Hogyan tanuljunk hatékonyan?

Hogyan tanuljunk hatékonyan?

Ha ezt megkérdeznénk, tételezzük fel, tíz embertől, nagy valószínűséggel tíz különféle válasszal rukkolnának elő, így a cikk elején leszögezném azt, hogy ezek az általában legjobbnak tartott tanulási módszerek, amelyekkel hatékonyabban és gyakran gyorsabban tudjuk megtanulni a feladott Petőfi-verset vagy azokat a fránya, furcsa kiejtésű angol szavakat. Így lehet, hogy neked nem fog mindegyik segíteni, de mindenképpen megérnek egy próbát, mivel előbb-utóbb biztosan meg fogod találni azt a módszert, ami számodra a legmegfelelőbb.

A pomodoro-technika

Biztosan tapasztaltad már azt, hogy ha sok dolgot kell megtanulnod rövid időn belül, akkor az este csak úgy repül, és hirtelen rádöbbensz, hogy fél órát ücsürögtél egyetlen fejezet fölött. A pomodoro-technika segít harcba szállni az idővel, neked pedig csak ennyi a teendőd:

  • Válaszd ki a témakört, amit el szeretnél sajátítani!
  • Állíts be rajta egy 25 perces visszaszámlálót, és tedd félre a telefonod!
  • Ez alatt az idő alatt fókuszálj csak a tanulásra!
  • A 25 perc lejárta után tarts egy kis szünetet (5-10 perc), majd jöhet még egy 25 perces tanulás!
  • Ha megvagy 4 egymás utáni blokkal, tarts egy hosszabb (20-30 perc) szünetet, ami alatt felkészülsz a következő témakör megtanulására!

A tanulási ciklus

Olvasd el előzetesen a tananyagot pár tanórával a számonkérés előtt, majd figyelj, és próbáld kiegészíteni tudásod az órákon. Az órák közötti napokon, vagy estéken pedig nézd át újra és újra, végül pedig a dolgozat vagy felelés előtti napon ellenőrizd le, hogy sikerült-e megérteni az anyagot. Ez a lényege a Frank Christ által kidolgozott úgynevezett “tanulási ciklus”-nak.

Az aktív olvasás módszere

Aktív olvasásnak hívják azt a technikát, amelyet ha alkalmazol, könnyedén elsajátíthatsz akár komplexebb anyagokat is. A technika véghezvitele tudatosságot és nagy koncentrációt követel, cserébe viszont látványos a tanulásban való haladás.

Mielőtt rászánnád magad teljes bedobással a tanulásra, előtte iktass ki minden olyan eszközt, amely hátráltatná célod elérését. Ezután állíts fel célokat (például az első öt oldal a tankönyvből) az anyag olvasásához, de mielőtt belemerülnél a tartalom lényegi részébe, nézd át nagy vonalakban a szöveget!

Miközben tanulsz, ne hagyd, hogy elkalandozzon a tekinteted, de ha mégis rálesnél a telefonodra, tarts egy kis szünetet, ami alatt felfrissülsz! De vigyázz, ne keveredjen a kettő! Az odafigyelésedet segítheti, ha az olvasott tananyaghoz megjegyzéseket, hozzászólásokat fűzöl, illetve hangosan összefoglalod az olvasott fejezet tartalmát. Ezek mellett javasolt feltenni magadnak kérdéseket a tananyagra vonatkozóan, majd az aktív olvasás zárásaként tesztelni a tudásod.

Neked van saját tanulási módszered? Remélem, segítettem ezzel a kis cikkel a második félév elindításában!

Források: https://norberthires.com/pomodoro-technika/

https://mersz.hu/blog/hogyan-tanuljunk/

Írta: Szücs Szonja

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachmentYou might also like

A száz éves háború 1.

Dabis Áron cikke a száz éves háború első éveiről, a jelenleg bizonytalan epizódszámú sorozat első része.

Folytatás

5 egyszerű, gyors, sütés nélküli recept

Sokszor kívánunk meg a mindennapokban egy kis édeset, de nem mindig van kedve az embernek órákat pepecselni egy sütivel, bekapcsolni a sütőt, vagy lemenni a boltba alapanyagért. Az alábbiakban pár nagyon egyszerű, könnyen elkészíthető receptet olvashattok, amik kevés hozzávalót igényelnek, és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzájuk.

Folytatás