Tudhattad volna - sorozatajánló

A Tudhattad volna már az előzetesével felkeltette a figyelmem, és nem is csalódtam: a minisorozat az egyik nagy kedvencemmé vált.

A történet főszereplői a klinikai szakpszichológusként dolgozó Grace és a férje, a gyermekonkológus Jonathan. Fiukkal, Henryvel a New York-i gazdagok átlagos életét élik, amikor Henry magániskolájának jótékonysági estje után az egyik szülő gyilkosság áldozata lesz, és a család élete egy pillanat alatt felfordul, miután Jonathant első számú gyanúsítottként hallgatják ki.

Innentől kezdve a sorozat párhuzamosan mutatja be az izzasztó bírósági tárgyalásokat, a folyton gyanakvó és kérdezősködő rendőröket, Jonathan és Grace párkapcsolatának megtörését, és az állandó kétkedést. A cselekmény folyamatosan leköti a figyelmet, és végig több kérdés motoszkál az ember fejében: most akkor ki is a gyilkos? Kinek lehet hinni és kinek nem? A sok kérdés közepette pedig már az összes szereplőt meg lehetne gyanúsítani a gyilkosság elkövetésével, mivel a színészi játék, és a fel-felbukkanó bizonyítékok mindig kicsit másra terelik a gyanút.

A minisorozat a színészek tekintetében is kiemelkedő. A főbb szerepeket Nicole Kidman, Hugh Grant és Donald Sutherland játssza, szerintem zseniális módon. De az összes színészi alakítás kiváló, teljesen beleolvadnak a szerepükbe, a kisgyerek-karaktereket is beleértve. Emellett a látványvilág sem elhanyagolható: a fényűző lakások, stílusos öltözékek, és a manhattani látképek mind emelik a sorozat színvonalát.

A sorozatot az Oscar-díjas Susanne Bier rendezte, Jean Hanff Korelitz azonos című regénye alapján. Kevés az olyan mű, ahol a megfilmesített változat jobban tetszik a könyvnél, azonban a Tudhattad volna pont ilyen: számomra a sorozat sokkal izgalmasabb és érdekesebb volt. Ennek ellenére, ha összehasonlítanánk, a könyv szinte egy teljesen más történetet mesél el, csak az „alapcselekmény” egyezik meg a sorozatbelivel. Mindenkinek ajánlom, aki a 2021-es évet egy elgondolkodtató, rövidebb krimivel szeretné kezdeni.

Szabó Orsolya

Szabó Orsolya

Author: Szabó Orsolya

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Sorozatajánló: A Jó Hely

Ez a misztikummal és izgalommal átitatott kérdés az összes emberben felmerült már: mi vár ránk a...

Folytatás

Yuval Noah Harari ~ Sapiens

Yuval Noah Harari Sapiens című kötetének kritikáját olvashatjátok Kuti Lilla Szabina tollából.

Folytatás