A gyereknap eredete

A gyermeknapot a világ rengeteg országában ünneplik eltérő időpontokban. Azonban az eredetéről, kialakulásáról már kevesebbet tudunk.

A nemzetközi gyermeknap ünneplése Törökországból ered, ahol először 1920. április 23-án tartották meg a jeles napot. Ezután sok – főként kommunista – ország átvette ezt a szokást.

Ehhez hasonló kezdeményezés az egyetemes gyermeknap, amelyet az ENSZ kezdeményezett 1954-ben. Az ünnep céljaként azt tűzték ki, hogy megemlékezzenek a gyermekek közti megértésről és a jólétük érdekében kifejtett küzdelmekről.

Az ENSZ javaslata az volt, hogy minden kormány egy olyan napot jelöljön ki gyermeknapként, amelyet megfelelőnek gondol. A legtöbb helyen ez június 1-re esik, de az év számos más napján is megünneplik (például Németországban szeptember 20-án, Svájcban és Franciaországban november 20-án).

Magyarországon már a 20. század első évtizedében rendeztek gyermeknapot, az Országos Gyermekvédő Liga kezdeményezésére. A 20-as években terjedt el az a szokás, hogy május vagy június valamelyik napján ünnepelték. 1931 és 1947 között már egy egész hetet szenteltek a gyerekeknek, és Nemzeti Gyermekhét néven tartották meg az ünnepet.

A gyermeknap vagy gyermekhét megrendezésében fontos szerepet kapott a politika. 1948-ban, a kommunista befolyás alatt álló Magyar Nők Demokratikus Szövetsége rendezte meg az Országos Gyermekhetet, majd később, 1948. novemberében a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség a következőképp határozott: „a jövőben június hóban a világ minden olyan államában, ahol a Nemzetközi Nőszövetségnek szervezete van, gyermeknapot rendeznek, amely minden országban a politikai és gazdasági viszonyoknak megfelelően a gyermekek érdekeit fogja szolgálni. Az imperialisták befolyása alatt álló országokban a gyermeknap főtárgya a gyermekek kizsákmányolása elleni harc lesz, továbbá a gyermekek egészségvédelme és a tanulási lehetőségek megjavítása. A Szovjetunió asszonyai példát mutatnak az igazi hazaszeretetre, a békés építőmunka szeretetére való nevelésben.”

A fenti határozat alapján Magyarországon 1950-től 1953-ig június első vasárnapján, azóta pedig minden év május utolsó vasárnapján rendezik meg a nemzetközi gyermeknapot. Manapság általában rengeteg szabadtéri, kulturális program várja országszerte a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Szabó Orsolya

Author: Szabó Orsolya

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Karácsony eredete és az ünnepek jelentősége

Vajon hogyan alakult ki a karácsony és az azt körülölelő hagyományok? Honnan erednek a karácsonyfák? És mi a jelentősége egyáltalán az ünnepeknek? Ebben a cikkben ezekre keressük a választ.

Folytatás

A száz éves háború 1.

Dabis Áron cikke a száz éves háború első éveiről, a jelenleg bizonytalan epizódszámú sorozat első része.

Folytatás