Az udvarlás története, és honnan tudhatom, hogy valaki flörtöl velem?

Ebben a cikkben bemutatom nektek, hogyan zajlott le egy ismerkedés régen, elkalauzollak benneteket a virágnyelvek rejtélyes világába, elmesélek egy tanulságos történetet a hűségről és betekintést engedek nektek az udvarlásgesztusokba.

Hatalmas változáson ment keresztül, nemcsak a világ, hanem az udvarlás története is. Míg manapság már alkalmazások segítségével és írásban is - elég egyszerűen - meg lehet ismerkedni a másikkal, régen nem ilyen könnyedén mentek a dolgok.

A szülők szigorúan ellenőrizték a lányukat, ki csapja a szelet gyermekük felé, ami elég súlyosan korlátozta az ismerkedés lehetőségeit, továbbá a fiúk csakis az úgynevezett legényjáró napokon mehettek a kiszemelt hölgy házához. Ezen eseményeket nem naptári időtől függően választották ki, hanem az alapján, mikor volt idejük a lányos családoknak és a fiúknak. Fontos volt, akkoriban az is, hogy ajándékba valami hasznosat vigyenek a fiúk a lányoknak. Általában használati tárgyakat ajándékoztak, hogy a munka közben a lányok gondoljanak udvarlójukra. (Természetesen, ha ők is így viszonyultak hozzájuk; amennyiben nem, visszaadták a meglepetést a feladónak.) A szerelmesekre nagy nyomást gyakorolt a rokonság akarata. Sokszor a gazdasági érdekek és a társadalmi elhelyezkedés döntöttek a végső válasznál. Szegényebbek például nem keveredhettek a gazdagabb családokkal.

Azok a fiatalok, akik titokban akarták tartani szándékukat a nagy nyilvánosság előtt, virágnyelven beszéltek. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy egy kódrendszert találtak ki, amely segítségével (nem verbálisan) üzenhettek egymásnak. Ám ezek a rejtett jelek nem voltak egyszerűek – és néha egyértelműek sem –, és el kellett sajátítaniuk, hogy ne essék félreértés. Csak hogy egy példát említsek, a gyöngyvirágok száma a lány hajában jelölte a találkozás időpontját. (Például 1 szál gyöngyvirág - éjfél után egy óra.) Aztán, ha a szerelmesétől kapott virágot a hajába tűzte a lány, akkor az az elutasításról tanúskodott; ám ha a keblére helyezte, akkor már nyert ügye volt az udvarlónak.

Mielőtt belevágnánk a 21. század flörtölési gesztusaiba, megemlítenék egy érdekes bibliai történetet, Jákobét. Az eset így szól: Miközben Jákob nagybátyjánál, Lábánnál pásztorkodott, beleszeretett Lábán kisebbik lányába, Ráhelbe. Megegyeztek, hogy 7 évnyi szolgálat leteltével feleségül adja hozzá a leányt. Lábán azonban becsapta, és Ráhel nővérét, Leát adta hozzá feleségül. Így hát elszegődött további 7 évre nagybátyjához, és az újabb szolgálat leteltével már Ráhelt vette el.

A történet a türelemről és a kitartásról szól; tehát ha már nagyon vártok egy randira és tűkön ültök, gondoljatok Jákobra, akinek 14 évet kellett dolgoznia Ráhelért, hogy feleségül vehesse – és nem adta fel.

Most, hogy megismerkedtünk az udvarlás történetével, és olvashattunk egy hűséges emberről, íme korunk flörtölése. Bizonyára sok emberben motoszkál a kérdés, amelyre nem kapunk mindig egyértelmű választ: Tetszem-e neki?

Vannak olyanok, akik erre úgy válaszolnak, hogy ezt érezni kell. Őket most elfelejtjük, és ezt a világmindenséget-mozgató kérdést egy másik, sokkal gyakorlatiasabb perspektívából vizsgáljuk meg, a testbeszéd szemszögéből.

No, de nem is húznám tovább a szót, csapjunk a non-verbális lovak közé, és vegyük górcső alá, azokat a bizonyos "jeleket".

  1. Ha tetszel valakinek, akkor a pupillája kitágul, ezt azonban nem szabad összekeverni azzal, hogy változnak a fényviszonyok: tehát például sötétebb térbe mentek, ez automatikusan megtörténik.
  2. Ha azt látod, hogy egy lány gyakran birizgálja a haját melletted, az is árulkodó lehet.
  3. Az ajkak nedvesítése, harapdálása is jelentéssel bírhat.
  4. A feltűnően csinos megjelenés utalhat arra, hogy tetszeni szeretne neked.
  5. Ha lopva rád néz, majd oldalra pillant, mosolyog, vagy sokat nevet a vicceiden, akkor nagy valószínűséggel bejössz neki.
  6. Ha késő estig beszélgettek, írogattok vagy ritkán utasítja vissza a találkozási lehetőségeket, időt szakít rád, nyilvánvaló, hogy fontosnak tart téged.
  7. Bár sokan úgy tartják, ez a fiúk dolga, ha egy lány bókol neked, abból is lehet következtetéseket levonni.

Most, hogy megtudtunk pár dolgot a lányokról, következzenek a fiúk.

Bár általában azt figyeltem meg, hogy a lányok érzik és tudják, hogy tetszenek-e egy fiúnak, vagy sem; nem szégyellnivaló, ha biztosra szeretnének menni. Íme néhány árulkodó jel, amit a fiúknál láthatunk.

  1. Egy fiú, ha flörtöl egy lánnyal, igazgatja a gallérját, ruháját, hiszen nem akar igénytelenül kinézni előtte.
  2. Egy fiú sokszor úgy akarja kimutatni "férfiasságát", hogy az övéhez ér, és a nő felé fordul.
  3. Ha azt veszed észre, hogy egy kicsivel tovább néz a szemedbe, mint te az övébe, az mindenféleképpen pozitív visszacsatolás.
  4. Ha sokat dicsér, pozitív megjegyzéseket tesz, akkor azt a fiúk sokszor nem hiába csinálják: udvarolnak.
  5. A fiúk is igazgatják, hátrasimítják a hajukat, ha egy olyan lánnyal beszélgetnek, aki tetszik nekik.
  6. A fiúk kihúzzák magukat, ezzel az erejüket kimutatva, ha bejön nekik az illető, aki a közelükben van.
  7. A véletlen tapintások, bugyuta okok arra, hogy megérinthessen egy fiú egy lányt (vagy akár fordítva) elég egyértelműen mutatnak rá a tényekre.

Fontos azt is leszögeznem, hogy nem mindig bírnak a jelek jelentéssel. Mindig figyelni kell a körülményeket.

Ti tapasztaltátok már a felsorolt “jeleket”? Figyeltétek őket eddig? Írjátok meg a tapasztalataitokat!

Remélem segítettem nektek és hasznos tanácsokkal leptelek el titeket! Jó udvarlást kívánok mindenkinek!

Források: https://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1kob

https://viragotegymosolyert.hu/viragnyelv-azaz-viragok-uzenete/

Allan Pease – Testbeszéd: Gondolatolvasás gesztusokból

A cikket írta: Magyar Nimród

Nimród

Author: Nimród

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Karácsony eredete és az ünnepek jelentősége

Vajon hogyan alakult ki a karácsony és az azt körülölelő hagyományok? Honnan erednek a karácsonyfák? És mi a jelentősége egyáltalán az ünnepeknek? Ebben a cikkben ezekre keressük a választ.

Folytatás

A száz éves háború 1.

Dabis Áron cikke a száz éves háború első éveiről, a jelenleg bizonytalan epizódszámú sorozat első része.

Folytatás