Nyelvek napja a Berzsenyiben

Idén újra megrendezték a nyelvek napját, amelynek keretében bepillantást nyerhettünk a nyelvek, kultúrák színes világába. A rendezvény 2017. december 21-én, csütörtökön kilenc órától délig tartott. Ezen a napon 22 nyelvvel ismerkedhettünk meg, többek között az azeri és a norvég nyelvvel, én ezeken az órákon vettem részt. A norvég nyelvórán, az 1. idősávban, megismerkedhettem a nyelv rejtelmeivel és nehézségeivel. Az előadás végén Finn, a norvég előadó egy különleges süteményt kínált a csoportnak, ami mandulával és mazsolával volt díszítve. Az elején szkeptikusan álltam hozzá, mivel egy piskótatortáról volt szó, és azt hittem, hogy száraz és íztelen lesz. Egy harapás után azonban bebizonyosodott, hogy tévedtem a tortával kapcsolatban, mert omlós és ízletes volt.

A recept nagyon egyszerű: Hozzávalók:

  • 1 ¼ bögre cukor
  • 1 tojás
  • 1 ¼ bögre liszt
  • 113.4 gramm margarin
  • 1 ½ evőkanál mandula kivonat
  • ⅔ bögre tej
  • ½ evőkanál sütőpor

Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 350 fokra. Keverd össze a cukrot, tojást, lisztet, margarint, mandulakivonatot, tejet és a sütőport egy tálban. Kend ki a választott tepsit vajjal és szórj rá lisztet. Ha szeretnéd, akkor mandulaforgácsot szórhatsz az előkészített tepsibe. Az előkészületek után töltsd bele a masszát a tepsibe. 40-50 percig süsd a sütőben, vagy ameddig egy fogpiszkálót nem tudsz tisztán kihúzni a süteményből. Hagyd kihűlni a tortát, miután kivetted a sütőből. Végezetül szórj porcukrot vagy mandulaforgácsot a sütemény tetejére.Az azeri nyelvórán a résztvevők megtanultak azeriül számolni, valamint megismerkedtek egy számunkra egzotikus kultúrával. Azerbajdzsán ételei nagyon finomak, a magyarok furcsállják a fogásokat, de amint megkóstolják, legtöbbször ízlik nekik. Azerbajdzsánban értéke van a régi szerzeményeknek, zeneműveknek. Például minden metrómegállóban lejátszanak egy nagyon pici részletet egy azeri zeneszerző egyik híres darabjából. Régen a tavaszi napéjegyenlőség napján ünnepelték az újévet, amikor sok finomságot ettek, és akár meg is ajándékozták egymást. Hitük szerint ilyenkor születik újra a természet, hiszen a fák és bokrok elkezdenek virágozni. Ezen a napon került megrendezésre a süteményverseny is, ahol a négy nyelv (angol, francia, német, olasz) jellegzetes süteményeit és tortáit lehetett megkóstolni, illetve szavazni a legfinomabbra.

A dobogósok:

1. helyezett: Őri Julcsi 10.D - angol brownie

2. helyezett: Kubik Dominik 10.c - francia almatorta

3. helyezett: Laboda Bence 10.b és Horváth Réka 10.c - francia opera szeletA dobogósok

Remélem, mindenki jól érezte magát ezen a napon, és nemsokára újra megrendezésre kerül a nyelvek napja! :) DL

Falucskai Veronika

Author: Falucskai Veronika

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachmentYou might also like

ELSŐS BEMUTATKOZÓ

Kíváncsi vagy hogyan élte át egy kilencedikes az elsős bemutatkozójukat? És hogy ezt hogyan látta kívülről már egy tapasztalt? Hevesi Róza és Varga Bálint cikke ezt fogja nyújtani neked.

Folytatás

NÉPMESE NAPJA '22

Boszorkány, parazsat evő paripa, hegedűből kipattanó királylány, békává változott királyfi na meg...

Folytatás