A kirakós története

Vajon mi lehet az a játék, ami minden háztartás kötelező része, mindenki játszott már vele, de a kamaszkorra már mindenki elfelejti, és a padlásra kerül a Legyen ön is milliomos és a Monopoly mellé? Akik a kirakósra, vagy angolosan a puzzle-re gondoltak, gratulálok, megválaszolták az első kérdést. Na de vajon azt is tudjátok, hogy például miért hívják a puzzle-t úgy, ahogy, vagy hogy mi is volt az alapkoncepciója? Kideríthetitek, ha folytatjátok az olvasást.

Hogyan alakult ki a kirakós?

A kirakósok történetének feltárásához egészen 1763-ig kell visszautazni az időben. Ekkor támadt egy angol térképkészítőnek, John Spilsburynek az az ötlete, hogy egy falapra ragasztott Nagy-Britannia térképet a grófságok határai mentén szétfűrészelt egy lombfűrésszel. Az angol nyelvben jártasabbak bizonyára rájöhettek már, hogy innen ered a játék angol neve, a jigsaw puzzle. A jigsaw szó jelentése ugyanis lombfűrész, a puzzle pedig rejtvényt jelent. A játék lényege természetesen a térképdarabok helyre rendezése volt. Spilsbury a találmányt a földrajz tanításának egy szórakoztató segédeszközének tervezte.

Habár vitathatatlan, hogy ebből alakult ki később a ma is ismert puzzle, Spilsbury fadarabjait még nem lehet annak nevezni, leginkább azért, mert darabjai szabálytalan alakúak és méretűek voltak, nem rendelkeztek fogakkal, vagy azokat befogadó mélyedésekkel. Ez a kezdetleges változat tulajdonképpen inkább volt egy furcsa mozaik, mintsem valódi kirakós játék. Spilsbury mintáját követve sokan kezdték el a kirakós bizniszt, ami körülbelül a tizenkilencedik század végére és a huszadik század elejére érte el a mai formátumát, vagyis a darabkák már képeket ábrázoltak, alakjuk is olyan volt, mint amit megszokhattunk, és kartonból készültek fa helyett. Egészen a hetvenes évekig kellett várni azonban, hogy “a kirakós utolsó darabja” is bekerüljön az idővonalba: ekkor kezdődött el a tömeggyártása a puzzle-oknak, valamint az olyan nagy cégek, mint a német Ravensburger és a spanyol Eduka üzleti lehetőséget szagolva ekkor léptek be az iparba.

Milyen kirakósokkal lehet játszani?

Sok víz folyt le a Dunán, amióta a puzzle-k léteznek, és ez idő alatt odáig fejlődtek, hogy már mindenkinek a képességeihez, tetszéséhez van egy tucat fajta készlet. Most itt nem térnék ki arra, hogy a kirakandó képek lehetősége végtelen, akár még a családodat, barátaidat is “helyre lehet illeszteni”. A sokszínűséget érdemesebb a nehézségben keresni. Lehet kisgyerekekkel játszani húsz-huszonöt darabos kirakókkal, több ezer darabos monstrumot kirakni hétvégén a barátokkal, vagy ezen a skálán bármilyennel lefoglalni magadat. De nem csak a darabszámmal lehet vért izzadni: piacra dobtak már olyan készleteket is, amiben minden darab egyszínű, és a formákból kell kikövetkeztetni a megoldást, vagy olyat, amiben két kép darabjai vannak elkeverve, és még olyan is van, aminek a darabjai mindkét oldalon festettek, de csak az egyik oldal része a nagy egésznek. Akik pedig igazi mesterei a zsánernek, megnyithatják maguk előtt a harmadik dimenzió alkotta lehetőségeket, és térben is meghódíthatják a kirakók világát. És, akik már úgy érzik, hogy mesteri szintre fejlesztették a tudásukat, azoknak melegen ajánlom a különféle kirakós versenyeket, ahol akárcsak a Rubik-kocka bajnokságokon, eszméletlen idő alatt kell teljesíteni a feladványokat.

Mire jó a kirakós?

Nem is olyan kevés dologra, mint amire az ember először gondol. Először is, mivel ez alapvetően egy játék, jól érzed magadat a kirakása közben. Ha másokkal csinálod, minőségi időt is töltesz a társaságukban. Fejlődhetsz is közben, főleg ha már ezres nagyságrendű puzzle-okkal játszol. A finommotoros készségek fejlődése mellett a szemek is jobban fognak tudni koncentrálni az apró részletekre, a 3D-s készletek pedig a térlátást javítják. És végül, mikor elégedetten nézel le a kész műre, egy olyan kép néz vissza rád, amit akár összeragaszthatsz, és a szobád falára is kitehetsz.

Tudom, türelem kell ehhez a játékhoz, de ha szánsz rá időt, garantáltan élvezni fogod. Szóval, ha nem tudod mit csinálj otthon ülve, vagy csak unatkozol, egy újabb Netflix rész helyett inkább porold le az eddig a padláson lévő puzzle-t, és merülj el Te is az ikonikus formájú kis darabkák lenyűgöző világában!

Hábit Bence

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachmentYou might also like

5 egyszerű, gyors, sütés nélküli recept

Sokszor kívánunk meg a mindennapokban egy kis édeset, de nem mindig van kedve az embernek órákat pepecselni egy sütivel, bekapcsolni a sütőt, vagy lemenni a boltba alapanyagért. Az alábbiakban pár nagyon egyszerű, könnyen elkészíthető receptet olvashattok, amik kevés hozzávalót igényelnek, és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzájuk.

Folytatás

A rózsák háborúja 3.

A rózsák háborúját elmesélő cikksorozat harmadik s egyben utolsó része.

Folytatás