Az udvarlás története, és honnan tudhatom, hogy valaki flörtöl velem?

Ebben a cikkben bemutatom nektek, hogyan zajlott le egy ismerkedés régen, elkalauzollak benneteket a virágnyelvek rejtélyes világába, elmesélek egy tanulságos történetet a hűségről és betekintést engedek nektek az udvarlásgesztusokba.

Hatalmas változáson ment keresztül, nemcsak a világ, hanem az udvarlás története is. Míg manapság már alkalmazások segítségével és írásban is - elég egyszerűen - meg lehet ismerkedni a másikkal, régen nem ilyen könnyedén mentek a dolgok.

A szülők szigorúan ellenőrizték a lányukat, ki csapja a szelet gyermekük felé, ami elég súlyosan korlátozta az ismerkedés lehetőségeit, továbbá a fiúk csakis az úgynevezett legényjáró napokon mehettek a kiszemelt hölgy házához. Ezen eseményeket nem naptári időtől függően választották ki, hanem az alapján, mikor volt idejük a lányos családoknak és a fiúknak. Fontos volt, akkoriban az is, hogy ajándékba valami hasznosat vigyenek a fiúk a lányoknak. Általában használati tárgyakat ajándékoztak, hogy a munka közben a lányok gondoljanak udvarlójukra. (Természetesen, ha ők is így viszonyultak hozzájuk; amennyiben nem, visszaadták a meglepetést a feladónak.) A szerelmesekre nagy nyomást gyakorolt a rokonság akarata. Sokszor a gazdasági érdekek és a társadalmi elhelyezkedés döntöttek a végső válasznál. Szegényebbek például nem keveredhettek a gazdagabb családokkal.

Azok a fiatalok, akik titokban akarták tartani szándékukat a nagy nyilvánosság előtt, virágnyelven beszéltek. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy egy kódrendszert találtak ki, amely segítségével (nem verbálisan) üzenhettek egymásnak. Ám ezek a rejtett jelek nem voltak egyszerűek – és néha egyértelműek sem –, és el kellett sajátítaniuk, hogy ne essék félreértés. Csak hogy egy példát említsek, a gyöngyvirágok száma a lány hajában jelölte a találkozás időpontját. (Például 1 szál gyöngyvirág - éjfél után egy óra.) Aztán, ha a szerelmesétől kapott virágot a hajába tűzte a lány, akkor az az elutasításról tanúskodott; ám ha a keblére helyezte, akkor már nyert ügye volt az udvarlónak.

Mielőtt belevágnánk a 21. század flörtölési gesztusaiba, megemlítenék egy érdekes bibliai történetet, Jákobét. Az eset így szól: Miközben Jákob nagybátyjánál, Lábánnál pásztorkodott, beleszeretett Lábán kisebbik lányába, Ráhelbe. Megegyeztek, hogy 7 évnyi szolgálat leteltével feleségül adja hozzá a leányt. Lábán azonban becsapta, és Ráhel nővérét, Leát adta hozzá feleségül. Így hát elszegődött további 7 évre nagybátyjához, és az újabb szolgálat leteltével már Ráhelt vette el.

A történet a türelemről és a kitartásról szól; tehát ha már nagyon vártok egy randira és tűkön ültök, gondoljatok Jákobra, akinek 14 évet kellett dolgoznia Ráhelért, hogy feleségül vehesse – és nem adta fel.

Most, hogy megismerkedtünk az udvarlás történetével, és olvashattunk egy hűséges emberről, íme korunk flörtölése. Bizonyára sok emberben motoszkál a kérdés, amelyre nem kapunk mindig egyértelmű választ: Tetszem-e neki?

Vannak olyanok, akik erre úgy válaszolnak, hogy ezt érezni kell. Őket most elfelejtjük, és ezt a világmindenséget-mozgató kérdést egy másik, sokkal gyakorlatiasabb perspektívából vizsgáljuk meg, a testbeszéd szemszögéből.

No, de nem is húznám tovább a szót, csapjunk a non-verbális lovak közé, és vegyük górcső alá, azokat a bizonyos "jeleket".

 1. Ha tetszel valakinek, akkor a pupillája kitágul, ezt azonban nem szabad összekeverni azzal, hogy változnak a fényviszonyok: tehát például sötétebb térbe mentek, ez automatikusan megtörténik.
 2. Ha azt látod, hogy egy lány gyakran birizgálja a haját melletted, az is árulkodó lehet.
 3. Az ajkak nedvesítése, harapdálása is jelentéssel bírhat.
 4. A feltűnően csinos megjelenés utalhat arra, hogy tetszeni szeretne neked.
 5. Ha lopva rád néz, majd oldalra pillant, mosolyog, vagy sokat nevet a vicceiden, akkor nagy valószínűséggel bejössz neki.
 6. Ha késő estig beszélgettek, írogattok vagy ritkán utasítja vissza a találkozási lehetőségeket, időt szakít rád, nyilvánvaló, hogy fontosnak tart téged.
 7. Bár sokan úgy tartják, ez a fiúk dolga, ha egy lány bókol neked, abból is lehet következtetéseket levonni.

Most, hogy megtudtunk pár dolgot a lányokról, következzenek a fiúk.

Bár általában azt figyeltem meg, hogy a lányok érzik és tudják, hogy tetszenek-e egy fiúnak, vagy sem; nem szégyellnivaló, ha biztosra szeretnének menni. Íme néhány árulkodó jel, amit a fiúknál láthatunk.

 1. Egy fiú, ha flörtöl egy lánnyal, igazgatja a gallérját, ruháját, hiszen nem akar igénytelenül kinézni előtte.
 2. Egy fiú sokszor úgy akarja kimutatni "férfiasságát", hogy az övéhez ér, és a nő felé fordul.
 3. Ha azt veszed észre, hogy egy kicsivel tovább néz a szemedbe, mint te az övébe, az mindenféleképpen pozitív visszacsatolás.
 4. Ha sokat dicsér, pozitív megjegyzéseket tesz, akkor azt a fiúk sokszor nem hiába csinálják: udvarolnak.
 5. A fiúk is igazgatják, hátrasimítják a hajukat, ha egy olyan lánnyal beszélgetnek, aki tetszik nekik.
 6. A fiúk kihúzzák magukat, ezzel az erejüket kimutatva, ha bejön nekik az illető, aki a közelükben van.
 7. A véletlen tapintások, bugyuta okok arra, hogy megérinthessen egy fiú egy lányt (vagy akár fordítva) elég egyértelműen mutatnak rá a tényekre.

Fontos azt is leszögeznem, hogy nem mindig bírnak a jelek jelentéssel. Mindig figyelni kell a körülményeket.

Ti tapasztaltátok már a felsorolt “jeleket”? Figyeltétek őket eddig? Írjátok meg a tapasztalataitokat!

Remélem segítettem nektek és hasznos tanácsokkal leptelek el titeket! Jó udvarlást kívánok mindenkinek!

Források: https://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1kob

https://viragotegymosolyert.hu/viragnyelv-azaz-viragok-uzenete/

Allan Pease – Testbeszéd: Gondolatolvasás gesztusokból

A cikket írta: Magyar Nimród

Nimród

Author: Nimród

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachmentYou might also like

A száz éves háború 1.

Dabis Áron cikke a száz éves háború első éveiről, a jelenleg bizonytalan epizódszámú sorozat első része.

Folytatás

5 egyszerű, gyors, sütés nélküli recept

Sokszor kívánunk meg a mindennapokban egy kis édeset, de nem mindig van kedve az embernek órákat pepecselni egy sütivel, bekapcsolni a sütőt, vagy lemenni a boltba alapanyagért. Az alábbiakban pár nagyon egyszerű, könnyen elkészíthető receptet olvashattok, amik kevés hozzávalót igényelnek, és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzájuk.

Folytatás