Tudhattad volna - sorozatajánló

A Tudhattad volna már az előzetesével felkeltette a figyelmem, és nem is csalódtam: a minisorozat az egyik nagy kedvencemmé vált.

A történet főszereplői a klinikai szakpszichológusként dolgozó Grace és a férje, a gyermekonkológus Jonathan. Fiukkal, Henryvel a New York-i gazdagok átlagos életét élik, amikor Henry magániskolájának jótékonysági estje után az egyik szülő gyilkosság áldozata lesz, és a család élete egy pillanat alatt felfordul, miután Jonathant első számú gyanúsítottként hallgatják ki.

Innentől kezdve a sorozat párhuzamosan mutatja be az izzasztó bírósági tárgyalásokat, a folyton gyanakvó és kérdezősködő rendőröket, Jonathan és Grace párkapcsolatának megtörését, és az állandó kétkedést. A cselekmény folyamatosan leköti a figyelmet, és végig több kérdés motoszkál az ember fejében: most akkor ki is a gyilkos? Kinek lehet hinni és kinek nem? A sok kérdés közepette pedig már az összes szereplőt meg lehetne gyanúsítani a gyilkosság elkövetésével, mivel a színészi játék, és a fel-felbukkanó bizonyítékok mindig kicsit másra terelik a gyanút.

A minisorozat a színészek tekintetében is kiemelkedő. A főbb szerepeket Nicole Kidman, Hugh Grant és Donald Sutherland játssza, szerintem zseniális módon. De az összes színészi alakítás kiváló, teljesen beleolvadnak a szerepükbe, a kisgyerek-karaktereket is beleértve. Emellett a látványvilág sem elhanyagolható: a fényűző lakások, stílusos öltözékek, és a manhattani látképek mind emelik a sorozat színvonalát.

A sorozatot az Oscar-díjas Susanne Bier rendezte, Jean Hanff Korelitz azonos című regénye alapján. Kevés az olyan mű, ahol a megfilmesített változat jobban tetszik a könyvnél, azonban a Tudhattad volna pont ilyen: számomra a sorozat sokkal izgalmasabb és érdekesebb volt. Ennek ellenére, ha összehasonlítanánk, a könyv szinte egy teljesen más történetet mesél el, csak az „alapcselekmény” egyezik meg a sorozatbelivel. Mindenkinek ajánlom, aki a 2021-es évet egy elgondolkodtató, rövidebb krimivel szeretné kezdeni.

Szabó Orsolya

Szabó Orsolya

Author: Szabó Orsolya

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachmentYou might also like

Szentjánosbogár lányok - sorozat vs. könyv

Ha egy könyv megfilmesítésre kerül, gyakran felteszik utána a kérdést: melyik a jobb? Melyik tetszett jobban? Szentjánosbogár lányok - sorozat- és könyvajánló.

Folytatás

Filmajánló: Távkapcs

Ha néha te is elmélázol azon, milyen jó is lenne csak egy kis időre felgyorsítani vagy éppen lelassítani az életedet, hogy át tudj ugrani kellemetlen eseményeket, vagy legyen több időd a saját magad számára, akkor ez a film Neked készült. Ám mielőtt nekikezdesz, gondolkodj el rajta; tényleg akarsz babrálni az egyik legnagyobb hatalommal bíró elemmel, az idővel?

Folytatás