A Túró Rudi-fogyasztás statisztikája a Berzsenyi Dániel Gimmnáziumban

A Túró Rudi automata. Legtöbbünknek csak egy tovaszálló pillanat az életünkben, de vannak köztünk, akinek nem telik el egy nap anélkül, hogy használnák. Legyünk alkalmi vásárlók vagy visszaeső függők, abban megegyezhetünk, hogy befolyással van ránk - a pénztárcánkra legalábbis mindenképpen.

Az elmúlt hónapban statisztikai felmérést végeztem a berzsenyisek Túró Rudi-fogyasztási szokásairól, és azt a megdöbbentő eredményt kaptam, még a legvisszafogottabb becslések alapján is hetente legalább 20.000 Ft-ot költünk erre az édességre. És ebbe nincsenek beleszámolva egyrészt azok, akik nem töltötték ki a kérdőívet, másrészt az egyéb szintén megvásárolható Pöttyös termékek, tehát a valóságban a szám még nagyobb lehet.

Ezen a ponton, miután az olvasó visszanyerte a lélegzetét, jogosan felmerülhet a kérdés: mégis mennyi Túró Rudit fogyasztanak a berzsenyisek, ha az ennyibe kerül? Nem kell aggódni, erre is kitért a kutatás. A diákok, és esetlegesen a tanárok által fogyasztott túrórudik számát az alábbi táblázatban és grafikonon láthatjuk.

Itt felhívom a figyelmet arra, hogy ez az eloszlás nem feltétlen tükrözi az egész iskola fogyasztási szokásait, például azért, mert akik nem esznek Túró Rudit, valószínűleg nem töltötték ki a kérdőívet. De ha mást nem, azt a tanulságot levonhatjuk, hogy jövedelmező üzlet Túró Rudi-gépet üzemeltetni egy iskolában.

Az nem vitat tárgya tehát, hogy szeretjük a Túró Rudit. Viszont kérdés lehet, hogy mely termékeket részesítjük előnyben. Erre is választ ad a kutatásunk. Megkérdeztük, hogy aki vásárol, leggyakrabban milyet szokott enni. Ez alapján kiderült, hogy az iskola kedvence a sima, natúr Túró Rudi. Még csak nem is volt szoros a verseny, a simát közel kétszer annyian válaszolták, mint a második helyezettet, a mogyorókrémeset. Ezután a helyezettek, csökkenő sorrendben: a tejcsokis, a sóskaramellás, a barackos, a gesztenyés, és végezetül utolsó helyezettként a light, vagy ha úgy tetszik, fitt variáns, amit nem hiszem, hogy sokan fogyasztanak, hacsak nem vigyáznak a bevitt kalóriákra. Alább ennek a kérdésnek is láthatjuk a részletes eredményeit.

Apropó, ha már szóba jöttek a kalóriák, vajon melyik Túrórudit érdemes fogyasztani, ha a lehető legkevesebbet akarsz hízni, de nem akarod kitenni magad a light Túró Rudi, szépen fogalmazva „egyedi” ízének? Mivel feltételezem, nem lapul senki zsebében egy gyűjtemény mindenféle ízű túrórudik papírjaiból, így összeállítottam egy táblázatot, a különböző típusok tápanyag-információival, ha netán valaki egészségtudatosan szándékozná fogyasztani az édességet.

Remélem, az emberiség hasznára fog válni ez a kutatás. Ki tudja, talán ez az első lépés egy túrórudikban gazdag utópikus világ felé. Vagy ha nem, legalább egy szórakoztató olvasmány a kíváncsi berzsenyiseknek.

Jó nassolást mindenkinek!

Kanizsai Péter

Author: Kanizsai Péter

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Szarvasbőgés

Iskolánk egyik régi hagyománya a Szarvasbőgés, ami minden év őszén kerül megrendezésre. Idén az érdeklődők a Börzsönybe utaztak, pontosabban Királyrétre. A kirándulás este tíztől hajnali egyig tartott, a kirándulás célja, azaz a szarvasbőgés pedig éjfél és hajnal egy között zajlott.

Folytatás

Mi érdekli a berzsenyiseket, avagy igazak-e a tagozat-sztereotípiák?

Elgondolkozott-e már a kedves olvasó azon, hogy a tagozat-sztereotipiák, amiken olykor olyan jót kacagunk, valóban igazak-e? Igaz-e hogy minden fizikás mérnök és minden humános bölcsész szeretne lenni? Vagy éppen az előitéletek lerombolására vágyik, egy jól megalapozott statisztikai kutatással? Esetleg csak kiváncsi arra mi a diákság kedvenc tantágya? Most lehullik a lepel, és fényderül az igazságra...

Folytatás