SÜTI VS. SÜTI

Étkezés: talán az egyik legfontosabb dolog az életünkben. Újabban sok speciális étrend jött divatba, mint például a paleo, a vegetáriánus és a mindenféle mentes kaják. Korábban az újságban már volt szó a vegánságról, Szöllősi Luca és Szegváry Eszti megosztották velünk az egyhetes vegán kalandjaikat. Mi azonban kissé édesebbre, és egyben talán egészségtelenebbre vettük a formát és sütöttünk két majdnem ugyanolyan csokis sütit, majd egy kisebb közvélemény kutatás keretein belül körbekérdeztem a Berzsenyiben, hogy el tudjátok-e dönteni, melyik melyik.



Meglepő módon a 15 főből, akit „vizsgáztattam”, csupán 4 tudta helyesen megválaszolni a kérdést. Egyértelműen a vegán süti volt a kedveltebb, pedig ugyanazt az eredetileg amúgy mindenevős receptet használtam: • 1 csésze puha vaj - vegán: 1 csésze kókuszolaj illetve kb. fél csésze vegán rizstej • 1 csésze kristálycukor • 1 csésze demerara barnacukor • 2 tojás - vegán: 2 tojásnak megfelelő tojáspótlópor (ezt a Culinarisban szereztem) • 2 evőkanál vaníliaaroma • 3 csésze búzaliszt • 1 teáskanál szódabikarbóna (ezt 2 teáskanál meleg vízben oldjuk) • 1/2 evőkanál só • 2 csésze csokidarabka - vegán: 2 csésze vegán étcsokidarabka • Opcionális: 1 csésze dió A kb. 1 evőkanál méretű golyókat 10 percig 175 fokon sütjük, és csodás vegán vagy nem vegán sütiket kapunk! Rengetegszer készítettük el ezt a receptet, és mindig ugyanolyan mesésre sikerül! A kis kutatás lényege az volt, hogy bemutassuk, állati összetevők nélkül is milyen remek sütiket lehet összehozni. Szerintem nagyon jó buli néha-néha új recepteket is kipróbálni, és a vegán kaják nem csak egészségesek, de legtöbbször iszonyú finomak is. A másik kedvenc vegán sütink az én saját zabos sóscsokis sütim. Furán hangzik, de ez az alkotmány a családom (akik nagyon messze állnak a vegánságtól) kedvence.



A recept pedig így hangzik: • 1 csésze margarin (vagy akármilyen vegán vaj) • 1 csésze demerara barnacukor • 1/2 csésze kristálycukor • 2 chia-tojás vagy 2 tojásnak megfelelő tojáspótlópor • 2 evőkanál vanília aroma • 1 és 1/4 csésze búzaliszt (kb. 150 gramm) • 1/2 teáskanál szódabikarbóna • 2 nagy evőkanál tengeri só • 3 csésze kis darabra vágott zab • 1 csésze holland kakaópor (vagy több, ha nagyon csokisan szereted) • Opcionális: 1 csésze dió Ezeket is kb. 1 evőkanál nagyságúra formáljuk, majd 165 fokon 12 percig sütjük. A vegán életmóddal és receptekkel kapcsolatban hozzánk bármikor fordulhattok. :) V.S. és K.S.

Falucskai Veronika

Author: Falucskai Veronika

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Szarvasbőgés

Iskolánk egyik régi hagyománya a Szarvasbőgés, ami minden év őszén kerül megrendezésre. Idén az érdeklődők a Börzsönybe utaztak, pontosabban Királyrétre. A kirándulás este tíztől hajnali egyig tartott, a kirándulás célja, azaz a szarvasbőgés pedig éjfél és hajnal egy között zajlott.

Folytatás

Mi érdekli a berzsenyiseket, avagy igazak-e a tagozat-sztereotípiák?

Elgondolkozott-e már a kedves olvasó azon, hogy a tagozat-sztereotipiák, amiken olykor olyan jót kacagunk, valóban igazak-e? Igaz-e hogy minden fizikás mérnök és minden humános bölcsész szeretne lenni? Vagy éppen az előitéletek lerombolására vágyik, egy jól megalapozott statisztikai kutatással? Esetleg csak kiváncsi arra mi a diákság kedvenc tantágya? Most lehullik a lepel, és fényderül az igazságra...

Folytatás