Toplista szavazás – csokoládék
Posted :: vasárnap 21 február 2021, 20:48 - updated on 22/02/21 - ask.berzsenyi - Permalink
- Article
- |
- Hozzászólások (0)
- |
- Attachments (0)
A második Berzsenyi Toplista szavazás témája a csokoládéval kapcsolatos kérdések köré épült. A kérdőív és az instagramos szavazás alapján kialakult a végleges sorrend.
1. Tej, ét, vagy fehér csokoládé?
Mind a kérdőívben, mind az Instagramos szavazásban a nyertes a tejcsokoládé lett.
Magának a csokoládénak a története egészen az aztékokig nyúlik vissza, akik már az európai hódítás előtt fogyasztották ezt, az akkoriban keserű italt. Az ital eredeti neve xocolātl , az aztékok már ízesítették fahéjjal, ánizzsal, vaníliával és kukoricaliszttel is. Egy legenda szerint, a Tollas Kígyó istentől kapták az istenek italát és eledelét: a csokoládét és a kukoricalisztet. A Tollas Kígyó elhagyta őket, de megígérte, hogy visszatér még. Ezért, amikor 1519-ben a spanyol Cortez partra szállt, őt hitték a visszatérő Tollas Kígyónak. Uralkodójukhoz, Montezumához vezették, aki díszes aranykehelyben felszolgáltatta neki az isteni italt. Cortez észrevette a benne rejlő értéket, és lefoglalta az ősi ültetvényeket. Cortez hazájába visszautazván megtartotta a kakaóbabok titkát. Spanyolország tehát a csokoládé világkörüli útjának első megállója, a rejtély a 17. századig az ország határain belül maradt. Persze eleinte maguk a spanyolok se fogyasztották szívesen a keserű italt, először a mexikói spanyol apácák kezdték el ízesíteni szerecsendióval, fahéjjal, cukorral.
XIII. Lajos, francia király felesége hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba, ezzel elkezdődött a csokoládé terjedése Európában.
A forró csokoládét az 1600-as években kezdték inni Európában, II. Károly uralkodása idején vált divatossá Angliában, az első csokoládét is kínáló londoni vendéglő, a Chocolate House 1657-ben nyílt meg.
Az első angol csokoládégyár Bristolban épült 1728-ban. A szilárd csokoládét 1842-ben kezdte árulni a Fry csokoládégyár, mely később a ma is létező Cadbury cégbe olvadt.
A holland C. J. van Houten 1828-ban feltalált kakaósajtológépe nagyban javította a csokoládéital minőségét: a készülék segítségével a kakaóbabból sikerült kivonni a nehezen emészthető zsíranyag egy részét.
A csokoládészeletet 1847-ben találták fel. A svájci Nestlé fivérek 1876-ban készítettek először tejcsokoládé szeletet.
2. Kedvenc csokoládémárka
1. Milka
A márka története Philippe Suchard svájci cukrásszal kezdődik, aki 1826-ban Neuchâtelben kezdte meg műhelyében a saját recept szerinti édességeinek, csokoládéinak a gyártását. A műhelye vízpartra települt annak érdekében, hogy kihasználhassák a vízenergiát. Suchard vállalkozása majd’ egy évszázad alatt a legismertebb csokoládégyárak egyikévé fejlődött. Bludenzben 1887-ben alapították a ma is működő csokoládégyárat. Majd 1901-ben Carl Russ-Suchard, Daniel Peter által inspirálva, Milka néven kezdte gyártani és forgalmazni a tejcsokoládéját – megalapozva ezzel a márkanév máig tartó hatalmas sikerét.
2. Lindt
Svájc német ajkú vidékén, Zürich óvárosában, a Marktgassén lévő apró cukrászdában David Sprüngli és fia, Rudolf Sprüngli-Ammann elkészítette az első szilárd táblás csokoládét. A csokoládé azonnal óriási sikert aratott, és 1847-ben Sprüngli megnyitotta a Schleiftobel gyárat.
Miközben a két fiú, Rudolf és Johann Rudolf átvette a Sprüngli vállalatot apjuktól, a svájci Rodolphe Lindt éppen megnyitott aprócska cukrászdáját Bern városában.
Kezdetben, nem sokkal az 1879-es nyitást követően Lindt csokoládévállalata, a Rodolphe Lindt és fiai mindössze kemény, keserű csokoládét állítottak elő. Ez azonban nem tántorította el Lindtet attól, hogy tovább kísérletezzen, mígnem egy péntek este, több hónapnyi próbálkozást követően a gyárban elfelejtette éjszakára kikapcsolni a konsírozó gépet. Így a gép egész éjjel, majd egész hétvégén járt. A csokoládé, amelyet Lindt a következő hétfőn ott talált, finoman lágy, és olyan ízű volt, mint addig soha. A csokoládé ekkor örökre megváltozott. Ezzel indult útjára a páratlanul krémes, világhírű Lindt csokoládé.
Amikor Lindt 1879-ben egy véletlen folytán rájött arra a titokra, amely által Svájc a csokoládégyártás fellegváraként felkerült a térképre, Sprüngli is tudomást szerzett a dologról.
A két család 1899-ben találkozott egymással. Sprüngli ajánlatot tett arra, hogy csillagászati összegért, 1,5 millió aranyfrankért megvásárolja a vállalatot a személyzettel és a titkos recepttel együtt. Lindt azzal a feltétellel egyezett bele, hogy továbbra is marad beleszólása a vállalat ügyeibe. Innentől kezdve két vállalkozás működött egymás mellett: a Sprüngli és a Lindt & Sprüngli.
3. Boci
A Boci csoki története egészen az 1920-as évekig nyúlik vissza. Akkoriban még nem ezzel az elnevezéssel, hanem Szerencsi tejcsokoládé néven került a boltokba.
Szerencsen 1921-ben alapították meg a Magyar Kakaó és Csokoládégyár Rt.-t, 1923-ban indult meg itt a csokoládé gyártása. A sárga papíros főzőcsokoládét, elég kreatív módon népszerűsítették: mindenki, aki elhaladt a gyárépület előtt, kapott egy tábla csokit. A módszer bevált, és hamar ismertté vált: először mindössze 200 kilogrammnyit készítettek belőle, de aztán hamarosan megindult a tömeggyártás.
1927-ben jelent meg az üzletek polcain a ma is ismert Boci csoki elődje, Szerencsi tejcsokoládé néven. Az igazi Boci táblás csokoládé megszületésére viszont egészen az 1950-es évekig kellett várni, amikor a csomagolásán megjelent egy jól eltalált, csengettyűs bocifigura. Ám az eredeti márkanév még ekkor is változatlan maradt, a köznyelv által ráragasztott „Boci csoki” elnevezés hatására csak az 1980-as években következett be hivatalosan is a névváltás. A Boci az akkori idők legnépszerűbb csokoládéja volt Magyarországon.
Az instagramos szavazás nyertese a Milka lett.
3. Kedvenc ízesítés
1. Sima csokis
2. Karamellás
3. Mogyorós
Az instagramos szavazás nyertese a mogyorós lett.
Kedvenc ízesítésű csokoládéitokat nem csak a boltok polcain találhatjátok, hanem akár ti magatok is elkészíthetitek otthon. Ha a cikk után egy kis saját készítésű csokoládéra vágynátok, itt van pár recept, amit kár lenne kihagyni:
https://sporolok.blog.hu/2014/09/11/csokolade_bonbon_hazilag
https://www.nosalty.hu/recept/hazi-csokolade
http://papasmamasmagazin.hu/szlk-nagyszlk/anya/receptek/hazi-csokolade-recept-5-perc-alatt/
Források:
https://www.origo.hu/gazdasag/20201111-a-boci-csoki-tortenete.html
https://milka.hu/a%20m%C3%A1rk%C3%A1r%C3%B3l/t%C3%B6rt%C3%A9net%C3%BCnk
https://hu.wikipedia.org/wiki/Csokol%C3%A1d%C3%A9
Szabó Orsolya