A gyereknap eredete

A gyermeknapot a világ rengeteg országában ünneplik eltérő időpontokban. Azonban az eredetéről, kialakulásáról már kevesebbet tudunk.

A nemzetközi gyermeknap ünneplése Törökországból ered, ahol először 1920. április 23-án tartották meg a jeles napot. Ezután sok – főként kommunista – ország átvette ezt a szokást.

Ehhez hasonló kezdeményezés az egyetemes gyermeknap, amelyet az ENSZ kezdeményezett 1954-ben. Az ünnep céljaként azt tűzték ki, hogy megemlékezzenek a gyermekek közti megértésről és a jólétük érdekében kifejtett küzdelmekről.

Az ENSZ javaslata az volt, hogy minden kormány egy olyan napot jelöljön ki gyermeknapként, amelyet megfelelőnek gondol. A legtöbb helyen ez június 1-re esik, de az év számos más napján is megünneplik (például Németországban szeptember 20-án, Svájcban és Franciaországban november 20-án).

Magyarországon már a 20. század első évtizedében rendeztek gyermeknapot, az Országos Gyermekvédő Liga kezdeményezésére. A 20-as években terjedt el az a szokás, hogy május vagy június valamelyik napján ünnepelték. 1931 és 1947 között már egy egész hetet szenteltek a gyerekeknek, és Nemzeti Gyermekhét néven tartották meg az ünnepet.

A gyermeknap vagy gyermekhét megrendezésében fontos szerepet kapott a politika. 1948-ban, a kommunista befolyás alatt álló Magyar Nők Demokratikus Szövetsége rendezte meg az Országos Gyermekhetet, majd később, 1948. novemberében a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség a következőképp határozott: „a jövőben június hóban a világ minden olyan államában, ahol a Nemzetközi Nőszövetségnek szervezete van, gyermeknapot rendeznek, amely minden országban a politikai és gazdasági viszonyoknak megfelelően a gyermekek érdekeit fogja szolgálni. Az imperialisták befolyása alatt álló országokban a gyermeknap főtárgya a gyermekek kizsákmányolása elleni harc lesz, továbbá a gyermekek egészségvédelme és a tanulási lehetőségek megjavítása. A Szovjetunió asszonyai példát mutatnak az igazi hazaszeretetre, a békés építőmunka szeretetére való nevelésben.”

A fenti határozat alapján Magyarországon 1950-től 1953-ig június első vasárnapján, azóta pedig minden év május utolsó vasárnapján rendezik meg a nemzetközi gyermeknapot. Manapság általában rengeteg szabadtéri, kulturális program várja országszerte a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Szabó Orsolya

Author: Szabó Orsolya

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachmentYou might also like

A száz éves háború 1.

Dabis Áron cikke a száz éves háború első éveiről, a jelenleg bizonytalan epizódszámú sorozat első része.

Folytatás

5 egyszerű, gyors, sütés nélküli recept

Sokszor kívánunk meg a mindennapokban egy kis édeset, de nem mindig van kedve az embernek órákat pepecselni egy sütivel, bekapcsolni a sütőt, vagy lemenni a boltba alapanyagért. Az alábbiakban pár nagyon egyszerű, könnyen elkészíthető receptet olvashattok, amik kevés hozzávalót igényelnek, és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzájuk.

Folytatás