Anjouk ~ Könyvajánló

Anjouk

Bíró Szabolcs napjaink egyik legismertebb hazai szerzője, főként magyar történelmi regényeket ír. Legsikeresebb sorozatát, a mára már hét részt magába foglaló Anjoukat fogom ajánlani Nektek ebben a cikkben.

Az első trilógia: Bátor Attila bosszútrilógiája

Liliom és vér, Lángmarta dél, Az utolsó tartományúrig

A 2015-ben megjelent első kötetben, a Liliom és vérben a XIV. századi Magyar Királyságban találjuk magunkat, méghozzá egészen pontosan 1321-ben.

Az évszám bizonyára ismerősen hangozhat: ekkor halt meg Csák Máté, I. Anjou Károly legerősebb belső ellensége. A történet közvetlenül a trencséni tartományúr halála után kezdődik: a magyar király előtt itt a lehetőség, amire rögtön le is csap: végre meghódíthatja a Felvidéket.

Célja elérése érdekében legfontosabb dolgai közé tartozik, hogy felkeresse a 1312-es rozgonyi csata hősét és egyben közeli barátját, a néhai templomos lovag Bátor Attilát, hogy hadnagyként hívja a háborúba. Az évtizedek óta békés, csöndes életet élő Attila nem tehet mást, eleget kell tennie királya parancsának, s családját hátrahagyva ismét vasba öltözik, hogy egy bandérium élére állva kényszerítse térdre Csák Máté közel huszonnyolc megmaradt várát és teljes tartományát.

Míg Attila a királya oldalán véres küzdelmet folytat a Csákok földjein, addig a hullámok összecsapni látszanak az otthon maradt Bátor-család feje fölött, a gonosz onnan leselkedik rájuk, ahonnan a legkevésbé számítanak rá…

A Lángmarta dél és Az utolsó tartományúrig részletes tartalma túl sok mindent árulna el, így csak nagy vonalakban foglalom össze a történéseket: a második és harmadik kötet folyamán Károly tovább építgeti birodalmát, nem nyugszik addig, míg a Magyar Királyság rendjét ismét meg nem szilárdítja. Több hűséges embere is segíti ebben, többek között a híres kincstárnok, Nekcsei Demeter, az asszonya, Piast Erzsébet vagy épp az alacsony és nagyszájú, de tehetséges lovag, Lackfi István – illetve Bátor Attila sem marad ki a hadakozásból, s habár szíve szerint a családja védelmét tartaná a legfontosabbnak, kötelessége szolgálnia királyát és mellette küzdeni a csatáiban.

Heves érzelmi töltettel rendelkezik ez a három kötet. Különböző emberi sorsok tárulnak fel előttünk: I. Károly sorra veszíti el gyermekeit s örököseit, és mindeközben egy egész országot kell irányítania; Lackfi István kitartóan igyekszik öregbíteni családja hírnevét, ám általánosságban mindenki csak lenézi és kineveti; Bátor Attila és családja hosszas küzdelmet folytat a kegyetlen sorssal szemben, s emellett a lovagnak még kötelezettsége hűen szolgálnia hazáját is.

Vajon mi lesz a sorsa I. Károly még gyenge lábakon álló királyságának? Vajon Lackfinak sikerül elérnie a céljait? És végül, de nem utolsósorban: vajon Bátor Attila nemzete iránti hűségét, vagy családja iránt érzett szeretetét választja?

A kérdések egy részére választ adnak az első trilógiában történtek, azonban, ha mindenre szeretnénk feleletet kapni, tovább kell olvasnunk a sorozatot.

A második trilógia: Arany Visegrád-trilógia

Szent György testvérei, Ötvenezer Lándzsa, Királyok éneke

Egy korszak véget ért, egy új kezdet küszöbén állunk 1326-ban, a ragyogó Visegrádon. Továbbra sem adhatok részletes leírást a könyvek eseményeiről, de annyit elárulhatok, hogy bár az első három rész sem volt éppenséggel leányálom, a második trilógia kötetei még rajtuk is túltesznek durvaságban és kegyetlenségben – történelemórán is szörnyű hallani Zách Felicián merényletéről vagy Basarab vajda embertelen cselekedeteiről, itt azonban, olvasás közben az élethű leírásokkal tökéletesen megalkotott jeleneteket látva az összes érzékünkkel megtapasztalhatjuk a történteket.

Az író stílusáról - avagy mennyire olvastatja magát a mű?

A kérdésre a válaszom: abszolút olvasmányos mindegyik rész, senki ne várjon tömény, száraz információáradatot és hosszas leírásokat! A lendületes, szórakoztató szöveg magával sodorja az olvasót, könnyen bele lehet merülni a történetbe és annak környezetébe. Az oldalak csak peregnek, és az ember egyszer csak azon kapja magát, hogy befejezte a könyvet – aztán legszívesebben már nyúlna is a következő kötetért.

Történelmi hitelesség

Térjünk rá kicsit a könyvek hitelességére. Szerintem – és sok más kritikus szerint is – Bíró Szabolcs ügyesen tárta elénk a XIV. századi Magyar Királyság környezetét, beszéljünk akár egy egyszerű jobbágy hétköznapjairól vagy egy háború kellős közepéről. Ha valami olyan szó, kifejezés akad, aminek a jelentése nem lenne egyértelmű, azt rövid lábjegyzetben megmagyarázza. Látszik, hogy a szerző mennyire mélyen beleásta magát a forrásokba, emellett pedig tudjuk, hogy egy hagyományőrző lovagrendnek – ami nem más, mint a Szent György Lovagrend – is tagja.

A sorozat karakterei

A hat kötet alatt rengeteg szereplő jelenik meg, ezek közül pedig nem egy valóságos. Például – a királyi család tagjain kívül – ilyen Lackfi István lovag, Nekcsei Demeter kincstárnok, a Zách család tagjai (Zách Felicián, Zách Klára), de még Toldi Miklós is felbukkan itt-ott. A szereplőgárdában egyébként bőven találkozhatunk mindenféle származású, jellemű emberrel, illetve szerintem érdekesen és minden bizonnyal hitelesen írja le a különböző rasszú, identitású, rangú emberek egymáshoz való viszonyát.

Előzmények és egy abszurd kísérőkötet

Szeretném még megemlíteni, hogy nem csupán ennyiből áll a sorozat: két előzményrészt tudhat magáénak (a Non nobis domine köteten belül: Kelet oroszlánja és Az utolsó vörös barát), illetve egy egészen alternatív folytatást, a Lázár evangéliumát – ami érdekes keresztezése Nagy Lajos korának és a zombi apokalipszisnek.

Mindent összevetve nem véletlenül sikeres sorozat a maga műfajában. (Moly.hu-n például mind a hat kötet értékelése 90% fölött van.) Egy szeretettel, rajongással megírt nagyszerű história – aminek még közel sincsen vége. Idén ősszel jelent meg az első része a sorozat harmadik trilógiájának, amely már Nagy Lajos királyunk útját hivatott végigkísérni. A kötet címe: A birodalom ura.

Ha valakinek meghoztam hozzá a kedvét, jó szórakozást kívánok!:)

Kuti Lilla Szabina

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Sorozatajánló: A Jó Hely

Ez a misztikummal és izgalommal átitatott kérdés az összes emberben felmerült már: mi vár ránk a...

Folytatás

Yuval Noah Harari ~ Sapiens

Yuval Noah Harari Sapiens című kötetének kritikáját olvashatjátok Kuti Lilla Szabina tollából.

Folytatás