Toplista szavazás – csokoládék

A második Berzsenyi Toplista szavazás témája a csokoládéval kapcsolatos kérdések köré épült. A kérdőív és az instagramos szavazás alapján kialakult a végleges sorrend.

1. Tej, ét, vagy fehér csokoládé?

Mind a kérdőívben, mind az Instagramos szavazásban a nyertes a tejcsokoládé lett.

Magának a csokoládénak a története egészen az aztékokig nyúlik vissza, akik már az európai hódítás előtt fogyasztották ezt, az akkoriban keserű italt. Az ital eredeti neve xocolātl , az aztékok már ízesítették fahéjjal, ánizzsal, vaníliával és kukoricaliszttel is. Egy legenda szerint, a Tollas Kígyó istentől kapták az istenek italát és eledelét: a csokoládét és a kukoricalisztet. A Tollas Kígyó elhagyta őket, de megígérte, hogy visszatér még. Ezért, amikor 1519-ben a spanyol Cortez partra szállt, őt hitték a visszatérő Tollas Kígyónak. Uralkodójukhoz, Montezumához vezették, aki díszes aranykehelyben felszolgáltatta neki az isteni italt. Cortez észrevette a benne rejlő értéket, és lefoglalta az ősi ültetvényeket. Cortez hazájába visszautazván megtartotta a kakaóbabok titkát. Spanyolország tehát a csokoládé világkörüli útjának első megállója, a rejtély a 17. századig az ország határain belül maradt. Persze eleinte maguk a spanyolok se fogyasztották szívesen a keserű italt, először a mexikói spanyol apácák kezdték el ízesíteni szerecsendióval, fahéjjal, cukorral.

XIII. Lajos, francia király felesége hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba, ezzel elkezdődött a csokoládé terjedése Európában.

A forró csokoládét az 1600-as években kezdték inni Európában, II. Károly uralkodása idején vált divatossá Angliában, az első csokoládét is kínáló londoni vendéglő, a Chocolate House 1657-ben nyílt meg.

Az első angol csokoládégyár Bristolban épült 1728-ban. A szilárd csokoládét 1842-ben kezdte árulni a Fry csokoládégyár, mely később a ma is létező Cadbury cégbe olvadt.

A holland C. J. van Houten 1828-ban feltalált kakaósajtológépe nagyban javította a csokoládéital minőségét: a készülék segítségével a kakaóbabból sikerült kivonni a nehezen emészthető zsíranyag egy részét.

A csokoládészeletet 1847-ben találták fel. A svájci Nestlé fivérek 1876-ban készítettek először tejcsokoládé szeletet.

2. Kedvenc csokoládémárka

1. Milka

A márka története Philippe Suchard svájci cukrásszal kezdődik, aki 1826-ban Neuchâtelben kezdte meg műhelyében a saját recept szerinti édességeinek, csokoládéinak a gyártását. A műhelye vízpartra települt annak érdekében, hogy kihasználhassák a vízenergiát. Suchard vállalkozása majd’ egy évszázad alatt a legismertebb csokoládégyárak egyikévé fejlődött. Bludenzben 1887-ben alapították a ma is működő csokoládégyárat. Majd 1901-ben Carl Russ-Suchard, Daniel Peter által inspirálva, Milka néven kezdte gyártani és forgalmazni a tejcsokoládéját – megalapozva ezzel a márkanév máig tartó hatalmas sikerét.

2. Lindt

Svájc német ajkú vidékén, Zürich óvárosában, a Marktgassén lévő apró cukrászdában David Sprüngli és fia, Rudolf Sprüngli-Ammann elkészítette az első szilárd táblás csokoládét. A csokoládé azonnal óriási sikert aratott, és 1847-ben Sprüngli megnyitotta a Schleiftobel gyárat.

Miközben a két fiú, Rudolf és Johann Rudolf átvette a Sprüngli vállalatot apjuktól, a svájci Rodolphe Lindt éppen megnyitott aprócska cukrászdáját Bern városában.

Kezdetben, nem sokkal az 1879-es nyitást követően Lindt csokoládévállalata, a Rodolphe Lindt és fiai mindössze kemény, keserű csokoládét állítottak elő. Ez azonban nem tántorította el Lindtet attól, hogy tovább kísérletezzen, mígnem egy péntek este, több hónapnyi próbálkozást követően a gyárban elfelejtette éjszakára kikapcsolni a konsírozó gépet. Így a gép egész éjjel, majd egész hétvégén járt. A csokoládé, amelyet Lindt a következő hétfőn ott talált, finoman lágy, és olyan ízű volt, mint addig soha. A csokoládé ekkor örökre megváltozott. Ezzel indult útjára a páratlanul krémes, világhírű Lindt csokoládé.

Amikor Lindt 1879-ben egy véletlen folytán rájött arra a titokra, amely által Svájc a csokoládégyártás fellegváraként felkerült a térképre, Sprüngli is tudomást szerzett a dologról.

A két család 1899-ben találkozott egymással. Sprüngli ajánlatot tett arra, hogy csillagászati összegért, 1,5 millió aranyfrankért megvásárolja a vállalatot a személyzettel és a titkos recepttel együtt. Lindt azzal a feltétellel egyezett bele, hogy továbbra is marad beleszólása a vállalat ügyeibe. Innentől kezdve két vállalkozás működött egymás mellett: a Sprüngli és a Lindt & Sprüngli.

3. Boci

A Boci csoki története egészen az 1920-as évekig nyúlik vissza. Akkoriban még nem ezzel az elnevezéssel, hanem Szerencsi tejcsokoládé néven került a boltokba.

Szerencsen 1921-ben alapították meg a Magyar Kakaó és Csokoládégyár Rt.-t, 1923-ban indult meg itt a csokoládé gyártása. A sárga papíros főzőcsokoládét, elég kreatív módon népszerűsítették: mindenki, aki elhaladt a gyárépület előtt, kapott egy tábla csokit. A módszer bevált, és hamar ismertté vált: először mindössze 200 kilogrammnyit készítettek belőle, de aztán hamarosan megindult a tömeggyártás.

1927-ben jelent meg az üzletek polcain a ma is ismert Boci csoki elődje, Szerencsi tejcsokoládé néven. Az igazi Boci táblás csokoládé megszületésére viszont egészen az 1950-es évekig kellett várni, amikor a csomagolásán megjelent egy jól eltalált, csengettyűs bocifigura. Ám az eredeti márkanév még ekkor is változatlan maradt, a köznyelv által ráragasztott „Boci csoki” elnevezés hatására csak az 1980-as években következett be hivatalosan is a névváltás. A Boci az akkori idők legnépszerűbb csokoládéja volt Magyarországon.

Az instagramos szavazás nyertese a Milka lett.

3. Kedvenc ízesítés

1. Sima csokis

2. Karamellás

3. Mogyorós

Az instagramos szavazás nyertese a mogyorós lett.

Kedvenc ízesítésű csokoládéitokat nem csak a boltok polcain találhatjátok, hanem akár ti magatok is elkészíthetitek otthon. Ha a cikk után egy kis saját készítésű csokoládéra vágynátok, itt van pár recept, amit kár lenne kihagyni:

https://sporolok.blog.hu/2014/09/11/csokolade_bonbon_hazilag

https://www.nosalty.hu/recept/hazi-csokolade

http://papasmamasmagazin.hu/szlk-nagyszlk/anya/receptek/hazi-csokolade-recept-5-perc-alatt/

Források:

https://www.origo.hu/gazdasag/20201111-a-boci-csoki-tortenete.html

https://milka.hu/a%20m%C3%A1rk%C3%A1r%C3%B3l/t%C3%B6rt%C3%A9net%C3%BCnk

https://www.lindt.hu/history

https://hu.wikipedia.org/wiki/Csokol%C3%A1d%C3%A9

Szabó Orsolya

Szabó Orsolya

Author: Szabó Orsolya

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Szarvasbőgés

Iskolánk egyik régi hagyománya a Szarvasbőgés, ami minden év őszén kerül megrendezésre. Idén az érdeklődők a Börzsönybe utaztak, pontosabban Királyrétre. A kirándulás este tíztől hajnali egyig tartott, a kirándulás célja, azaz a szarvasbőgés pedig éjfél és hajnal egy között zajlott.

Folytatás

Mi érdekli a berzsenyiseket, avagy igazak-e a tagozat-sztereotípiák?

Elgondolkozott-e már a kedves olvasó azon, hogy a tagozat-sztereotipiák, amiken olykor olyan jót kacagunk, valóban igazak-e? Igaz-e hogy minden fizikás mérnök és minden humános bölcsész szeretne lenni? Vagy éppen az előitéletek lerombolására vágyik, egy jól megalapozott statisztikai kutatással? Esetleg csak kiváncsi arra mi a diákság kedvenc tantágya? Most lehullik a lepel, és fényderül az igazságra...

Folytatás