Kirándulóhelyek

Az utóbbi egy év nehéz időszak volt mindenki számára, és nemcsak azért, mert nem találkozhattunk a barátainkkal, hanem azért is, mert be voltunk zárva az otthonainkba. Ez egy rövid ideig még elviselhető, ám, ha az ember több hónapon keresztül nem mozdul ki otthonról, a kedve fokozatosan romlani fog, felborul a napirendje, a koncentrációs képessége lecsökken, ami azt eredményezi, hogy sokkal nehezebben tud majd aktív és vidám maradni. Emiatt nagyon fontos, hogy megpróbáljunk minél többet mozogni, a korlátozások ellenére is. Sokaknak az a problémája, hogy nincs olyan mozgásos tevékenység az életükben, amely azt eredményezné, hogy legalább egy kicsit is átmozgassák a testüket. Ám nem kell rögtön élsportolóvá válni ahhoz, hogy fenntartsuk a test szükségleteit, sőt, sportolni sem feltétlenül kell elkezdeni. A mozgás egyik legalapabb formája a séta vagy a kirándulás. Ez a cikk minden olyan diáknak és tanárnak szól, aki kedvet érez magában ahhoz, hogy felálljon a gép elől, elmenjen otthonról, és egy kicsit a szabadban töltse az idejét – egymagában vagy barátokkal, családtagokkal – , de a lényeg, hogy kedvet érez magában egy kis kirándulásra.

1. Ördög-orom A rövid, ám annál kalandosabb túra az Ördög-orom nevezetű sziklaképződményen a beszámolók szerint egy csoda. A mészkőtömb a XII. kerület egyik legjelentősebb látványossága, izgalmakban és kihívásokban gazdag útvonala rengeteg kirándulni vágyót vonzott már magához. Nemcsak magán a tanösvényen várja a túrázókat szép látvány, hanem az orom tetejéről is gyönyörű kilátás fogadja az érkezőket. A 312 méter magas szikla tetejéről megpillanthatjuk az alattunk elterülő város képét, emellett megfigyelhetjük a Gellért-hegyet, a Sas-hegyet és a jellegzetes TV-toronnyal “díszített” Széchenyi-hegyet is.

2. Dera-szurdok A Budapesttől kocsival alig egy órára fekvő Pilisként ismert patakvölgy egy 1 km hosszú, meredek és éles sziklák között fekvő szurdok. A ‘Dera-szurdok’ elnevezést az ösvényt követő patak nevéről kapta. A túrát bőven meg lehet járni egy óra alatt, másfél, ha az ember esetleg kisgyerekkel megy. A gyerekeknek ez a szurdok hatalmas élmény tud lenni a rengeteg vízesés, egy-egy barlang, fahíd vagy éppen szikla miatt, amelyen néha csak ugrálva lehet közlekedni, nehogy belessenek a vízbe. Az én kistestvéreim például annyira elvarázsolódtak, hogy túrázás közben kezdtek el Gyűrűk ura szerepjátékot játszani, mivel az egész helynek van egy kicsit varázslatosabb és misztikusabb légköre. Ha maga a táj nem tud magával ragadni (ami egyenlő a lehetetlennel), akkor az érdekességek – például a piknikezőhely és a romos mészégető kemence – miatt már érdemes ellátogatni a Dera-szurdokba.

3. Fekete-hegy Ha könnyedén megtehető, de frissítő túrára szeretnénk elmenni a hétvégén, akkor erre a Káli-medencében magasodó Fekete-hegy is egy tökéletes alkalom. A teljes útvonalat meg lehet tenni egy bő másfél órás séta alatt. Az első szakasz fél órás, a második pedig egy háromnegyed órás túraútvonal. Utunk közben meglátogathatjuk az Eötvös Károly-kilátót, pár régi présházat, és hat olyan tavat, melyeknek a keletkezéséről még ma sem tud senki semmit. A második szakaszon megkóstolhatjuk az Öreghegyi-kút vizét, és még a híres Vaskapu-árokra is vethetünk egy pillantást. A helynek amúgy van egy egészen kicsike afrikai beütése, szóval ha valaki szereti a távoli kultúrákat és kontinenseket, az mindenképpen látogasson el ide.

4. Erzsébet-kilátó Magyarország valószínűleg egyik leggyönyörűbb kilátója az 527 méter magas János-hegy legtetejére épült fel. A hely gyalog huszonöt perc alatt megközelíthető a Normafától, viszont ha valaki nem szeret gyalogolni, az tíz perc alatt odaérhet a kilátóhoz autóval. Maga az épület egy építészeti csoda, hatalmas és gyönyörű. Ha valaki esetleg az épület miatt nem menne fel a hegy tetejére, akkor a panoráma miatt érdemes ellátogatni erre a helyre; láthatóak a 77 méter magas dombok is tiszta és napos időben, emellett, ha szétnézünk, megpillanthatjuk Ceglédet, Székesfehérvárt, a Pilist és a Mátra-hegységet is. A kilátóhoz csigalépcső vezet fel, ami mind a kisgyerekek, mind az idősebb korosztály számára szédületes és csodás élményt adhat.

Nagy Hajnalka Eszter

Author: Nagy Hajnalka Eszter

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Karácsony eredete és az ünnepek jelentősége

Vajon hogyan alakult ki a karácsony és az azt körülölelő hagyományok? Honnan erednek a karácsonyfák? És mi a jelentősége egyáltalán az ünnepeknek? Ebben a cikkben ezekre keressük a választ.

Folytatás

A száz éves háború 1.

Dabis Áron cikke a száz éves háború első éveiről, a jelenleg bizonytalan epizódszámú sorozat első része.

Folytatás