IDÖK-vita beszámoló 2024

Jelöltek bemutatkozása, programok rövid ismertetése


ForradalmIDÖK

1. Menzareform
Úgy szeretnének fellépni az ételpazarlás ellen, hogy önkiszolgálóvá tennék a menzát, és nem a konyhai dolgozók, hanem a gyerekek szednének maguknak ételt.

2. Csengetési rend reformja
A mostani 15 perces szünet utáni szünetet is 15 percessé tennék, és vagy a 30 percesből, vagy a 20 percesből vágnának le 5 percet. Ezt a diáksággal megszavaztatnák.

3. IDÖK-kirándulás
Szeretnének a tanév elején az IDÖK-képviselőkkel kirándulni, ahogy két évvel ezelőtt, hogy jobban összekovácsolódjon az IDÖK-ös közösség, így hatékonyabban tudjanak együtt dolgozni.

4. Dörbee reform
Más sportok behozatala.

5. No backpack day
Szeretnének bevezetni egy évben egyszer, valószínűleg a farsang környékén, egy No backpack day-t.

6. Sütivásár
Egy tavalyról visszatérő ígéret. A francia tagozat süteményes programját alapul véve szeretnének egy vásárt tartani, ami a Nonstop környékén lenne.

7. Mikrók
Az ebédlőben álló mikrók közül szeretnének egyet a porta melletti hűtőkhöz rakni, így a sorok rövidebbek lennének az ebédszünetben.

8. Koncertek
Több koncert szervezése az év során.


RómaIDÖK

1. Más pártok ötleteinek érvényesítése

2. Új BDG alkalmazás

3. Ötletek benyújtása és szavazás rájuk, dörbee meccsek online figyelése

4. Foglalkozás az amfiteátrummal

5. Kültéri asztalok kihelyezése, javítása


LufIDÖK

1. Diákság bevonása a döntéshozatalba kérdőívekkel

2. Foci dörbee mellett kosár és röpi dörbee

3. Tesi öltözők felújítása akár magántőkéből

4. Egész alakos tükrök

5. Délutáni programok


VállalkozóIDÖK

1. Piszoárok elválasztása fallal, nagyító a falakra


PolaroIDÖK

“Felmértük hogy mit tudunk diákönkormányzati elnökként csinálni, mi tartozik a tisztség hatáskörébe. Egyeztettünk barátainkkal más iskolák IDÖK-jeiből.”

1. Eseményszervezési struktúra átalakítása, a diákság bevonása a döntéshozatalba google forms-okon keresztül

2. Események széleskörű hirdetése a portyához hasonlóan

3. Rendszeres IDÖK-gyűlések

4. IDÖK-börze a választási kampány előtt


Moderátorok kérdései a pártokhoz

Kérdések a LufIDÖKhöz

Hogyan tervezitek kivitelezni az aulába szervezett LAN party-kat?
Mindenki behozná a saját laptopját, melyekkel vagy bemennénk egy terembe, ahol rá tudunk csatlakozni az Eduroamra, vagy, ha ez nem lehetséges, az internetet mindenkinek magának kell megoldania. Egyszerű játékokat játszanánk, amiknek nem nagy a gépigénye, mint például a Brawl Stars, vagy a Minecraft.

Délutáni programokhoz említettétek példának a koncerteket. Ezen felül még mikre lehetne számítani?
Az előadókat mi kérnénk fel a koncertekhez. Sokféle programot szeretnénk még a délutánokra, többek között a LAN party-t is egy délutáni programnak tervezzük.

Kérdések a VállalkozóIDÖKhöz

Mi volt a motiváció hogy újra elinduljatok IDÖK-nek?

Az, hogy tavaly elcsaltátok a választásokat, szóval szeretnénk újra próbálkozni. Mint láthattátok, hatalmas sikert aratott a VállalkozóIDÖK, csak tavaly történt egy kis csalás, de ez előfordul. És rohadt viccesek vagyunk.

Hogy oldanátok meg mindenkinek az 50 IKSZ-es órát?

Két opciónk van, ahogy ezt megoldhatjuk. Az egyik: gyermekmunkásokkal, a másik: megreformáljuk az IKSZ-es órákat, további információkról az IKSZnIKSZIKSZ weboldalon lehet olvasni.


Kérdések a ForradalmIDÖKhöz

Hogyan szeretnétek megoldani, hogy kint is szóljon a csengő?

Ezzel kapcsolatban beszéltünk az igazgatósággal, ahogy a többi programpont esetében is, mert terveinknek egyik alapja, hogy lássuk előre, hogy megvalósíthatók-e. Sokaknak probléma, hogy nem látják kint az időt, így elkésnek az órákról. Mi először egy kinti csengőben gondolkoztunk, viszont ez zavarná a lakókat. Ehelyett azt találtuk ki, hogy két órát raknánk ki az udvarra, egyet a menza felé vezető kijárathoz, másikat a focipálya elé.

Hogyan turbóznátok fel a hagyományos programokat?

Említettük, hogy a Nonstopot szeretnénk egy sütivásárral összekapcsolni, illetve a farsangot egy No Backpack Day-jel. Ezen felül szeretnénk a berzsenyis szülinapon egy berzsenyis pulcsivásárt, ahol visszahozzuk a régi pulcsikat, illetve szeretnénk, hogy lehessen ott újakat is kapni, hogy ne kelljen rájuk heteket várni. Szerintünk a Halloween egy jó koncepció, szeretnénk az utolsó előtti vagy utolsó tanítási napra rakni, attól függően, hogy mikor van az elsős bemutatkozó. Szeretnénk szabadulószobákat, Just Dance-et. A Nonstopot azzal szeretnénk felturbózni, hogy visszahoznánk a céges támogatókat, amik régen voltak.

Kérdések a RómaIDÖK-nek

A sportnapon szeretnétek új sportokat felsorakoztatni, akár olimpiai sportágakat is. Mondanátok pár példát?

Elsősorban a Sportnapon csapatsportok vannak, viszont szerintünk jó lenne, ha lennének egyéni sportok is.

Felújítanátok a mostani BDG mapet, vagy csinálnátok egy teljesen új alkalmazást?

Attól függ, melyik a jobban megvalósítható. Valószínűleg teljesen újat csinálnánk, amellyel a sulikezdésre készen lennénk.

Kérdések a PolaroIDÖK-höz

Miért döntöttetek amellett, hogy a Halloweent nem szeretnének megszervezni?

Ez őszinte beleállás, azt vettük észre az elmúlt két-három évben, hogy egyszerűen nincs tér a Halloweennek, rohamosan csökken az érdeklődés iránta, így mi ezt nem szerettük volna vállalni. Természetesen akiben van affinitás, az eseményszervezési struktúrán keresztül van lehetősége ennek megszervezésére, de mi ettől elállunk.

Ha Halloween nincsen, akkor milyen programok lennének?

Nem tartottuk egy jó hozzáállásnak, hogy ilyen ígéretekkel nyerjünk választást. Létrehozunk egy új struktúrát, és, ha van igény például az összberzsóra, akkor megtartjuk az összberzsót, a közösségi programokat megcsináljuk. Ezen felül nem akartunk nagy ígéretekbe bocsátkozni.


PÁRTOK EGYMÁSHOZ IRÁNYZOTT KÉRDÉSEI

ForradalmIDÖK a LufIDÖK-höz

ForradalmIDÖK: Szeretnétek egy kávégépet az ebédlőbe a vízforraló mellé, viszont az automatában is koffeinmentes kávék vannak. Ugyanis járnak 7.-esek meg 8.-osok is az iskolába, akiknek szülei nem feltétlen örülnének annak, ha koffeines kávét innának. Ezt hogyan küszöbölnétek ki, hogy a fiatalabb korosztály ne férjen hozzá a koffeines termékekhez?

LufIDÖK: Félreértés ne essék, ezt mi nem automatának terveztük, hogy odamész, megnyomod és kapsz egy kávét, hanem ahogy ez a Matesarokban működött, hogy mindenki hozott magának kávét. Sokkal jobb lenne, ha a vízforralót kicserélnénk, amit mindenki instant kávé készítésre használ, és lenne helyette egy kávégép.

RómaIDÖK a VállalkozóIDÖK-höz

RómaIDÖK: Miért nem úgy jelentetek meg, ahogy az a pályázatban van tagok szempontjából?

VállalkozóIDÖK: Itt van Rebeka is, aki a nézőtérben van, mert nincsen elég szék. De, ha adunk neki egy széket, ő is ideül.

LufIDÖK a ForradalmIDÖK-höz

LufIDÖK: Ti tervezitek az önkiszolgáló menzát, de ez nem az IDÖK hatásköre. Hogyan viteleznétek ezt ki?

ForradalmIDÖK: Igaz, hogy főként nem az IDÖK hatásköre. Erről is beszéltünk az igazgatósággal, és ők erre nyitottak lennének és segítenének, ha van rá ötletünk. Eléggé nagy probléma, hogy a 30 perces szünetben 25 percig áll sorban az ember, és 5 perce van enni. Gondoltunk rá, hogy az is probléma lehet, hogy valaki belóg a menzára úgy, hogy nincs befizetve. Ezt úgy küszöbölnénk ki, hogy nem jegyes rendszer lenne, hanem lenne egyetlen jegy vagy QR kód, amit mindig be kellene mutatni, akkor is, ha repetázol. Így nagyobb szabadsága lenne az embereknek, hogy milyen ételt esznek, és hogy mennyit. Úgy tudjuk, hogy igény is lenne erre a diákság körében, így eléggé fontosnak gondoljuk ezt képviselni.


VállalkozóIDÖK a LufIDÖK-höz

VállalkozóIDÖK: Hogyan tervezitek a mate sarkot, illetve oda a kávégépet?

LufIDÖK: Nem tervezünk semmit sem a mate sarokkal csinálni a kávégépen kívül a vízforraló helyére.

VállalkozóIDÖK: Miért pont oda raknátok a kávégépet, miért nem mondjuk az ebédlőbe?

LufIDÖK: Szeretnénk elkerülni, hogy egy helyen túl sok áramot használjunk, inkább oszoljon el a fogyasztás a helyszínek között. Akár lehetne úgy is, hogy a vízforraló a mate sarokban, a kávégép az ebédlőben.

PolaroIDÖK a RómaIDÖK-höz

PolaroIDÖK: Az amfiteátrum felújítását, ami egy önkormányzati szintű fejlesztés, hogyan tervezitek megvalósítani?

RómaIDÖK: Valószínűleg úgy oldanánk meg, hogy a diákokat is bevonjuk a felújításba. Szeretnénk oda ebédlőasztalokat is kihelyezni, hogy nyáron a szabad levegőn is kényelmesen lehessen enni.

PolaroIDÖK: Az ebédlőasztal működhet, viszont ahhoz, hogy felújítsuk alapanyagokat kell vásárolni, kellenek szakemberek akik ezt felmérik. Ehhez mind pénz kell, az IDÖK-nek viszont semmilyen költségvetése nincsen. Nem vagyunk benne biztosak hogy a tanker ezt megengedné, viszont az önkormányzatnál lehetne kopogtatni ezzel.

RómaIDÖK: Kihívhatom apukámat, hogy nézze meg, mondja el mi a véleménye. Ezt nem tudtuk, hogy az IDÖK-nek nincsen költségvetése.


ForradalmIDÖK a RómaIDÖK-höz

ForradalmIDÖK: Írtátok a programotokban, hogy a sporteredményekért a sportnapon járna pont. Ezekkel mit lehetne kezdeni?

RómaIDÖK: Valószínűleg ezeket a pontokat nyereményekre lehetne beváltani. Ezen is sokat gondolkoztunk, az amfiteátrum felújításához való hozzájárulással is lehetne pontokat szerezni. Kisebb ajándékok lennének, mintha egy tombolán nyernél, főnyereményként a Bajnokok Ligáját vettük alapul: egy páros belépőt lehetne nyerni a jövőévi Dörbee döntőre.

RómaIDÖK a ForradalmIDÖK-höz

RómaIDÖK: Miért szeretnétek hogy az IDÖK-képviselők válasszák a rádiót és ne a diákság?

ForradalmIDÖK: Az IDÖK-képviselőknek az volna a funkciója, hogy a saját osztályukat képviseljék az IDÖK-üléseken. Ugyanúgy kikérhetik az osztályuk véleményét, amit az IDÖK-gyűlésen tudnának közvetíteni. Ez ugyanolyan, mintha a diákság szavazna, csak az IDÖK-képviselőkön keresztül.

LufIDÖK a ForradalmIDÖK-höz

LufIDÖK: Hogyan szeretnétek a töltőállomás olyan szintű felújítását, hogy a vezetékek pár hónap után ne menjenek tönkre? Vagy mondjuk konnektorokat helyeznétek ki helyettük?

ForradalmIDÖK: Azért nem konnektorokat raknánk oda, mert a kiépítésük nagyon drága, és megvalósítani is nehéz. Ellenben a kábelek fejére lehet rakni egy műanyag kábelvédőt, ami a töréstől megvédi. Viszont ha ez még nem is kivitelezhető, mert mondjuk nem lenne rá pénz, vennénk néhány töltőt az iskola pénzéből, amiket a titkárságról lehetne kikölcsönözni kaució ellenében. Ha visszaviszed, visszakapod a pénzed, és így mindig lenne töltő, amiket lehet használni.

PolaroIDÖK a LufIDÖK-höz

PolaroIDÖK: Miből fizetnétek ki az egész alakos tükröket?

LufIDÖK: Nem lenne túl drága beruházás, így ezt magántőkéből finnanszíroznánk.

ForradalmIDÖK a PolaroIDÖK-höz

ForradalmIDÖK: Írtátok, hogy a programok szervezését kiadnátok a diákságnak és nem feltétlen 3 ember szervezne egyedül programokat. Mi úgy tudjuk, hogy ez eddig is így volt, például a Nonstopnál is volt társszervező.

PolaroIDÖK: Úgy érzem, félreértés történt. Nem azt mondtuk, hogy a programszervezést szétdobálnánk mindenkinek, hanem a programokra kiírnánk pályázatot, hogy ki szeretne segíteni a szervezésben.


ForradalmIDÖK: Nem feltétlen erre gondoltunk. Eddig is, hogyha volt kedvem Nonstopot szervezni, akkor odamentem az IDÖK-elnökhöz, és tudtam csatlakozni a szervezéshez. Tehát eddig is fel tudtam keresni az IDÖK-elnököt, ha szerettem volna valamiben segíteni.
PolaroIDÖK: Azért kérdezzük a diákságot, hogy mindenki értesüljön ennek lehetőségéről.

RómaIDÖK a LufIDÖK-höz

RómaIDÖK: Milyen minigame lenne a piszoároknál?

LufIDÖK: Erre többféle elképzelésünk is volt. Különböző papír alapú játékokban, viccekben, fejtörőkben gondolkoztunk amikhez nem kell kéz.


LufIDÖK a ForradalmIDÖK-höz

LufIDÖK: A túrórudi automatát hogy tervezitek visszahozni?

ForradalmIDÖK: Ezzel kapcsolatban megkérdeztük Nemecskó tanár urat. A tankerület felel az üzemeltetésért, így írtunk nekik is egy emailt. Még nem válaszoltak rá, viszont, ha mégsem tudjuk megvalósítani az automatát, a büfében lennének Pöttyös termékek.

PolaroIDÖK a ForradalmIDÖK-höz

PolaroIDÖK: Ígértétek, hogy új, más fákat is ültettek. Ezeket ti ültetitek? Hova ültetnétek?

ForradalmIDÖK: A csonka fák helyett ültetnénk újakat.

PolaroIDÖK: Saját költségből fizetnétek?

ForradalmIDÖK: Igen.

ForradalmIDÖK a LufIDÖK-höz

ForradalmIDÖK: Írtátok hogy lennének kontraórák(?) Ezek mikor lennének megtartva? Ez egyben az évfolyamoknak lenne, vagy szeparálva?
LufIDÖK: Konkrét tervek ezzel kapcsolatban még nem voltak, mert ez egy délutáni esemény, ami bármilyen keretek között megvalósulhat. A faktokba nem zavarna bele.

VállalkozóIDÖK a ForradalmIDÖK-höz

VállalkozóIDÖK: A csengetési rend megváltoztatása nem zavarná a diákokat?

ForradalmIDÖK: Ez valóban egy eléggé drasztikus, megosztó változtatás lenne. Ez teljes mértékben attól függ, hogy a diákság mit válaszol vissza, tehát ez egy rugalmas programpont lenne. Mi úgy terveztük, hogy a 30-asból vennénk el 5 percet, és ezt az 5 percet raknánk hozzá a 15-ös utáni szünethez, így két 15 perces szünet lenne.



KÖZÖNSÉG KÉRDÉSEI

1. ForradalmIDÖK, a menzához az igazgatóságnak semmi köze, a menza irányítója a XIII. Kerületi Intézményfenntartó központ. Szabályozva van a menza működése, különböző, például higiéniai követelményeknek kell megfelelni. Szerintetek ebbe mennyire fér bele, hogy a diákok szedik maguknak a kaját?

A kérdés jogos, viszont ez már egy bevált módszer más iskolában Budapesten. Például a Szent István Gimnáziumban ez már egy régóta működő rendszer, de az egész országban 40 iskolában működik így a menza. 38 iskola jelzett vissza, hogy sikeres volt a menza ilyen módon való működtetése.
Nézői válasz: Ez nem a Szent István Gimnázium, hanem a Berzsenyi Dániel Gimnázium.


2. ForradalmIDÖK, ti ígértétek a legnagyobb volumenű programpontokat. Amennyiben akár csak az egyik nem valósul meg, hol lesztek számonkérhetők?

Az IDÖK SZMSZ-e szerint bármikor le lehet váltani az elnökséget, amennyiben nem végzik el a nekik kiadott feladatot. Tehát a titkárságon lehet minket számonkérni.

Nézői válasz: Erre esetleg nem akartatok egy külön fórumot létrehozni, hogyha már ennyi pontot ígértetek meg, amelyek igencsak nagyvonalúak, és valószínűleg nedves falábakon állnak?

Alapvetően valóban nagyvonalúak, de a 95%-uknak utánajártunk, hogy megvalósíthatók. Van saját instagram oldalunk, oda tudtok írni nekünk panaszt, kérdést, és fogunk nektek válaszolni.

3. VállalkozóIDÖK, ha megválasztanak titeket, mi fog megvalósulni?

Nekünk 3 programpontunk van, amelyek mindenképpen megvalósulnak.

4. VállalkozóIDÖK, hogy szeretnétek változtatni az ünnepségeken, mint például az évzárón?

Gondoltunk rá, beszéltünk róla az igazgatóasszonnyal, viszont nem tetszett neki az ötlet, hogy Subway surfers gameplay menjen az évnyitó alatt, illetve hogy a himnusz hardstyle verziója szóljon alatta.

5. LufIDÖK, sporteseményeknél lennének egyéni sportok?

Természetesen. Úgy tudjuk, van rá igény, de bármilyen sport megszervezhető, amire van érdeklődés.

6. LufIDÖK, miért csak a férfi mosdóban lennének játékok?

Amennyiben lesz rá igény, a lánymosdóban is lesznek játékok.

7. ForradalmIDÖK, arra lenne lehetőség az önkiszolgáló menzán, hogy minden ételt én megeszek és másnak nem jut?

Ez úgy működne, hogy lenne ott egy konyhásnéni, aki figyeli, hogy ki mennyit szed, és lenne egy ebédjegy is virtuális és papírformában is. Mindig be kellene mutatnod akárhányszor visszamész, maximum kétszer mehetsz vissza.

8. ForradalmIDÖK, Hogyan lesz megoldva hogy mindenki többet ehessen?

Több étel valóban nem lesz technikailag, de jobban elosztódik a diákok között. A különböző súlycsoportok tudnának maguknak önállóan szedni annyit, amennyi nekik jólesik.

9. RómaIDÖK, a vita alkalmával többször is válaszoltatok úgy, hogy majd megoldjátok, kitaláljuk. Tisztázzuk, a programpontok csak lebegnek, vagy ezek ki vannak dolgozva? Továbbá, mondtátok, hogy van gárda arra, hogy az új applikációt elkészítsék és felváltsák a BDG mapet. Kik ezek?

Amennyiben ők is beleegyeznek ebbe, publikussá tesszük a nevüket. A programpontok meg vannak tervezve, csak az amfiteátrum kérdéses, illetve az olimpiai sportok, mert azokban még nem egyeztünk ki teljesen.

10. VállalkozóIDÖK, mihez kezdenétek ha megválasztanának titeket? Milyen terveitek vannak, amik megváltoztatják az iskolát?

A legtöbb párt ír egy 80 oldalas kampánytervet, ami általában unalmas és az ígéretek fele nem fog megvalósulni. Mi kitaláltunk 4 dolgot, ami mindenképpen meg fog valósulni, bármi is történjen. Mi a minőségre törekszünk a mennyiség előtt.

11. ForradalmIDÖK, ha be vagyok fizetve, de nincs már étel, akkor mi történik?

A konyhásnéni méri fel, hogy van-e lehetőség repetázni. Lennének vonalkód leolvasók, amivel lecsippantod a saját vonalkódod, és az beszámítja a +1 embert a rendszerbe az ebédlő elején. Így szabályoznánk a repeták számát.

12. ForradalmIDÖK, ez nem lenne sok plusz munka a konyhásoknak?

A konyhai dolgozók, akik eddig az ételt szedték ki, az ellenőrzés illetve más egyéb lenne az új feladatuk. Tehát nem lenne túl sok munkájuk ezzel.

13. ForradalmIDÖK, hol lenne az önkiszolgáló menza?

Át lenne alakítva a mostani ablakos rész, ahol lehetne szedni magadnak az ételt.

14. PolaroIDÖK, az új eseményszervezési struktúra nem lenne túl lassú és bürokratikus ahhoz, hogy átvigyünk rajta ötleteket, ajánlatokat, terveket?

Szerintünk nem, miután mindenki egyből értesülne az események létezéséről, ötletekről, a megvalósítás menetét jó előre ki tudnánk találni, el tudnánk osztani a feladatokat. Ennek érdekében azt tudjuk csinálni, hogy minél szélesebb körben, nagyobb mértékben hirdetnénk az eseményeket.

15. LufIDÖK, hogy lehetséges hogy nem Géza van ott, aki a pályázatban is ott volt 3. tagnak, hanem egy külső ember. A LufIDÖK egy több emberből álló kiterjedt szervezet?

Géza nagyon fontos válogatóversenyen van, így ő nem tudott itt lenni végig.


VÉGSZÓ

PolaroIDÖK: Iskolánk polgárai! Szolgálatra jelentkezünk! Vállaljuk, hogy a következő 1 évben, amit leírtunk, megvalósítjuk, ennek szellemében cselekszünk, és elköteleződünk iskolánkért! Döntsön a nép!

VállalkozóIDÖK: Mi voltunk a VállalkozóIDÖK, mi leszünk az új IDÖK. Jövőre is fogunk indulni, ha nyerünk, ha nem.

LufIDÖK: Szavazz Te is a LufIDÖK-re!

RómaIDÖK: Szavazz ránk mert akkor mindenki nyer!

ForradalmIDÖK: Forradalmasítsuk meg az iskolát!

Áron

Author: Áron

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

SZÉKELYZSOMBOR 2023

A cikkben Záng Juli 10. A osztályos tanuló beszámol a székelyzsombori élményeiről.

Folytatás

SZALAGAVATÓ 2023

A képeket Szilvásy Bence 11. B osztályos tanuló készítette.

Folytatás