Toplista – 2000 előtti magyar mesék

5. Süsü, a sárkány

A Süsü, a sárkány magyar televíziós bábfilmsorozat, 1977 karácsonyán került először adásba. A sikernek köszönhetően az 1980-as években még nyolc epizód készült hozzá. A forgatókönyvet Csukás István írta, és Szabó Attila rendezte. Süsü szinkronhangja a többek között a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula volt. Süsü a nevét a Süsü keselyűk című amerikai sorozatból kapta.

4. A kockásfülű nyúl

A Kockásfülű nyúl című sorozatot 1977 és 1979 között sugározták, összesen huszonhat epizódot, melyeket Richly Zsolt rendezett. A mesesorozat forgatókönyvét Marék Veronika írta, a fülbemászó zenét pedig Balázs Árpád szerezte. 1974-76 között készült a Pannónia filmstúdióban. Miután újra elkezdték sugározni a régi sorozatokat, a Kockásfülű nyúlból rengeteg játék és plüssfigura is készült.

3. Mazsola és Tádé

A harmadik helyezett szintén egy bábfilmsorozat: a Mazsola folytatása, a Mazsola és Tádé. A sorozatokat 1963 és 1973 között vetítették. Kende Márta és Simándy József rendezték, a forgatókönyveket Bálint Ágnes írta. Manócskát és Mazsolát egy házaspár szinkronizálta: Bölöni Kiss István és a Jászai Mari-díjas Havas Gertrúd; Tádénak három évad alatt több színésznő – Kovács Kató, Sallay Virág, Váradi Hédi és Szöllősy Irén – adta a hangját. Bálint Ágnest Bródy Vera duzzogó malac rajza ihlette a történethez.

2. Magyar népmesék

A Magyar népmesék első epizódja 1980-ban került először képernyőre Bánffy György narrálásával, és Jankovics Marcell rendezésével. Jankovics Marcell mellett még Horváth Mária és Nagy Lajos is kaptak lehetőséget rendezőként dolgozni. A jól ismert főcímzenét a Kaláka együttes szerezte. 1980 óta kilenc évad jött ki, melyeket már a második évadtól szinte mindig a jól ismert Szabó Gyula meséli el. 2011-ben jött ki a Mátyás király aranyszőrű báránya, a századik és egyben az utolsó epizód. 2020. október 15-én hivatalosan is hungarikummá vált.

1.Pom pom meséi

A Pom Pom meséi rajzfilmsorozatot 1980-tól 1984-ig vetítették. Csukás István írta, Sajdik Ferenc rajzolta és Dargay Attila rendezte. Pom Pom hangját Petrik József, Picurét Kútvölgyi Erzsébet, Gombóc Artúrét pedig Körmendi János kölcsönözte. 1979-től 1988-ig mesekönyveket adtak ki Pom Pom meséi címmel, a történetek a későbbiekben hangoskönyvben is megjelentek. A könyvekben a kislányt Bogyónak hívták, a rajzfilmben Sajdik Ferenc egyik rokonának beceneve után lett Picur.

Az instagramos szavazás nyertese a Magyar népmesék lett.

Vidor Nikoletta, Szabó Orsolya, Kuti Lilla Szabina

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Szarvasbőgés

Iskolánk egyik régi hagyománya a Szarvasbőgés, ami minden év őszén kerül megrendezésre. Idén az érdeklődők a Börzsönybe utaztak, pontosabban Királyrétre. A kirándulás este tíztől hajnali egyig tartott, a kirándulás célja, azaz a szarvasbőgés pedig éjfél és hajnal egy között zajlott.

Folytatás

Mi érdekli a berzsenyiseket, avagy igazak-e a tagozat-sztereotípiák?

Elgondolkozott-e már a kedves olvasó azon, hogy a tagozat-sztereotipiák, amiken olykor olyan jót kacagunk, valóban igazak-e? Igaz-e hogy minden fizikás mérnök és minden humános bölcsész szeretne lenni? Vagy éppen az előitéletek lerombolására vágyik, egy jól megalapozott statisztikai kutatással? Esetleg csak kiváncsi arra mi a diákság kedvenc tantágya? Most lehullik a lepel, és fényderül az igazságra...

Folytatás