiát kapsz vissza. És nagyon jó érzés egy olyan közösségnek a tagja lenni, ami, ha elballagsz, utána is végigkísér. Mondjuk négy év múlva lehet, hogy visszajövök, és ugyanúgy hülyéskedhetek kisgyerekekkel, teljesen törvényesen, mintha még ide járnék. Szóval… Pályázzatok!

+Bónusz focis interjú!

Mesélj egy kicsit a focicsapatodról!
Az újpesti Haladásban játszom csapatkapitányként. Újpesti kiscsapat, tehát, ha ránézel a térképre, akkor nagyon sok focipálya van Újpesten, és valószínűleg mind az UTÉ-é vagy az Újpest FC-é, és van egy nagyon kicsi, eldugott, rossz, füves pálya a gyár mögött, azok vagyunk mi. Nekem ez főleg hobbi. Szerintem sokat elmond az, hogy 1995-ben alapították a csapatot, és ott van a klub történetében, hogy alapvetően Sörivó Ördögök néven szeretett volna nevezni a klub, de ezt az MLSZ nem engedte, arra hivatkozva, hogy ez túl komolytalan a bajnoksághoz (ez még mindig megye 4). A felnőttcsapat címerében még mindig söritalok szerepelnek, de Újpesti Haladás lett a neve. Tehát nem vagyunk profik, de jó a csapat, jó az összhang. Nagyon szeretek oda járni, mert kiváló stresszlevezető, úgyhogy ezt szeretném megtartani. Csak végzősként az időt jobban kéne menedzselni hozzá. Most hétvégén megyünk Dorogra. A Dorog ellen játszunk, de nem Dorogon, hanem Tokodon. De most mi vagyunk a nagy reménység, az ificsapat! A felnőttcsapat, az megye hármas, és bennünk látják a potenciált, hogy feljebb visszük.
Akkor most a második számú csapatban játszol?
Nem, nekünk még ez az utolsó évünk utánpótlásként, U19. Kérlek szépen, Komárom Esztergom MLSZ regionális U19 bajnokság alapszakasz. Így tudod megtalálni az MLSZ Adatbankban. Senkinek nem ajánlom, hogy rákeressen, mert van fotó az adatlapomon.
Mit kell tudni rólad, mint futballista? Mesélj egy kicsit a karrieredről!
Elképesztően technikátlan vagyok, de gyors, többszörös gólkirály. Klasszikus góllövési módszerem az, hogy rárúgom a kapusra, kipattan és begurítom üres kapuba, talán. Inkább fizikálisan bírom, mint technikailag, nem vagyok egy nagy labdazsonglőr. Körülbelül ötödik vagy hatodik éve focizom. Előtte atletizáltam, onnan jön a gyorsaságom, a technikám meg sehonnan. Amúgy fura tény, de engem hívtak meg nagyobb csapatok. Ezt fogom mesélni a gyerekeimnek! Amikor majd idős leszek, elhízva leülök este vacsorázni, hogy: Hát igen, engem régen hívtak a Harmadik Kerülethez, a Soroksárhoz! A Fradi fiókcsapata! De soha nem akartam nagyon komolyan venni, ezért is nem mentem el az Újpesti Haladástól.
Ki a példaképed fociban?
Nagy Dortmund szurkoló vagyok, és Lewandowski volt sokáig a példaképem. Amíg el nem ment a Bayernbe.
Most meg itt ülsz bajor szerelésben! (Oktoberfest napján volt az interjú)
Hát ez van, fiatal voltam és kellettek németből a pluszok. Most nem nagyon van focis példaképem. Kedvenc játékosaim vannak a Dortmundból. Mindig elfelejtem a csávónak a nevét, a nagy pufi hajú, göndör csávó. Adeyemi.
Amúgy ő kábé olyan stílusban is játszik, mint te. Gyors, rálövi, azt’ bemegy.
Vagy nem. Szóval ő most a kedvenc játékosom, példaképem. Akkor már ne menjünk el a Messi vagy Ronaldo kérdés mellett. Megosztó téma, de Messi. Sajnálom. Innen kérek elnézést, minden Caspiano Ronaldo tagtól, de Messi.
Kedvenc Magyar játékosod?
Csoboth.

Bálint

Author: Bálint

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed



You might also like

2024 NagyEb interjú - Hanga

Hogyan kértek fel? Ki kért fel? Engem egy vasárnapi napon kért fel Nati, és úgy történt, hogy éppen...

Folytatás

2024 KisEb interjú - Döme

Hogy történt a felkérésed? Egy átlagos hétvégén a nyaralónkban voltunk, amikor nagypapámtól kaptam...

Folytatás