Toplista szavazás – zenék

Az első Berzsenyi Toplista szavazás témája a zenei műfajok voltak. A kérdőív és az instagramos szavazás alapján kialakult a végleges sorrend, amit alább olvashattok. 1. Rock

A rock a korai ’50-es években született meg az Egyesült Államokban. A műfaj a blues és a country stílusú zenéből eredeztethető. Az áttörést Bill Haley Rock Around the Clock című száma hozta meg, és a zenei forradalom mellett egy egész kulturális, társadalmi megújulás vette kezdetét. Rengeteg alműfaja létrejött, mint például: hard rock, art rock, keresztény rock. A világ legnagyobb rockmúzeuma, a Rock and Roll Hall of Fame az amerikai Clevlandben található. 2. Pop

A pop a rockkal egyidőben nőtte ki magát világszinten ismertté. A műfaj népszerűsítése elég tudatos volt, legfőképp a fiatalokat tekintették célközönségnek. Magyarországon a Táncdalfesztivál és a Ki mit tud? c. műsorok adtak lehetőséget a műfaj elterjedésének. Szintén sok alstílusa, társműfaja született, például: pop-rock, szintipop, indie pop.

3. Alternatív

Az 1980-as években tört utat magának az alternatív zene, amit másképp alternatív rocknak, vagy alternek is neveznek, az indie-rockból nőtte ki magát. Az underground tulajdonságait hordozza, témái általában a mindennapi élethez, érzésekhez kapcsolódnak. Ismertebb előadók például: Quimby, 30Y, Vad Fruttik, Björk.

4. K-pop

A koreai zene alapjai egészen a ‘20-as évekig nyúlnak vissza, a japán énekdalokból inspirált trot műfajig. 1992-ben a Seo Taiji & Boys együttes új alapokra helyezte a koreai popot, elindítva a mainstream sikervonalát. A műfaj Ázsiában a legnépszerűbb, azonban mára már a világ minden részén vannak rajongói. A leghíresebb együttesek közé tartozik a BTS, a Big Bang, Blackpink.

5. Elektronikus

Kezdetei az ókori görög találmányhoz, a mechanikus víziorgonához köthetőek. A konkrét műfaj azonban csak a 19. század végén jelent meg. Maga az elektronikus hullámokkal történő hangtovábbítás Alexander Graham Bell ötlete volt, az első hangszer pedig Thaddeus Cahillhez köthető. A filmzenéknek is az uralkodó irányzata lett, emellett a komolyzenében is találhatóak elektronikus elemek. Ismertebb előadói például: The Chainsmokers, The Prodigy, Years&Years.

Az instagramos szavazás nyertese a pop műfaj lett.

Szabó Orsolya

Author: Szabó Orsolya

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachmentYou might also like

Toplista szavazás – csokoládék

A második Berzsenyi Toplista szavazás témája a csokoládéval kapcsolatos kérdések köré épült. A kérdőív és az instagramos szavazás alapján kialakult a végleges sorrend.

Folytatás

A Túró Rudi-fogyasztás statisztikája a Berzsenyi Dániel Gimmnáziumban

Mi a Berzsenyisek kedvenc Túró Rudi íze? Mennyire jövedelmező egy iskolai édesség autómatát üzemeltetni? Ha valaha foglalkoztattak ezek a kérdések, akkor ez a cikk neked való: egy kutatás a Berzsenyi Dániel Gimmnázium Túró Rudi automatájáról.

Folytatás