Hogyan tanuljunk hatékonyan?

Hogyan tanuljunk hatékonyan?

Ha ezt megkérdeznénk, tételezzük fel, tíz embertől, nagy valószínűséggel tíz különféle válasszal rukkolnának elő, így a cikk elején leszögezném azt, hogy ezek az általában legjobbnak tartott tanulási módszerek, amelyekkel hatékonyabban és gyakran gyorsabban tudjuk megtanulni a feladott Petőfi-verset vagy azokat a fránya, furcsa kiejtésű angol szavakat. Így lehet, hogy neked nem fog mindegyik segíteni, de mindenképpen megérnek egy próbát, mivel előbb-utóbb biztosan meg fogod találni azt a módszert, ami számodra a legmegfelelőbb.

A pomodoro-technika

Biztosan tapasztaltad már azt, hogy ha sok dolgot kell megtanulnod rövid időn belül, akkor az este csak úgy repül, és hirtelen rádöbbensz, hogy fél órát ücsürögtél egyetlen fejezet fölött. A pomodoro-technika segít harcba szállni az idővel, neked pedig csak ennyi a teendőd:

  • Válaszd ki a témakört, amit el szeretnél sajátítani!
  • Állíts be rajta egy 25 perces visszaszámlálót, és tedd félre a telefonod!
  • Ez alatt az idő alatt fókuszálj csak a tanulásra!
  • A 25 perc lejárta után tarts egy kis szünetet (5-10 perc), majd jöhet még egy 25 perces tanulás!
  • Ha megvagy 4 egymás utáni blokkal, tarts egy hosszabb (20-30 perc) szünetet, ami alatt felkészülsz a következő témakör megtanulására!

A tanulási ciklus

Olvasd el előzetesen a tananyagot pár tanórával a számonkérés előtt, majd figyelj, és próbáld kiegészíteni tudásod az órákon. Az órák közötti napokon, vagy estéken pedig nézd át újra és újra, végül pedig a dolgozat vagy felelés előtti napon ellenőrizd le, hogy sikerült-e megérteni az anyagot. Ez a lényege a Frank Christ által kidolgozott úgynevezett “tanulási ciklus”-nak.

Az aktív olvasás módszere

Aktív olvasásnak hívják azt a technikát, amelyet ha alkalmazol, könnyedén elsajátíthatsz akár komplexebb anyagokat is. A technika véghezvitele tudatosságot és nagy koncentrációt követel, cserébe viszont látványos a tanulásban való haladás.

Mielőtt rászánnád magad teljes bedobással a tanulásra, előtte iktass ki minden olyan eszközt, amely hátráltatná célod elérését. Ezután állíts fel célokat (például az első öt oldal a tankönyvből) az anyag olvasásához, de mielőtt belemerülnél a tartalom lényegi részébe, nézd át nagy vonalakban a szöveget!

Miközben tanulsz, ne hagyd, hogy elkalandozzon a tekinteted, de ha mégis rálesnél a telefonodra, tarts egy kis szünetet, ami alatt felfrissülsz! De vigyázz, ne keveredjen a kettő! Az odafigyelésedet segítheti, ha az olvasott tananyaghoz megjegyzéseket, hozzászólásokat fűzöl, illetve hangosan összefoglalod az olvasott fejezet tartalmát. Ezek mellett javasolt feltenni magadnak kérdéseket a tananyagra vonatkozóan, majd az aktív olvasás zárásaként tesztelni a tudásod.

Neked van saját tanulási módszered? Remélem, segítettem ezzel a kis cikkel a második félév elindításában!

Források: https://norberthires.com/pomodoro-technika/

https://mersz.hu/blog/hogyan-tanuljunk/

Írta: Szücs Szonja

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Karácsony eredete és az ünnepek jelentősége

Vajon hogyan alakult ki a karácsony és az azt körülölelő hagyományok? Honnan erednek a karácsonyfák? És mi a jelentősége egyáltalán az ünnepeknek? Ebben a cikkben ezekre keressük a választ.

Folytatás

A száz éves háború 1.

Dabis Áron cikke a száz éves háború első éveiről, a jelenleg bizonytalan epizódszámú sorozat első része.

Folytatás