Kirándulóhelyek

Az utóbbi egy év nehéz időszak volt mindenki számára, és nemcsak azért, mert nem találkozhattunk a barátainkkal, hanem azért is, mert be voltunk zárva az otthonainkba. Ez egy rövid ideig még elviselhető, ám, ha az ember több hónapon keresztül nem mozdul ki otthonról, a kedve fokozatosan romlani fog, felborul a napirendje, a koncentrációs képessége lecsökken, ami azt eredményezi, hogy sokkal nehezebben tud majd aktív és vidám maradni. Emiatt nagyon fontos, hogy megpróbáljunk minél többet mozogni, a korlátozások ellenére is. Sokaknak az a problémája, hogy nincs olyan mozgásos tevékenység az életükben, amely azt eredményezné, hogy legalább egy kicsit is átmozgassák a testüket. Ám nem kell rögtön élsportolóvá válni ahhoz, hogy fenntartsuk a test szükségleteit, sőt, sportolni sem feltétlenül kell elkezdeni. A mozgás egyik legalapabb formája a séta vagy a kirándulás. Ez a cikk minden olyan diáknak és tanárnak szól, aki kedvet érez magában ahhoz, hogy felálljon a gép elől, elmenjen otthonról, és egy kicsit a szabadban töltse az idejét – egymagában vagy barátokkal, családtagokkal – , de a lényeg, hogy kedvet érez magában egy kis kirándulásra.

1. Ördög-orom A rövid, ám annál kalandosabb túra az Ördög-orom nevezetű sziklaképződményen a beszámolók szerint egy csoda. A mészkőtömb a XII. kerület egyik legjelentősebb látványossága, izgalmakban és kihívásokban gazdag útvonala rengeteg kirándulni vágyót vonzott már magához. Nemcsak magán a tanösvényen várja a túrázókat szép látvány, hanem az orom tetejéről is gyönyörű kilátás fogadja az érkezőket. A 312 méter magas szikla tetejéről megpillanthatjuk az alattunk elterülő város képét, emellett megfigyelhetjük a Gellért-hegyet, a Sas-hegyet és a jellegzetes TV-toronnyal “díszített” Széchenyi-hegyet is.

2. Dera-szurdok A Budapesttől kocsival alig egy órára fekvő Pilisként ismert patakvölgy egy 1 km hosszú, meredek és éles sziklák között fekvő szurdok. A ‘Dera-szurdok’ elnevezést az ösvényt követő patak nevéről kapta. A túrát bőven meg lehet járni egy óra alatt, másfél, ha az ember esetleg kisgyerekkel megy. A gyerekeknek ez a szurdok hatalmas élmény tud lenni a rengeteg vízesés, egy-egy barlang, fahíd vagy éppen szikla miatt, amelyen néha csak ugrálva lehet közlekedni, nehogy belessenek a vízbe. Az én kistestvéreim például annyira elvarázsolódtak, hogy túrázás közben kezdtek el Gyűrűk ura szerepjátékot játszani, mivel az egész helynek van egy kicsit varázslatosabb és misztikusabb légköre. Ha maga a táj nem tud magával ragadni (ami egyenlő a lehetetlennel), akkor az érdekességek – például a piknikezőhely és a romos mészégető kemence – miatt már érdemes ellátogatni a Dera-szurdokba.

3. Fekete-hegy Ha könnyedén megtehető, de frissítő túrára szeretnénk elmenni a hétvégén, akkor erre a Káli-medencében magasodó Fekete-hegy is egy tökéletes alkalom. A teljes útvonalat meg lehet tenni egy bő másfél órás séta alatt. Az első szakasz fél órás, a második pedig egy háromnegyed órás túraútvonal. Utunk közben meglátogathatjuk az Eötvös Károly-kilátót, pár régi présházat, és hat olyan tavat, melyeknek a keletkezéséről még ma sem tud senki semmit. A második szakaszon megkóstolhatjuk az Öreghegyi-kút vizét, és még a híres Vaskapu-árokra is vethetünk egy pillantást. A helynek amúgy van egy egészen kicsike afrikai beütése, szóval ha valaki szereti a távoli kultúrákat és kontinenseket, az mindenképpen látogasson el ide.

4. Erzsébet-kilátó Magyarország valószínűleg egyik leggyönyörűbb kilátója az 527 méter magas János-hegy legtetejére épült fel. A hely gyalog huszonöt perc alatt megközelíthető a Normafától, viszont ha valaki nem szeret gyalogolni, az tíz perc alatt odaérhet a kilátóhoz autóval. Maga az épület egy építészeti csoda, hatalmas és gyönyörű. Ha valaki esetleg az épület miatt nem menne fel a hegy tetejére, akkor a panoráma miatt érdemes ellátogatni erre a helyre; láthatóak a 77 méter magas dombok is tiszta és napos időben, emellett, ha szétnézünk, megpillanthatjuk Ceglédet, Székesfehérvárt, a Pilist és a Mátra-hegységet is. A kilátóhoz csigalépcső vezet fel, ami mind a kisgyerekek, mind az idősebb korosztály számára szédületes és csodás élményt adhat.

Nagy Hajnalka Eszter

Author: Nagy Hajnalka Eszter

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachmentYou might also like

5 egyszerű, gyors, sütés nélküli recept

Sokszor kívánunk meg a mindennapokban egy kis édeset, de nem mindig van kedve az embernek órákat pepecselni egy sütivel, bekapcsolni a sütőt, vagy lemenni a boltba alapanyagért. Az alábbiakban pár nagyon egyszerű, könnyen elkészíthető receptet olvashattok, amik kevés hozzávalót igényelnek, és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzájuk.

Folytatás

A rózsák háborúja 3.

A rózsák háborúját elmesélő cikksorozat harmadik s egyben utolsó része.

Folytatás