2022. IDÖK-vita

Az idei, április 22-én esedékes választáson hat párt indul, melynek tagjai április 20-án délután vettek részt a pártok közötti disputában. A vita felkonferálója és levezetője a jelenleg regnáló Mukidök párt két tagja, Kojnok Lilla és Bódi Levente volt. Először egy rövid bemutatkozás berkein belül a pártok a hallgatóság elé tárhatták programjuk zanzásított változatát.

A Sünidök párt az iskolai hagyományok visszahozására, az évkönyv bevezetésére, az önkormányzati és állami pályázatok népszerűsítésére valamint a diáksággal való kommunikációra fektette a hangsúlyt.

A Brekidök szintén kiemelte a hagyományőrzést, ezekhez pedig behozták a más gimnáziumok diákjaival való jó kapcsolat felépítését, továbbá a női mosdók jobb felszerelését.

A Kondidök a tusolókat, konditermet szeretné felújítani, az udvari ebédelést szeretnék ülőgarnitúra kihelyezésével megkönnyíteni, valamint raklapok beszerzését és kihelyezését tervezik. A csengetési rendet szeretnék a diákság bevonásával megreformálni. Programok frontján pedig behoznák a LanPartyt, ami egy NonStop jellegű félnapos program, csak videójátékokkal. Végül kiemelték, hogy igyekeztek megvalósítható programpontokat írni a listájukra.

A Jetidök komfort ügyben további ülőalkalmatosságok kihelyezését szorgalmazza, a Dráva utca erkélyét szeretné használhatóvá tenni, és azokat a felújításokat is beígérte, ami a legtöbb párt programjában szerepel (töltőállomás, amfiteátrum). Emellett úgy gondolják, hogy a Berzsenyi szinte egy szociális védőháló a diákságra nézve, ezt pedig a programok tartják fenn. Ezeket őrizni akarják, illetve újakat vezetnének be mellé (több közös éneklés, gitározás, Anything but backpack day). A Szakmák Napjához hasonló pályaorientációs napot vezetnének be, de itt a hangsúly nem az útkeresésen lenne, hanem a mentálhigiénán.

A Pacsidök szeretné korszerűsíteni a weboldalt, szintén ígért felújításokat (töltőállomás, mikrók). Ők is a hagyományok ápolásának pártján állnak, ezekhez pedig új programokat hoznának be (Ki mit tud, Anything but backpack day, sulikoncertek). Papírgyűjtést is szeretnének szervezni.

A Macidök a közösség karantén által ejtett sebeinek begyógyítását, illetve a mindenkori újoncok integrációjának felgyorsítását tűzte maga elé (a gólyákkal közös év eleji pikniket tartják a legcélravezetőbbnek). Ezek mellé jelezték nyitottságukat az új, felmerülő programok felé. A korábban már említett felújításokat is programjukba foglalták, kiegészítve a talált tárgyak szekrényének rendszerezésével. Megreformálnák a rádiópályázatot (névtelen elbírálás, közös szavazás) és az IDÖK-öt (év elején a képviselőkkel leszerveznék, hogy ki milyen program megszervezését vállalja, ezzel biztosítva a hatékony működést). Továbbá rendszeres igényfelméréseket csinálnának, és papíralapú, a Berzsenyi’s-sel együtt működő iskolaújságot hoznának létre, ahol berzsenyisek művei, például novellák és versek jelenhetnének meg. Vagy ami jön. Zárásként pedig bedobták a félévente megrendezni tervezett nyílt IDÖK-gyűlést.

Miután a pártok pár percben ismertették programjukat, a jelenlegi diákelnökök kérdéseket tettek fel a pártokhoz.

A Sünidököt a pályázatok és az évkönyv kivitelezéséről kérdezték. A pályázatokat online felületeken hirdetnék, az évkönyvet ugyanígy netes változatban képzelik el. Akinek van rá igénye, annak kinyomtattatnák, és bizonyos összegért könyvformátumban kiadnák.

A Brekidököt a női mosdók finanszírozásáról és az amfiteátrum felújításáról kérdezték. Papírgyűjtéssel és szülői tőke bevonásával garantálnák, hogy az említett helyeken mindig legyen megfelelő mennyiségű tampon és betét; az amfiteátrumot pedig saját kézzel és közösségi finanszírozással szeretnék felújítani.

A Kondidököt a Lanpartyról kérdezték, továbbá megjegyezték, hogy ezek a raklapok már léteznek. Létezésükről a párt nem tudott, de afelől biztosította a hallgatóságot, hogy ha kell több, akkor szereznek, mert már kapcsolatba léptek egy raklapszállító céggel. A LanPartyval kapcsolatos aggályokra (példának okáért lerészegedett diákok éjszaka a suliban) azt válaszolták, hogy tudnak a gamerek viselkedni, de biztos, ami biztos, beszállhatna pár tanár is a játékba. Aki meg szeretne ittas állapotban játszani, annak ott a Discord, és akkor nem az iskolában részegeskedik, mégis részt vesz a programon. A csendháborítással kapcsolatos aggodalmakra pedig azt válaszolták, hogy ez videójátékokkal menne, nem kell egy NonStop hangzavarára számítani.

A Jetidököt pályaorientáció és Szakmák Napja közötti kapcsolatról, illetve a régi programokról kérdezték. A párt jelezte, hogy nem kívánják eltörölni a Szakmák Napját, emellett képzelik el ezt az igazából lelki, és csak mellékesen útkereséssel kapcsolatos napot. A régi programok közül a NonStopra fektetik a legnagyobb hangsúlyt, de a többi kiveszőben lévő program ápolására is ígéretet tettek.

A Pacsidököt a programjukban szereplő zöldítésről és wi-fi erősítésről faggatták. A felszólaló az online hirdetéseket szeretné bepörgetni a szelektív gyűjtéssel kapcsolatban, a wi-fihez pedig bevezetnék a nem egyéni jelszavakat, és wi-fi erősítőket helyeznének el.

A Macidöktől pedig azt kérdezték meg, hogy az év eleji programot és a papíralapú újságot hogyan szerveznék meg. A tanárok minimális beszervezésével és több felsőbb éves (nem csak nullos) behívásával tervezik az év eleji piknik megszervezését, a papíralapú újság pedig pár havonta olcsón (150 forintot mondtak) jelenne meg.

Ezután Kanizsai Péter a LehetRánkSzavaznIdök pártból dobott be kérdéseket.

– Sokaknak vannak elképzelései a közösség szervezésről, mégis peremre kerülnek. Ezt a problémát hogyan kezelnék a pártok?

Macidök: Az IDÖK-képviselők révén szeretnénk minél több embert elérni, plusz pályázatokat hirdetnénk, és a nyílt IDÖK-gyűléseket is jónak tartjuk.

Brekidök: Letisztáznánk minden osztályképviselőnek év elején, hogy mi a feladata. És a pályázatokat előadások útján hirdetnénk, hogy felmérjük az igényt.

Sünidök: Sok kis programot (pl. társasjáték délutánt) szerveznénk, hogy itt az amúgy peremre kerülő szervezők kamatoztathassák tehetségüket.

Jetidök: Mi személyesen mennénk az ilyenek után, Instagramon kérdéseket intéznénk, és online formában, közösen beszélnénk meg a tanulókkal minden kérdést.

Pacsidök: Mi is felkarolnánk a pályázókat, és sorsolással döntenénk el, hogy kik rendezik meg a programokat.

Kondidök: Csak megvalósítható programokat írtunk le.

– A diákelnökök közé gyakran kerülnek a ciklusukban már tizenkettedikesek. Az érettségi miatt pedig a második félévben lassul az IDÖK működése. Ezt a problémát hogyan kezelnétek?

Jetidök: Tizedikesek vagyunk.

Kondidök: Ki vagyunk gyúrva, és sok embert bevonnánk.

Pacsidök: Fontos az osztálydiverzitás.

Sünidök: Valóban a maximum egy tizenegyedikes a legjobb, de azért fontos hogy legyen érettebb tagja is a csapatnak. Meg a képviselők útján is jól lehetne szervezni.

Brekidök: Az vállalkozik diákelnöknek, aki el is bírja ezt a felelősséget. Ez a képviselőkre is vonatkozik, ezért is szeretnénk tisztázni, hogy mi a képviselők feladata.

Macidök: A tizenkettedikesek is elbírják a feladatot, és mi is jó ötletnek tartjuk a képviselőkre alapozó szervezést.

– Milyen a berzsenyis légkör állapota, hogyan lehet építeni?

Macidök: Nagyon jó a légkör, viszont a tavalyi szabályozások nagyon rosszat tettek ennek. Ezt több programmal lehetne visszaépíteni.

Brekidök: A berzsenyis képviselőknek, elnököknek kötelessége visszaépíteni, ami esetleg leromlott.

Jetidök: Túl sokat várnak az elnököktől. Ők se istenek, nem lehet egy csapásra visszahozni a régi időket, mert nincs befolyásunk az újakra, plusz ez a dolog nem így működik. Az aggok bevonása segíthet, ennél többet nem nagyon lehet ígérni.

Brekidök: Ez a Jetidök pályázatában szerepel, szóval ha ti nyertek, kötelességetek megcsinálni.

Jetidök: Nem mondtuk, hogy nem csináljuk meg. Vadbarmok lennénk, ha a vitán ezt mondanánk, de bele kell állni abba, hogy nem lehet mindent megcsinálni. Nem három személyen múlik a suli közössége, ők csak ösztönözhetik annak pezsgését.

Sünidök: Az itt ülők közül nagyon keveseknek van viszonyítási pontja a többi iskola közösségével és a régi berzsenyivel kapcsolatban, ez tény. Kérdeznénk a Jetidököt, hogy nem kéne mégis a program túlszárnyalását kitűzni, hogy minél többet hozzatok ki magatokból?

Jetidök: Amit most használsz, azt Strawman-technikának hívják, ezzel a magad oldalára akarod állítani a hallgatóságot a mi rovásunkra, miközben kicsit kiforgatod a kérdést. Na de visszatérve erre, ez nem működik karikacsapásként. Mindent meg akarunk csinálni, de nem lehet három embertől elvárni, hogy varázsütésre megváltoztasson mindent.

Kanizsai Péter: Valóban fontos, hogy nem minden az IDÖK-ön múlik.

Pacsidök: A hagyományokat tovább vinni kötelességünk. Mi a pártban olyan emberek vagyunk, akikhez oda lehet menni szervezői ambíciókkal, szóval az új programok létrehozása se jelenthetne problémát.

Kondidök: De ez a tíz perccel korábbi kérdés válasza! A jelenlegi kérdésre válaszolva: A múlt jó dolgaira emlékszünk, viszont nem úgy áll a dolog, hogy egy pillanat alatt visszajön a múlt összes jója. Igaza van a Jetidöknek, tényleg betartható programokat kéne írni. Eddig nem ezt láttuk.

Sünidök: Bízunk minden párttagban.

Macidök: Annyit fűznénk hozzá, hogy nagy lelkesedést látunk a jelenlegi 9.-ben. A programokkal szerintem nem lesz baj. Illetve, ha valami mögött valós támogatottság van, az megvalósulhatna pályázat útján.

Sünidök: Idealizáljuk a régi berzsenyit. Megfelelő hangsúly kell a hagyományőrzésre, de a kis kezdeményezések is fontosak. A régi hagyományok közül a Filmklub visszajött a karantén után, de például a Kontra és a Zabhegyezés teljesen eltűnt. Ha nem tartjuk fenn a programokat, akkor várhatunk a következő lelkes diákra. Nem akarunk várni, mi szeretnénk lenni a következő lelkes diákok.

– Mit jelent nektek a berzsenyis lét?

Brekidök: A hagyományok továbbvitele, az új dolgok felé nyitás, család, szerelem, élményközpontú tanulás.

Sünidök: Túl sok a hagyományőrzés, ami nem feltétlenül célravezető. Az új programokra kéne menni.

Kondidök: Jól válaszolt!

Macidök: Mindenkinek mást jelent, nem lehet egy konkrét dolgot mondani.

Jetidök: Szerintünk is mindenkinek más. Számomra például az új dolgok befogadását, az inkluzivitást jelenti.

Pacsidök: Nekem az épületet és az otthonosságot.

Kondidök: Ha olyannak próbálod elmondani, aki nem jár ide, akkor nem lehet. Mindenkinek egy fontos, szívhez közel álló dolog, csak ennyit mondhatok.

Sünidök: Tényleg mindenkinek más. Ennek mentén kéne szervezni a kis és nagy programokat, hogy mindenkinek megvalósulhasson a maga Berzsenyije.

Miután lementek Kanizsai Péter kérdései, a pártok fordulhattak egymáshoz kérdéseikkel.

Kondidök: Minden amfiteátrumról író párthoz lenne a kérdésünk, hogy hogyan csinálnák meg? Ezt eddig senki nem csinálta meg, pedig sokan ígérték már. És mire használnátok?

Jetidök: Mi ugyan beírtuk, de csak akkor csináljuk meg, ha megválasztotok.

  • taps*

A felhasználást pedig az ötletelők bevonásával szeretnénk kivitelezni.

Pacsidök: Mi árnyékolnánk, hogy komfortosabbá tegyük mondjuk egy ponyvával, pár asztallal, székkel. Ebédhez lenne jó.

Sünidök: A vezetőség által balesetveszélyesnek van ítélve, először ezt kell korrigálni. Viszont hatszáz diáknak szüksége van a plusz térre.

Kondidök: De annyira kiesik, hogy kényelmetlen odamenni.

Brekidök: Ez azért van, mert balesetveszélyes. Ha javítanánk ezen, automatikusan használva lenne.

Macidök: Tavaly ki lehetett menni enni, de nem volt túlhasználva. Nagyon jó lenne, de tényleg nem használják.

Végzős felszólaló: De, ha élhetőbbé tennénk, igenis használva lenne. Én még láttam, amikor használták.

Jetidök a Pacsidökhöz: Az új szakkörökről kérdeznénk. Értjük a célt, de én, mint egy éve szakkörvezető (debate club) úgy látom, hogy az embereket nem nagyon érdeklik a szakkörök. Erről mit gondoltok?

Pacsidök: A nagyobb szakkörökre gondolok, mint például egy táncszakkör. A ti pályázatotokban szerepel az erkély felhasználása. Ami egy kicsit csidökmagasan van és alacsonyak a korlátok. Nem balesetveszélyes ez?

Jetidök: Ugyanakkora a korlát, mint bárhol. Ha a másodikon nem balesetveszélyes a korlát magassága, akkor ott sem az.

Macidök: Úgy tudtuk, hogy az erkélyt nem lehet használni. Tetszik az ötlet, de felhasználható?

Jetidök: Azért nem használható, mert tele van kábelekkel. Ezt meg lehetne oldani.

Brekidök: De biztos, hogy biztonságos?

Jetidök: Ugyanaz a garancia az ottani diákok biztonságára, mint a második emeleten, továbbá a józan ész.

Brekidök: Az egész sulit újra kéne kábelezni?

Jetidök: Nem, csak azokat a részeket ahol ez szükséges.

Mukidök: Mindig nyitva lenne?

Jetidök: Télen nem, mert akkor hideg van, de más körülmények között mindig.

Sünidök: Az erkély teljesen el van árnyékolva. Ezt hogy oldanátok meg?

Jetidök: *szarkasztikusan* Javasolnám a teljes tető elbontását! De most komolyan, ez már szőrszálhasogatás.

Kondidök: Ez kb. 5-6 négyzetméter, kevesen férnének ki. Minek foglalkozzunk vele?

Jetidök: Ez egy apró kis aranyos programpont, ne erről szóljon a vita! Egyébként a kisebb társaságok kiférnének.

Macidök a Brekidökhöz: Évi egy vagy két alkalommal szerveznétek más iskolákkal közös kirándulást. Hogyan ösztönöznétek a diákokat arra, hogy ezekre tényleg elmenjenek?

Brekidök: Egyeseknek ez egy óriási dolog, és a berzsenyisek nyitottak. Ez a kapcsolatépítésről szól, csakúgy mint a Nullnak, ennek is kéne esélyt adni. Amúgy meg az Apáczai DÖK-je nyitott erre.

Macidök: Mivel biztosítanátok, hogy a női higiéniás dolgok nem fogynak el 5 perc alatt? Az óvszerek is nagyon gyorsan elfogytak Juhász Anna szertára elől. Továbbá a folyamatos utánpótlást biztos, hogy papígyűjtéssel fenn lehetne tartani?

Brekidök: Kell egy alap érettség ahhoz, hogy felfogd, hogy a tampon vagy a betét nem játék. Bízunk a közösség érettségében.

Brekidök a Macidökhöz: Közületek még ha jól tudom, senki nem volt képviselő. Tapasztalat híján hogy tervezitek átszervezni az IDÖK-öt?

Macidök: Kutatómunkád igaz, tényleg nem voltunk még képviselők. Igazából nem tudom, mi az a tapasztalat, ami nekünk nincs ahhoz, hogy ezt megcsináljuk. Amiről nem volt infónk, annak utánakérdeztünk.

Brekidök: A hallomás nem egyenértékű a valós tapasztalattal, hogy fogjátok enélkül csinálni?

Macidök: Szerintünk nem gáz kérdezni, ha az ember nem tudja, merre tovább. Illetve a talpraesettség és a problémamegoldó képesség nem tartozik a tapasztalathoz. Egy ilyen problémát szerintem át tudnánk hidalni.

Pacsidök a Brekidökhöz: A női higiénés utántöltést ki intézné? Osztom a Macidök aggodalmát a korai elfogyással kapcsolatban. Egyébként meg az orvosiban már lehet betétet és tampont kérni.

Brekidök: Az orvosi nincs mindig nyitva. A cseréket pedig mi bonyolítanánk, esetleg a képviselők bevonásával.

Kondidök: Több méret van, ennél fogva több pénzbe kerül.

Brekidök: Pont ezért fogyna lassabban.

Ezt követően a moderátorok megköszönték a figyelmet, és a 2022-es IDÖK-vita véget ért.

Az ebben a cikkben és az IDÖK-interjúkban felhasznált képek többségéért köszönet illeti Ürmös Martint!

Dabis Áron

Áron

Author: Áron

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

IDÖK- vita beszámoló 2023

A tavalyinál jóval jelentősebb létszámú néző jelent meg az idei IDÖK választási vita megtekintésére. A választáson öt párt indult, név szerint a SütIdök (Szabó Laura, Kárpáti Zoltán, Csűrös Csenge), a Sídök (Karácsonyi Lilla, Fuisz Gergő, Boutros Kira), a TubIdök (Funtig Regina, Sárosy B. Géza, Simon Gáspár), a VállalkozóIdök (Csamangó Barnabás, Hegedüs Botond, Molnár Zétény) és a TakIdök (Svékus Ádám, Varga Ábel). A vitát a hagyományokhoz híven az aktuálisan regnáló párt vezette le. Az összefoglalót készítette: Dabis Áron

Folytatás

2021-2022 Erasmus program ~ vendégcikk

Az iskola nyelvtanárai által tavaly elnyert pályázat következtében az idei tanévben két utazásra is sor került az Erasmus programban résztvevő iskolák között. Ősszel portugál diákok látogattak el egy hétre a berzsenyisekhez, tavasszal pedig a mi iskolánk diákjai utazhattak el Portugáliába. A programban résztvevő Migály Mercédesz és Németh Hunor Gergő beszámolóit olvashatjátok őszi és tavaszi kalandjaikról!:))

Folytatás