Sorozatajánló: Hatalmas kis hazugságok

A történet egy gyilkossággal kezdődik. Semmit nem tudunk meg a bűntényről – és ez a hétrészes sorozat csúcspontjáig így is marad -, mindennek ellenére a cselekmény két szálon fut: egyrészről a halálesettel kapcsolatos rendőrségi tanúvallomásokat láthatjuk; másrészről megismerünk három családot, akik valamilyen módon kapcsolódnak a rejtélyes gyilkossághoz.

A főszerepben három családanya áll. Madeline és Celeste már régóta a gyönyörű amerikai kisvárosban él, Jane pedig a tanév kezdetén költözik ide kisfiával. A gyerekeik egy csoportba kerülnek a helyi iskolában, ahol már az első nap történik egy kisebb incidens: Jane fiát megvádolják azzal, hogy fojtogatott egy kislányt. Madeline kiáll Jane és a kisfia mellett, ezáltal pedig azonnal összebarátkoznak.

Innentől részletekbe menően megismerjük a három család életét. Madeline, bár kissé hiperaktív, szó nélkül segít azoknak, akiket kedvel, bármit megtenne értük. Lehet, kicsit „minden lében kanál” típus, de végig a jó szándék vezérli. Elvált, és ugyan az anyák közül úgy tűnik, neki van a legjobb családi háttere, a felszín alatt lévő problémák hamarosan előtörnek. Celeste és Jane ugyanabból a helyzetből próbálnak kiszabadulni: egy bántalmazó kapcsolat fogságából. Míg Jane a költözéssel már megtette az első lépést a felejtés felé, Celeste folyamatosan tagadja maga előtt is a férjével való nem tökéletes viszonyát, mintha az a mérgező és elfogadhatatlan élethelyzet, amiben él, teljesen természetes lenne.

A cselekményben több dolog is megfogott. Egyrészt a mindig történik valami effektus hatására néha el is felejti az ember, hogy a történet középpontja alapvetően egy gyilkosság, mert teljesen beszippant a szövevényes családi dráma: a folyamatos párbeszédek és cselekmények elvonják a figyelmet a „lényegről”. Másrészről pedig a sorozatban nincsenek tabuk. Nyíltan beszél a családon belüli bántalmazásról, és annak hatásairól; a pénzhajhászatról, a boldogtalanságról, és arról, hogy meddig vagyunk képesek elmenni azért, hogy megszabaduljunk a múltunktól. Ledőlnek a láthatatlan falak, és a sorozat a néhol húsbavágóan fájó igazságot mutatja be.

A színészi alakítások kiválóak, kivétel nélkül mindenki tökéletesen hozza a rá szabott szerepet, és a kisgyerekkarakterek is nagyon szerethetőek. A sorozat látványvilága mellett sem lehet szó nélkül elmenni, hiszen a szinte már túl szép kellemes-tengerpartos Monterey rengeteg pluszt ad a történetbe, jó ránézni a képernyőre, mikor egy ilyen festői táj jelenik meg.

Ha van egy szabad hétvégéd, és egy nem túl hosszú, de mindenképpen elgondolkodtató sorozatot szeretnél nézni, akkor ez tökéletes választás; a második évaddal együtt is simán megnézhető egy hétvége alatt.

Szabó Orsolya

Szabó Orsolya

Author: Szabó Orsolya

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Sorozatajánló: A Jó Hely

Ez a misztikummal és izgalommal átitatott kérdés az összes emberben felmerült már: mi vár ránk a...

Folytatás

Yuval Noah Harari ~ Sapiens

Yuval Noah Harari Sapiens című kötetének kritikáját olvashatjátok Kuti Lilla Szabina tollából.

Folytatás