Kék bolygó maradjon kék

Gondolj az óceánok tisztaságára is!

Tudtad, hogy az óceánokon több millió négyzetkilométeres szemétszigetek vannak? A hulladék egy része, amit a fogyasztói társadalom termel, sosem jut el a hulladékhasznosító telepekig, mert nemtörődömök és hanyagok vagyunk: mi, 7,6 milliárdan, akik a Föld legfejlettebb, legokosabb élőlényének tarjuk magunkat. Sokan nem figyelnek arra, hogy az általuk megtermelt szemét a megfelelő feldolgozáshoz eljusson. Szétszórt papírok, műanyagok, építési törmelékek jelzik, hogy merre járunk mi, emberek.

És hogy jut el ez a rengeteg szemét az óceánokba? A szél és a folyók segítségével – mindkettő gyűjti az útja során a szétszórt, könnyebb szemétdarabokat, amik az óceáni áramlatok hatására hatalmas lebegő szemétszigetekké állnak össze. Ezek közül a legnagyobb a csendes-óceáni szemétsziget, körülbelül 2,5 millió négyzetkilométerrel. Ez körülbelül 4,5 franciaországnyi terület. Ez ellen persze nehéz tenni, hisz mi itt vagyunk, a tengertől igen messze, és úgyis kevesen vagyunk ahhoz, hogy tegyünk valami jelentőset, és úgyse mi fogjuk megváltoztatni a világot. De tehetünk azért, hogy kevesebb szemét jusson el a vizekbe. Például, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot, vagy újra gondolhatjuk egy-egy műanyagpalack vagy matekkönyv feladatát és újat alkothatunk (például: az általános iskolás matekkönyv lapjaira festhetünk, vagy a lapok színes részeiből mozaikot készíthetünk).

Gondolom senki nem gondolná, hogy mennyit árthat egy szemétsziget bárkinek is. Végül is ott van az óceánok közepén, mi meg szárazföldi élőlények vagyunk. A gond az, hogy a szemétszigetek a vízi állatoknak olyan veszélyforrást jelentenek, amit még nem ismertek fel, vagy mire felismerik, már megtörtént a baj. A szemétben műanyagok találhatóak, legtöbbször valamilyen ételmaradék ízével, illatával szennyezve. Ezeket az állatok elfogyasztják, és sajnos számukra is emészthetetlen dolgok kerülnek a szervezetükbe, így bélcsavarodást, bélelzáródást és hasonló betegségeket okozhatnak, amik az állatok halálához is vezethetnek.

Még nagyon sok évnek el kell telnie ahhoz, hogy az állatok a sok generáció tapasztalatai alapján közös tudásukká tegyék azt, hogy a műanyag nem ehető, pont úgy, ahogy a nyúl tudja: a róka nem barát, hanem félni kell tőle. Meg várhatjuk ezt az időt, de ez rengeteg állat pusztulásával jár. Sokkal egyszerűbb, ha felelősségteljesen járunk el, gondoskodunk róla, hogy a szemetet ne kaphassa fel a szél, és a megfelelő szemétgyűjtőbe téve elkezdhesse az útját az újrahasznosítás felé.

Nikoletta

Author: Nikoletta

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Karácsony eredete és az ünnepek jelentősége

Vajon hogyan alakult ki a karácsony és az azt körülölelő hagyományok? Honnan erednek a karácsonyfák? És mi a jelentősége egyáltalán az ünnepeknek? Ebben a cikkben ezekre keressük a választ.

Folytatás

A száz éves háború 1.

Dabis Áron cikke a száz éves háború első éveiről, a jelenleg bizonytalan epizódszámú sorozat első része.

Folytatás