A kirakós története

Vajon mi lehet az a játék, ami minden háztartás kötelező része, mindenki játszott már vele, de a kamaszkorra már mindenki elfelejti, és a padlásra kerül a Legyen ön is milliomos és a Monopoly mellé? Akik a kirakósra, vagy angolosan a puzzle-re gondoltak, gratulálok, megválaszolták az első kérdést. Na de vajon azt is tudjátok, hogy például miért hívják a puzzle-t úgy, ahogy, vagy hogy mi is volt az alapkoncepciója? Kideríthetitek, ha folytatjátok az olvasást.

Hogyan alakult ki a kirakós?

A kirakósok történetének feltárásához egészen 1763-ig kell visszautazni az időben. Ekkor támadt egy angol térképkészítőnek, John Spilsburynek az az ötlete, hogy egy falapra ragasztott Nagy-Britannia térképet a grófságok határai mentén szétfűrészelt egy lombfűrésszel. Az angol nyelvben jártasabbak bizonyára rájöhettek már, hogy innen ered a játék angol neve, a jigsaw puzzle. A jigsaw szó jelentése ugyanis lombfűrész, a puzzle pedig rejtvényt jelent. A játék lényege természetesen a térképdarabok helyre rendezése volt. Spilsbury a találmányt a földrajz tanításának egy szórakoztató segédeszközének tervezte.

Habár vitathatatlan, hogy ebből alakult ki később a ma is ismert puzzle, Spilsbury fadarabjait még nem lehet annak nevezni, leginkább azért, mert darabjai szabálytalan alakúak és méretűek voltak, nem rendelkeztek fogakkal, vagy azokat befogadó mélyedésekkel. Ez a kezdetleges változat tulajdonképpen inkább volt egy furcsa mozaik, mintsem valódi kirakós játék. Spilsbury mintáját követve sokan kezdték el a kirakós bizniszt, ami körülbelül a tizenkilencedik század végére és a huszadik század elejére érte el a mai formátumát, vagyis a darabkák már képeket ábrázoltak, alakjuk is olyan volt, mint amit megszokhattunk, és kartonból készültek fa helyett. Egészen a hetvenes évekig kellett várni azonban, hogy “a kirakós utolsó darabja” is bekerüljön az idővonalba: ekkor kezdődött el a tömeggyártása a puzzle-oknak, valamint az olyan nagy cégek, mint a német Ravensburger és a spanyol Eduka üzleti lehetőséget szagolva ekkor léptek be az iparba.

Milyen kirakósokkal lehet játszani?

Sok víz folyt le a Dunán, amióta a puzzle-k léteznek, és ez idő alatt odáig fejlődtek, hogy már mindenkinek a képességeihez, tetszéséhez van egy tucat fajta készlet. Most itt nem térnék ki arra, hogy a kirakandó képek lehetősége végtelen, akár még a családodat, barátaidat is “helyre lehet illeszteni”. A sokszínűséget érdemesebb a nehézségben keresni. Lehet kisgyerekekkel játszani húsz-huszonöt darabos kirakókkal, több ezer darabos monstrumot kirakni hétvégén a barátokkal, vagy ezen a skálán bármilyennel lefoglalni magadat. De nem csak a darabszámmal lehet vért izzadni: piacra dobtak már olyan készleteket is, amiben minden darab egyszínű, és a formákból kell kikövetkeztetni a megoldást, vagy olyat, amiben két kép darabjai vannak elkeverve, és még olyan is van, aminek a darabjai mindkét oldalon festettek, de csak az egyik oldal része a nagy egésznek. Akik pedig igazi mesterei a zsánernek, megnyithatják maguk előtt a harmadik dimenzió alkotta lehetőségeket, és térben is meghódíthatják a kirakók világát. És, akik már úgy érzik, hogy mesteri szintre fejlesztették a tudásukat, azoknak melegen ajánlom a különféle kirakós versenyeket, ahol akárcsak a Rubik-kocka bajnokságokon, eszméletlen idő alatt kell teljesíteni a feladványokat.

Mire jó a kirakós?

Nem is olyan kevés dologra, mint amire az ember először gondol. Először is, mivel ez alapvetően egy játék, jól érzed magadat a kirakása közben. Ha másokkal csinálod, minőségi időt is töltesz a társaságukban. Fejlődhetsz is közben, főleg ha már ezres nagyságrendű puzzle-okkal játszol. A finommotoros készségek fejlődése mellett a szemek is jobban fognak tudni koncentrálni az apró részletekre, a 3D-s készletek pedig a térlátást javítják. És végül, mikor elégedetten nézel le a kész műre, egy olyan kép néz vissza rád, amit akár összeragaszthatsz, és a szobád falára is kitehetsz.

Tudom, türelem kell ehhez a játékhoz, de ha szánsz rá időt, garantáltan élvezni fogod. Szóval, ha nem tudod mit csinálj otthon ülve, vagy csak unatkozol, egy újabb Netflix rész helyett inkább porold le az eddig a padláson lévő puzzle-t, és merülj el Te is az ikonikus formájú kis darabkák lenyűgöző világában!

Hábit Bence

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Karácsony eredete és az ünnepek jelentősége

Vajon hogyan alakult ki a karácsony és az azt körülölelő hagyományok? Honnan erednek a karácsonyfák? És mi a jelentősége egyáltalán az ünnepeknek? Ebben a cikkben ezekre keressük a választ.

Folytatás

A száz éves háború 1.

Dabis Áron cikke a száz éves háború első éveiről, a jelenleg bizonytalan epizódszámú sorozat első része.

Folytatás