Toplista szavazás – zenék

Az első Berzsenyi Toplista szavazás témája a zenei műfajok voltak. A kérdőív és az instagramos szavazás alapján kialakult a végleges sorrend, amit alább olvashattok. 1. Rock

A rock a korai ’50-es években született meg az Egyesült Államokban. A műfaj a blues és a country stílusú zenéből eredeztethető. Az áttörést Bill Haley Rock Around the Clock című száma hozta meg, és a zenei forradalom mellett egy egész kulturális, társadalmi megújulás vette kezdetét. Rengeteg alműfaja létrejött, mint például: hard rock, art rock, keresztény rock. A világ legnagyobb rockmúzeuma, a Rock and Roll Hall of Fame az amerikai Clevlandben található. 2. Pop

A pop a rockkal egyidőben nőtte ki magát világszinten ismertté. A műfaj népszerűsítése elég tudatos volt, legfőképp a fiatalokat tekintették célközönségnek. Magyarországon a Táncdalfesztivál és a Ki mit tud? c. műsorok adtak lehetőséget a műfaj elterjedésének. Szintén sok alstílusa, társműfaja született, például: pop-rock, szintipop, indie pop.

3. Alternatív

Az 1980-as években tört utat magának az alternatív zene, amit másképp alternatív rocknak, vagy alternek is neveznek, az indie-rockból nőtte ki magát. Az underground tulajdonságait hordozza, témái általában a mindennapi élethez, érzésekhez kapcsolódnak. Ismertebb előadók például: Quimby, 30Y, Vad Fruttik, Björk.

4. K-pop

A koreai zene alapjai egészen a ‘20-as évekig nyúlnak vissza, a japán énekdalokból inspirált trot műfajig. 1992-ben a Seo Taiji & Boys együttes új alapokra helyezte a koreai popot, elindítva a mainstream sikervonalát. A műfaj Ázsiában a legnépszerűbb, azonban mára már a világ minden részén vannak rajongói. A leghíresebb együttesek közé tartozik a BTS, a Big Bang, Blackpink.

5. Elektronikus

Kezdetei az ókori görög találmányhoz, a mechanikus víziorgonához köthetőek. A konkrét műfaj azonban csak a 19. század végén jelent meg. Maga az elektronikus hullámokkal történő hangtovábbítás Alexander Graham Bell ötlete volt, az első hangszer pedig Thaddeus Cahillhez köthető. A filmzenéknek is az uralkodó irányzata lett, emellett a komolyzenében is találhatóak elektronikus elemek. Ismertebb előadói például: The Chainsmokers, The Prodigy, Years&Years.

Az instagramos szavazás nyertese a pop műfaj lett.

Szabó Orsolya

Author: Szabó Orsolya

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Szarvasbőgés

Iskolánk egyik régi hagyománya a Szarvasbőgés, ami minden év őszén kerül megrendezésre. Idén az érdeklődők a Börzsönybe utaztak, pontosabban Királyrétre. A kirándulás este tíztől hajnali egyig tartott, a kirándulás célja, azaz a szarvasbőgés pedig éjfél és hajnal egy között zajlott.

Folytatás

Mi érdekli a berzsenyiseket, avagy igazak-e a tagozat-sztereotípiák?

Elgondolkozott-e már a kedves olvasó azon, hogy a tagozat-sztereotipiák, amiken olykor olyan jót kacagunk, valóban igazak-e? Igaz-e hogy minden fizikás mérnök és minden humános bölcsész szeretne lenni? Vagy éppen az előitéletek lerombolására vágyik, egy jól megalapozott statisztikai kutatással? Esetleg csak kiváncsi arra mi a diákság kedvenc tantágya? Most lehullik a lepel, és fényderül az igazságra...

Folytatás