Hazugság leleplezése

Könnyebb utolérni a hazug embert, mint a sánta kutyát” – tartja a mondás. Valóban igaz a népi bölcsesség, hogyha jól ismerjük a testbeszédet. Van ugyanis néhány jel, melyek segítségével leleplezhetjük a hazug személyt. Ezeket szeretném ebben a cikkben felsorolni.

Hazugsággal nap, mint nap találkozhatunk, és ilyenkor az illető testbeszéde is árulkodik a tettéről. Képzeljük el a következő helyzetet: Egy tolvaj elcsen egy terméket egy boltból. Megkérdezi a biztonsági őr a férfitől, kifizette-e az adott árut. A férfi azt mondja, hogy “igen”, közben az igazság az, hogy el akarta lopni. Ha az őr egy profi, és átlát az illetőn, mert észreveszi a jeleket, akkor hiába próbálta leplezni a hazugságát a tolvaj, elkapják.

Ha mi lennénk azok a biztonsági őrök, hogyan kapnánk rajta valakit a hazugságon? Ha valaki becsap minket, elkezd mocorogni, vagy nekiáll piszkálgatni a gallérját, ugyanis stresszhelyzetben van. Továbbá, ha valaki a szája vagy a szeme elé teszi a kezét miközben beszél, akkor leplezni szeretné, hogy hazudik. Egy kényesebb kérdés után árulkodhat az is, ha valamilyen kisebb tárgyat maga elé rak az ember – ez biztosítja a védelemérzetet. Azonban a sor nem ér véget, mivel egy nagyobb nyelés, az ajkak kiszáradása, a hang megcsuklása, a szemkontaktus kerülése, a szemöldök kismértékű felvonása, a száj szélének apró rándulása, a hunyorgás, a pupilla alig észrevehető beszűkülése vagy kitágulása vagy az orrizom összehúzódása is árulkodhat.

Amennyiben valaki szokatlan szófordulatokat mond, vagy rá nem jellemző mozdulatokat tesz, könnyen lehet, hogy egy hazugsággal van dolgunk. Ugyanakkor, sosem mehetünk biztosra, mert bármikor találkozhatunk profi hazudozókkal, akik már kitapasztalták magukon, hogy mit csinálnak (ilyen típusú) stresszes helyzetekben. Náluk akár még ellenkezőleg is működhetnek a “jelek”, mivel kitanulták az évek során, hogy mikor mit csinálnak. Például halkabb beszéd helyett hangosabbak lesznek, vagy erősen a szemedbe néznek, és így tovább. A hazugságok leleplezésénél mindig egységesen kell néznünk a “gyanúsított” személyre, tehát úgy, hogy nem csupán egyetlen feltételezett jelből indulunk ki, hanem igyekszünk minél többet felfedezni, hogy hatékonyabban megállapíthassuk, mi az igazság.

Források: https://drmeszarosadam.hu/megcsalas/hazugsag-jelei

https://youtu.be/RTVGam511is

A cikket írta: Magyar Nimród

Nimród

Author: Nimród

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Karácsony eredete és az ünnepek jelentősége

Vajon hogyan alakult ki a karácsony és az azt körülölelő hagyományok? Honnan erednek a karácsonyfák? És mi a jelentősége egyáltalán az ünnepeknek? Ebben a cikkben ezekre keressük a választ.

Folytatás

A száz éves háború 1.

Dabis Áron cikke a száz éves háború első éveiről, a jelenleg bizonytalan epizódszámú sorozat első része.

Folytatás