Április 1. - Bolondok napja

Fake news teszt - avagy hányan dőltek be a dinka inkának? Sajnos szerkesztőségünkben téves információ jutott április 1-e kapcsán. Elnézést kérünk olvasóink félretájékoztatásért. A félreértések után hoztunk nektek pár hihetőbb, könnyebben alátámasztható magyarázatot is!

Eredettörténetek

Akár egészen az ókori Rómáig is visszamehetünk az ünnep eredetének kapcsán, ugyanis az ókori Saturnaliákat, azaz Saturnus isten tiszteletére évenként megrendezett ősi ünnepeket is a bolondok napjának egyik elődjeként ismerik. Ezen a napon az volt a szokás, hogy az urak és a szolgák szerepet cseréltek. Ez az egyik félnek mulatságos volt, a másiknak viszont már kevésbé volt tréfás.

Más források szerint az ünnep a franciákhoz köthető. A régi francia naptárban az év első napja április 1. volt, ilyenkor az emberek különböző ajándékokkal kedveskedtek egymásnak. 1564-ben az akkori uralkodó, IX.Károly áttette az év első napját január 1-jére, így az áprilisi ünnep az évek során halványulni kezdett. Később azonban az értékes ajándékok helyett tréfás meglepetéseket adtak egymásnak a régi, “hamis” évkezdet ünnepe alkalmából.

Április 1. jelképe világszerte a hal. Ennek az lehet az oka, hogy a hal nem túl okos, hiszen gondolkodás nélkül rákap a horgász csalijára, akárcsak április bolondja a kitaláló tréfájára.

Ennek a napnak világszerte különböző elnevezései vannak, pl. a francia “poison d'Avril” (áprilisi hal), az angol “All fools Day” (minden bolondok napja), az olasz “il pesce d'aprile” (a haláprilis), vagy a német “Narrentga” (bolondok öklendezése).

Ismerhetünk pár híres megviccelést az elmúlt évszázadokból. Ilyen például az, a francia lapok által közzétett álhír a 20.századból, amiben hírül adták, hogy lebontják az Eiffel-tornyot. Rengeteg ember gyűlt össze a hír hallatán, de örömmel jöttek rá, hogy bolondozás volt az egész. A másik hasonló példa a BBC 1957. április 1-jei híre a svédországi spagetti termésről: sokan hitték azt az álhír után, hogy teremhet a kertjükben igazi spagetti fa.

Azt mindenképp kimondhatjuk, hogy a bolondok napja eredetére sok történetet találhatunk, és a kreatív bolondozások száma évről évre nő. Fontos azonban, hogy ne essünk át a ló túloldalára a viccelődésekkel; szerencsés esetben a megtréfált személy éppen olyan jól mulat majd a viccen, mint a kitalálója.Nektek mi az ötletetek, mivel tréfáljátok meg barátaitokat? Írjátok meg Instagram és Facebook kommentben!

Szabó Orsolya

Author: Szabó Orsolya

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachmentYou might also like

Az elefántok nem beszélnek – novella

Az elefántok nem beszélnek "Hölgyeim és uraim! Elérkezett a móka ideje! Hegyezzék füleiket,...

Folytatás

Top 10 összeesküvés-elmélet

Ebben a cikkben megmutatom nektek a tíz legviccesebb összeesküvés-elméletet.

Folytatás