Interjú Bonyai Dorottya tanárnővel

Mindenekelőtt szeretném megköszönni, hogy elfogadta ezt a felkérést.

Én köszönöm.

Az új tanárokkal készített interjúk közül az öné lesz majd az első.

Köszönöm a megtiszteltetést.

A koncepció az, hogy az új tanárokat megismertesse a diákokkal, tehát az első kérdésem is erre vonatkozna. Kicsoda ön, és mit kell önről tudni?

Hűha, ez kicsit nehéz kérdés. Sok minden eszembe jut, lássuk csak, marosvásárhelyi származású vagyok, ott jártam középiskolába, és egyetemre jöttem Budapestre. Rokonságom egy része itt lakik, tehát valamikor kisgyerekként is éltem Budapesten, de marosvásárhelyinek tekintem magam. Ide jártam egyetemre, és igazából, még mindig végzem az egyetemet, tehát az egyetem utolsó évében vagyok.

Van valami elképzelése, hogy szíve szerint milyen fogalmakat társítana magához a diákok fejében? Mi jusson eszükbe, amikor önre gondolnak?

Ó, ez is nehéz kérdés. Igazából nem vágyom túlságosan arra, hogy sokat gondoljanak rólam. Szeretném, ha inkább én tudnék adni másoknak, nyilván tanárként elsősorban a diákoknak, remélem, hogy át tudok adni valamit amivel utána boldogulhatnak.

Értem. És ha már szóba hozta, mi indította a tanári pályára?

Ó, ez már egy kellemesebb kérdés. Hát igazából valamikor tizedik osztályos koromban elkezdtem gondolkodni azon, hogy mi is szeretnék lenni, egy ideig nem tudtam. És egy idő után az osztálytársaim sokat jelezték vissza, hogy jól magyarázok nekik, mert sokszor kértek tőlem segítséget tanulásban, és úgy voltam vele, hogy ha már ilyen jól élik meg, akkor lehet, hogy ez lesz az én dolgom. Egyébként én is jól éreztem magamat ebben a szerepben, úgyhogy ez vezetett ide, és az óta se bántam meg.

Van olyan része is a tanításnak amit nem élvez annyira, vagy amit nem szeret?

Hát, nyilván kezdő tanárként még elég sok nehézségem van, elég sokat kell tanuljak, tapasztalatot gyűjtsek. Rengeteg hibát elkövetek, ezek annyira nem kellemesek, de remélem, hogy idővel tanulok a hibáimból, és ez változni fog.

Ha ez megnyugtatja, mi ezt diákként nem szoktuk érezni. Visszatérve az elejére, miért éppen a Berzsenyit választotta?

Leginkább, mert a Berzsenyit találtam meg először, de nagyon örvendek, hogy idekerültem, nagyon jól érzem magam ebben az iskolában.

A tantárgyait személyes érdeklődés alapján választotta?

A matematika volt az elsődleges választásom és érdeklődési köröm, az informatika meg leginkább olyan, mint a második szakom. De azt se bántam meg, és amióta az egyetemen azt kezdtem tanulni, jóval közelebb került talán most már hozzám. És azért főleg nem bántam meg, mert ennek köszönhetően ismertem meg a férjemet.

Ez egy nagyon boldog történet, nagyon regénybe illő.

Így van.

Végső soron tehát a matematika a fő vonal, ha lehet így mondani.

Hát igen, de azért az informatikát se szeretném elhanyagolni, nagyon szívesen tanítok informatikát is, de igaz, hogy a matematikában érzem teljesen otthon magam.

Értem. Egy utolsó kérdés. Mit gondolt, vagy mit gondol arról, hogy felkértük erre az interjúra? Mit érzett akkor?

Örültem neki, szerintem jó dolog ez, hogy tanárok és diákok között ilyen kapcsolat van, és jó dolog, hogy megismerjük egymást.

Köszönöm az interjút!

Én köszönöm szépen!

Csury Balázs

Csury Balázs

Author: Csury Balázs

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Juhász Anna interjú

Átlagosan napi hány diák látogatja meg a tanárnőt ? Ma már a legtöbben nem személyesen látogatnak...

Folytatás

Bánó Tamás Barnabás interjú

Bánó Tamás Barnabás Tanár Úr beszél szakmai karrieréről, kedvenc zenéiről, elfoglaltságairól és még néhány témáról. Interjút készítő: Kolláth Áron

Folytatás