SÜTI VS. SÜTI
Posted :: szerda 27 december 2017, 18:11 - ask.berzsenyi - Permalink
- Article
- |
- Hozzászólások (0)
- |
- Attachments (0)
Étkezés: talán az egyik legfontosabb dolog az életünkben. Újabban sok speciális étrend jött divatba, mint például a paleo, a vegetáriánus és a mindenféle mentes kaják. Korábban az újságban már volt szó a vegánságról, Szöllősi Luca és Szegváry Eszti megosztották velünk az egyhetes vegán kalandjaikat. Mi azonban kissé édesebbre, és egyben talán egészségtelenebbre vettük a formát és sütöttünk két majdnem ugyanolyan csokis sütit, majd egy kisebb közvélemény kutatás keretein belül körbekérdeztem a Berzsenyiben, hogy el tudjátok-e dönteni, melyik melyik.
Meglepő módon a 15 főből, akit „vizsgáztattam”, csupán 4 tudta helyesen megválaszolni a kérdést. Egyértelműen a vegán süti volt a kedveltebb, pedig ugyanazt az eredetileg amúgy mindenevős receptet használtam: • 1 csésze puha vaj - vegán: 1 csésze kókuszolaj illetve kb. fél csésze vegán rizstej • 1 csésze kristálycukor • 1 csésze demerara barnacukor • 2 tojás - vegán: 2 tojásnak megfelelő tojáspótlópor (ezt a Culinarisban szereztem) • 2 evőkanál vaníliaaroma • 3 csésze búzaliszt • 1 teáskanál szódabikarbóna (ezt 2 teáskanál meleg vízben oldjuk) • 1/2 evőkanál só • 2 csésze csokidarabka - vegán: 2 csésze vegán étcsokidarabka • Opcionális: 1 csésze dió A kb. 1 evőkanál méretű golyókat 10 percig 175 fokon sütjük, és csodás vegán vagy nem vegán sütiket kapunk! Rengetegszer készítettük el ezt a receptet, és mindig ugyanolyan mesésre sikerül! A kis kutatás lényege az volt, hogy bemutassuk, állati összetevők nélkül is milyen remek sütiket lehet összehozni. Szerintem nagyon jó buli néha-néha új recepteket is kipróbálni, és a vegán kaják nem csak egészségesek, de legtöbbször iszonyú finomak is. A másik kedvenc vegán sütink az én saját zabos sóscsokis sütim. Furán hangzik, de ez az alkotmány a családom (akik nagyon messze állnak a vegánságtól) kedvence.
A recept pedig így hangzik: • 1 csésze margarin (vagy akármilyen vegán vaj) • 1 csésze demerara barnacukor • 1/2 csésze kristálycukor • 2 chia-tojás vagy 2 tojásnak megfelelő tojáspótlópor • 2 evőkanál vanília aroma • 1 és 1/4 csésze búzaliszt (kb. 150 gramm) • 1/2 teáskanál szódabikarbóna • 2 nagy evőkanál tengeri só • 3 csésze kis darabra vágott zab • 1 csésze holland kakaópor (vagy több, ha nagyon csokisan szereted) • Opcionális: 1 csésze dió Ezeket is kb. 1 evőkanál nagyságúra formáljuk, majd 165 fokon 12 percig sütjük. A vegán életmóddal és receptekkel kapcsolatban hozzánk bármikor fordulhattok. :) V.S. és K.S.