Niobé legkisebb leánya

Az eredeti mítoszt itt olvashatod: http://www.literatura.hu/lexikon/mitosz/niobe.htm

Ott állt Niobé, karjaiban egyetlen élő gyermekével, legkisebb lányával, Agathával. Testvérei friss holttesteit nézve Agathának egyre hullottak a könnyei. Tudta, hogy az édesanyja hibázott és félt, hogy Létó nem kegyelmez. Anyja gyászkendőjébe fúrta az arcát, úgy várta a halált. Amikor Niobét hallotta, ahogy rimánkodik az istennőnek, már szinte hallotta az utolsó nyílvessző süvítését, és a fájdalmas becsapódást a hátába.

Ám a pillanat nem jött el. Viszont érezte, hogy anyja teste megkeményedik. Melegség helyett, amely addig belőle áradt, nem maradt semmi; ujjai, melyekkel addig Agatha haját simogatta, megmerevedtek.

– Agatha – szólt egy hang Agatha mögül. A lány nem mert oda nézni, továbbra is anyja megkövesedett kendőredőibe temette az arcát és igyekezett nem foglalkozni a jelenlévő férfival.

– Fordulj meg, Agatha – mondta szelíden a férfi, és a lány vállára tette a kezét. Agatha összerezzent, mire egy női hang így szólt:

– Hagyd, Apollón! Megijedt, nem látod?

– Nővérem, ne szólj bele! – válaszolt az Apollónnak nevezett, és finoman, de határozottan elhúzta Agathát az édesanyjától. A lány küzdeni akart, nem tetszett neki az érintés, de amikor egy élénkkék szempár bámult a szemébe, megszeppenten nyugton maradt, és nem ficánkolt többet.

– Ki vagy? – szipogta halkan. Tisztában volt vele, hogy azzal az istennel áll a szemben, aki legyilkolta a családját. Ebből erőt merítve kiszabadította magát Apollón szorításából és hátrálni kezdett. A szeme sarkából látta, hogy Niobé kővé vált. Újból könnyek homályosították el a látását, de összeszorította a fogát és megemelte az állát, ujjai ruhája övébe tűzött tőre felé vándoroltak, melyet testvérétől, Myrontól kapott tizenhatodik születésnapjára.

– Tudod, kik vagyunk, halandó – lépett előrébb a nő. Gyönyörűszép volt – Agatha agyán átfutott, bátyjai kedvelték volna. Annál is inkább, hisz egy szép ezüstíjat tartott a kezében, a hátán tegez lógott, minden bizonnyal mágikus íjakkal tele.

Agatha még egy lépést hátrált. Apollón saját íjára támaszkodva csóválta a fejét.

– Artemisz, ne csináld ezt! – Nővére elé állt, és ezt mondta: – Anyánk, Létó küldött…

– Igen, tudom! – csattant föl Agatha. Tudta, hogy ostobaság istenek szavába vágni, ráadásul dühösen, fölemelve a hangját, de már nem volt vesztenivalója. Elvettek tőle mindent, amit csak szeretett. – Megöltétek a családom! Ezt Létó parancsolta nektek…

– Igen, és azt is ő kérte, hogy téged hagyjunk meg – vágott közbe idegesen Artemisz. Agatha az ajkába harapott, és ökölbe szorította kezeit. Apollón pillantása egyre fehéredő ujjaira esett, és sóhajtott. Ezúttal nővére vállára helyezte a kezét.

– Ez nem teljesen igaz. Artemisz könyörgött, hogy megtarthasson téged.

Artemisz dühös pillantást vetett fivérére, majd sóhajtva beismerte Apollón igazát.

– Van benned valami különleges. Valami, ami hasznomra lehet. Vakmerő vagy és erős, akár a bátyáid. És ez kell nekem.

Agatha meghökkenten nézett.

– Azok után, hogy legyilkoltátok a szeretteim, azt gondolod, hogy bármiben is segíteni fogok?

A két isten egymásra nézett. Úgy tűnt, szavak nélkül kommunikálnak. Artemisz keze lassan ökölbe szorult és kicsit megrázta a fejét. Apollón összehúzta a szemöldökét, majd lassan bólintott.

– Ez esetben végezni fogunk veled – kezdte lassan Artemisz, hogy legyen ideje Agathának felfogni és átgondolni a dolgot. – De adok még egy esélyt: lehetsz a segítőm, szolgám.

Agatha nem szólt, csak rázta a fejét.

– Hát akkor… – Artemisz megemelte az íját, tegezéből nyílvesszőt húzott elő, amit a húrra illesztett. Hátra húzta jobbjával a vesszőt, de mielőtt elengedhette volna, Agatha előrántotta a kését és a saját hasába döfött vele. Érzékelte, ahogy a penge átszakítja ruháját, hallotta az anyag recsegését, érezte, ahogy hidegen beleszalad a húsába. Nem akarta megadni ezeknek a kegyetlen, gyilkos isteneknek az örömöt, hogy ővele is végezhessenek.

Lassanként hagyta el az ereje. Előbb térdre rogyott, és bámulta a porban egyre terjedő vörös vérfoltot. Tompán hallotta, ahogy az istentestvérpár vitatkozik. Homályosan látta, hogy aranyporrá válnak és eltűnnek. Kellemes zsibbadtság járta át. Az ujjbegyeiből indult, a sebében pedig összesűrűsödött. Egy idő után már semmit sem látott. Csak sötétséget, és mint kellemetlen utónyomatok, aranypontok ugráltak a szeme előtt, megakadályozva a tökéletes és pompás semmibe merülést, mintha a két isten még a halál felé vezető útját is tönkre akarta volna tenni.

Írta: Kuti Lilla Szabina

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Karácsony eredete és az ünnepek jelentősége

Vajon hogyan alakult ki a karácsony és az azt körülölelő hagyományok? Honnan erednek a karácsonyfák? És mi a jelentősége egyáltalán az ünnepeknek? Ebben a cikkben ezekre keressük a választ.

Folytatás

A száz éves háború 1.

Dabis Áron cikke a száz éves háború első éveiről, a jelenleg bizonytalan epizódszámú sorozat első része.

Folytatás