VAGÁNY VEGÁNOK

Az elmúlt fél évben rengeteg ember kérdezte tőlünk, hogy mi amúgy vegánok vagyunk-e. A válasz: NEM. Bár ennek a képzetnek valóban megteremtettük az alapját.

2016 márciusában úgy döntöttünk, hogy mindenképp tartunk közösen egy

VEGÁN hetet, azaz 7 napig olyan életmódot folytatunk, amikor semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztunk. Sem húst, sem tojást, sem tejterméket, még mézet sem, de mi komolyan vettük a feladatot, minden olyan kozmetikai terméket és ruhadarabot is mellőztünk, ami nem „cruelty-free” állatkísérlet-mentes. Az egész úgy kezdődött, hogy akkoriban kezdett egyre felkapottabbá válni a vegán táplálkozás a sok instaceleb körében, és mi is jól szórakoztunk ezeken a reform étkezési szokásokon. Megjegyeznénk, ez az életvitel korábban is létezett, nem most találták ki, csak volt egy újabb felfutása akkoriban. Mindenesetre fogtuk magunkat, és a hecc kedvéért még egy Instagram fiókot is létrehoztunk, ami egyébként a mostani @berzsenyifood elődje, bár mára már csak néhány régebbi kép sejtet valamit a hajdani @vegangurlzból.

A vegán hetünk komoly előkészületeket igényelt, először is, rendkívül sokat spóroltunk rá, hiszen a hirtelen átállás egy ennyire szigorú életmódra igencsak költséges. Közösen tartottunk egy óriás bevásárlást a Tescóban és a Bijó nagykerben (amit egyébként ajánlunk minden olyan olvasó figyelmébe, aki olcsóbban szeretne reformtermékekhez jutni); ahol a kosárba olyan élelmiszerek kerültek, mint a rizs- és mandulatej, chia mag, vegán nasik (almachips, kölesgolyó, extrudált kenyér, Giant Bar), tofu, rengeteg mag, durumtermékek, lényegében mindenféle növényi alapú alternatíva, valamint zöldség és gyümölcs minden mennyiségben.

Az első napon közös főzőcskézést tartottunk, ahol az addigra már lelkesen összegyűjtött receptek közül válogattunk. Az eredmény: a tökmagolaj miatt kicsit zöldes vegán palacsinta banánnal és mogyoróvajjal, aminek az állaga is megkérdőjelezhetően volt gusztusos, de ez csak az első próbálkozás volt.

Eleinte mindkettőnknek okozott némi nehézséget az átállás, egyikünknek a csokit, másikunknak a sajtot volt nehéz mellőzni, az instant kávé pedig, be kell, hogy valljuk, nem az igazi kókusztejjel. Ahogy azonban teltek a napok, egyre könnyebbé vált a helyzet, és számos új receptet kipróbáltunk, köztük vegán pizzát, vegán spagettit, édesburgonyás vacsorát stb.



Mivel csak egy hétig voltunk vegánok, abból a 7 napból ki akartuk hozni a maximumot, így természetesen ellátogattunk pár budapesti vegán étterembe is. Az első a Napfényes Étterem volt, ami elég nívós hely, bár kissé borsos áron. Meg kell hagyni azonban, hogy az ár mellé egyébként alaposan telepakolták a tányérunkat egészséges, növényi alapú finomságokkal, így elégedetten távoztunk. A hét folyamán még teszteltük a Naspolya Nassoldát, a Hummus Bart és az iskolánk közelében található 2 Kockacukor nevű barátságos kávézót, ami tömve van vegán termékekkel!

Minden nap elújságoltuk egymásnak a napi menünket, esténként megterveztük, hogy hogyan leszünk másnap tudatos vegánok. A legnagyobb buli mégis az volt az egészben, amikor odamentünk bármilyen emberhez, hogy közöljük vele: „Vegán vagyok”, vagy hogy egy étterembe besétálva pofátlanul hangosan érdeklődtünk a vegán termékekről, és az osztálytársainknak kiabáltuk, hogy „Not your mom, not your milk!”.

A poénkodást félretéve, ez az egy hét végül is nem múlt el nyomtalanul. Egyrészt valamennyire közrejátszik a BerzsenyiFood létrejöttében, másrészt számos tanulsága volt. Egyikünk időközben vegetáriánus lett, a másikunk pedig kiiktatta a tejet az életéből, és kevesebb húst fogyaszt, mint eddig. A vegán hét alatt teljesen magunkra voltunk utalva, hiszen nem vártuk el a családjainktól, hogy támogassák a hóbortjainkat, és az egész família egy hétig vegán legyen, így természetesen önállósodtunk is azzal, hogy magunknak osztottuk be az erre szánt pénzt, és magunknak főztünk. Amellett, hogy kipróbáltunk valami egészen újat és nem ártalmasat, most már nem feltétlenül viccből követjük a különböző vegán oldalakat, hanem mélyen odabent egy kicsit mindketten még most is komolyan vesszük, máig tartva vegán napokat.

  1. GOVEGAN (ha csak 1 hétre is)

Szegváry Eszter (11.A) és Szöllősi Luca (11.A) (vegangurlz, berzsenyifood, alkalmi vegánok)

Falucskai Veronika

Author: Falucskai Veronika

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment