Április 1. - Bolondok napja

Fake news teszt - avagy hányan dőltek be a dinka inkának? Sajnos szerkesztőségünkben téves információ jutott április 1-e kapcsán. Elnézést kérünk olvasóink félretájékoztatásért. A félreértések után hoztunk nektek pár hihetőbb, könnyebben alátámasztható magyarázatot is!

Eredettörténetek

Akár egészen az ókori Rómáig is visszamehetünk az ünnep eredetének kapcsán, ugyanis az ókori Saturnaliákat, azaz Saturnus isten tiszteletére évenként megrendezett ősi ünnepeket is a bolondok napjának egyik elődjeként ismerik. Ezen a napon az volt a szokás, hogy az urak és a szolgák szerepet cseréltek. Ez az egyik félnek mulatságos volt, a másiknak viszont már kevésbé volt tréfás.

Más források szerint az ünnep a franciákhoz köthető. A régi francia naptárban az év első napja április 1. volt, ilyenkor az emberek különböző ajándékokkal kedveskedtek egymásnak. 1564-ben az akkori uralkodó, IX.Károly áttette az év első napját január 1-jére, így az áprilisi ünnep az évek során halványulni kezdett. Később azonban az értékes ajándékok helyett tréfás meglepetéseket adtak egymásnak a régi, “hamis” évkezdet ünnepe alkalmából.

Április 1. jelképe világszerte a hal. Ennek az lehet az oka, hogy a hal nem túl okos, hiszen gondolkodás nélkül rákap a horgász csalijára, akárcsak április bolondja a kitaláló tréfájára.

Ennek a napnak világszerte különböző elnevezései vannak, pl. a francia “poison d'Avril” (áprilisi hal), az angol “All fools Day” (minden bolondok napja), az olasz “il pesce d'aprile” (a haláprilis), vagy a német “Narrentga” (bolondok öklendezése).

Ismerhetünk pár híres megviccelést az elmúlt évszázadokból. Ilyen például az, a francia lapok által közzétett álhír a 20.századból, amiben hírül adták, hogy lebontják az Eiffel-tornyot. Rengeteg ember gyűlt össze a hír hallatán, de örömmel jöttek rá, hogy bolondozás volt az egész. A másik hasonló példa a BBC 1957. április 1-jei híre a svédországi spagetti termésről: sokan hitték azt az álhír után, hogy teremhet a kertjükben igazi spagetti fa.

Azt mindenképp kimondhatjuk, hogy a bolondok napja eredetére sok történetet találhatunk, és a kreatív bolondozások száma évről évre nő. Fontos azonban, hogy ne essünk át a ló túloldalára a viccelődésekkel; szerencsés esetben a megtréfált személy éppen olyan jól mulat majd a viccen, mint a kitalálója.



A dinkainkák-féle eredettörténeteket itt találjátok:

Érdekel, hogy hogyan kapcsolódnak az inkák a bolondok napjához? Ebből a cikkünkből megtudhatod!

Április elsejét, azaz a bolondok napját számos országban “ünneplik”. Van, aki sosem tartja meg, más valaki pedig nagyon élvezi az évnek ezen napját. Sok elmélet van arra, hogy honnan is eredhet, szinte minden nép magáénak tekinti és hagyományai között szerepelteti.

Én megkímélném a magyarokat ettől az eredeztetéstől, hiszen egész biztosan az inkáktól származik ez a nap. A mindenki által ismert inka naptárban kiemelkedik ez az időpont. Felmerül a kérdés, hogy miért április és miért elseje? Nézzük visszafelé!

Egyrészt azért 1, mert e szám alakjában felfedezhető az inka bohóc csúcsos sapkájának alakja, valamint ez az első nap a tavasz középső hónapjában, ami magát a vidámságot hozza magával. Azért április, mert ez a tavasz középső hónapja és mint az év 4. hónapja így az első négyzetszám (tudjuk, hogy az inkák szerettek számolni). Másrészt az is ismeretes, hogy az inkák legfőbb gazdasági növénye a kukorica, aminek fontos a föld melege. Az inkák április elsejétől kezdve ellenőrizték a termőföld hőmérsékletét, hogy a legoptimálisabb időben vethessenek A kukorica sárga színe az inkák gazdagságát jelképezi, ami az aranyban manifesztálódik. A megtermelt kukoricát gabonatárolókban halmozták fel. Ezeket a halmokat aranynak hitték az ide érkező spanyolok - emiatt terjedt el több neve is a kukoricának, például: tengeri vagy bolondok aranya.

Mivel ezen a napon minden inka a föld hőmérsékletével volt elfoglalva, kihagyták az isteneknek felajánlott napi, rendszeres véres ember áldozatot. Utólag rájöttek, hogy ez számukra bolondság volt. Ahogy a cikkünkben már írtuk, az inkák igencsak szerettek számolni és, ami még ennél is fontosabb: tudtak is, tehát nem voltak teljesen dinkák. Ezért döntöttek úgy, hogy kell nekik egy dinka-inka nap. Így esett április 1-re a bolondság napja.

Nektek mi az ötletetek, mivel tréfáljátok meg barátaitokat? Írjátok meg Instagram és Facebook kommentben!

Szabó Orsolya

Author: Szabó Orsolya

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Karácsony eredete és az ünnepek jelentősége

Vajon hogyan alakult ki a karácsony és az azt körülölelő hagyományok? Honnan erednek a karácsonyfák? És mi a jelentősége egyáltalán az ünnepeknek? Ebben a cikkben ezekre keressük a választ.

Folytatás

A száz éves háború 1.

Dabis Áron cikke a száz éves háború első éveiről, a jelenleg bizonytalan epizódszámú sorozat első része.

Folytatás