JetIDÖK interjú ~ 2022. IDÖK interjúk

A JetIDÖK tagjaival, Erdősi Mátyással (10/A), Kiss Bendegúz "Sanyi"-val (10/A) és Koch Sámuellel (10/A) Dabis Áron készített interjút.

A párt mottója: Jetik nem léteznek, mégis sokan hisznek bennük. Higgy bennünk te is!

Mi vagy ki motiválta a Koch Sámuel, Erdősi Mátyás, és Kiss Bendegúz által fémjelzett Jetidököt arra, hogy pályázzon?

Kiss Bendegúz “Sanyi”: Engem leginkább az motivál az IDÖK-elnökségre, hogy szeretnék egy olyan hangulatot teremteni az iskolában, ami kellemesebbé teheti az emberek mindennapjait. Úgy gondolom, hogy az IDÖK-elnökség nagyon fontos szerepet játszik a mindennapokban és nem szeretném, hogy ezt olyan párt vezesse, ami esetlegesen egy a Berzsenyitől eltérő, rossz irányba terelné ezt az egészet.

Koch Sámuel: Engem az motivál benne, hogy mi, mint egy IDÖK-párt egy megbízható platform legyünk a diákság számára azzal, hogy a problémáikat, igényeiket meghallgatjuk és, amennyire azt tehetjük, megpróbáljuk ezeket megvalósítani. Továbbá, hogy a tanulók bizalommal tudjanak hozzánk fordulni az ötleteikkel, mi pedig, amennyire csak tudjuk, megvalósítsuk őket.

Hogyan alakultatok egy párttá? Hogy találtátok meg egymást?

Erdősi Mátyás Bence: Mivel egy osztályba járunk, hárman barátok vagyunk, szóval eleve ismertük egymást. És egyik szünetben kérdezték meg tőlem, hogy akarok-e velük indulni, én meg mondtam, hogy persze. Innen alakult ez az egész. De, hogy honnan jött nekik ez az elképzelés, azt majd ők elmondják.

Bendegúz: Igazából az ötlet onnan jött, hogy Polgár Mátéval jóban vagyok, és láttam, ahogy éppen ragasztja ki az IDÖK elnöki plakátokat, minek hatására eszembe jutott, hogy régóta szerettem volna IDÖK-elnök lenni, vagy legalábbis ebben a térben mozogni és ennél fogva kerestem meg a többieket.

Samu: Az én legkorábbi emlékem, ami a pártalakulással kapcsolatos, az az, amikor Bendegúzt elráncigáltam a Dózsa György úti Frei Cafeba, ahol eleinte kicsiny kis felvetésként indult ez az ötlet, először humorosnak tűnt, hogy IDÖK-pártként indulnánk, aztán egy idő után rájöttünk, milyen hatékony lenne valószínűleg a dinamika hármunk között és, hogy ez egyáltalán nem ostobaság, valamint elkezdtünk teljesen komolyan és elszántan foglalkozni vele. Szóval pár nap leforgása alatt egy vicces felvetésből egy teljesen komoly dologgá alakult át ez a koncepció, így álltunk össze.

Hogy ment a közös munka? Hogy nézett ki belülről a kampány? Megosztottátok egymás közt a feladatokat/mindent közösen csináltatok?

Samu: A programterv kidolgozásában és a pontok leírásában elsősorban Matyi és Bendegúz vettek részt leginkább, kiváltképp az ő munkájuk van benne, én elég fáradt voltam azokon a délutánokon, amikor ezzel foglalkoztunk. Viszont a kampányban, úgy érzem, ezt egy kicsikét sikerült kompenzálnom, ott legtöbbször én toltam a pártot, hogy tegyük ezt ki Instagramra, hogy a plakátot csináljuk meg, nyomtassuk ki, ragasszuk fel, satöbbi, satöbbi. Egyébként meg a munkákra azt mondanám, hogy elosztjuk őket, szóval senkire nem hárul túl kevés vagy túl sok feladat, kiegyenlítődik a végére.

Bendegúz: Én is abszolút így látom, igazából ez a kampány egy összetett munka még mindig, és még közel se látjuk, hogy hol lesz a vége, és mihez fog ez az egész vezetni, de szerintem nagyon jól el tudjuk ezeket osztani egymás között. Én személy szerint például az ötletet szoktam adni, Samu és Matyi inkább a megvalósításban jeleskedik, de folyamatosan váltogatjuk egymás között, szóval szerintem nincsen semmiféle probléma nálunk.

Matyi: Igen, szerintem is nagyon jól megy a közös munka, egyetlen komplikáció az volt, hogy én a múlt héten nem mentem egész végig, csak hétfőn, mivel beteg voltam, de még így, Messengeren keresztül is szerintem kivette mindenki a munkából a részét, és így is meg tudtuk oldani a közös munkát.

Mit vártok az IDÖK-vitától? Mire számítotok?

Bendegúz: Arra számítunk, hogy az IDÖK-vitán meg tudjuk győzni az embereket arról, hogy ránk szavazzanak. Úgy gondoljuk, hogy Samuval az élen van elég nagy előnyünk egy vitában, és ezt szerintem ki is tudjuk majd használni. Sok kételyünk van a többi pártnak a pályázatával kapcsolatban, ezeket majd szemrehányjuk nekik.

Samu: Én csak remélem, hogy lehetőség fog adódni arra, hogy valamennyire láthatóvá tegyük a szavazók előtt azt, hogy mi az, ami esetleg más pártoknak az összetételéből vagy programjából hiányzik, és mi az, amivel mi elő tudunk rukkolni mint pozitívum velük szemben.

Vannak már konkrét érveitek arról, hogy miért ti vagytok a legjobbak, és miért nem más pártok?

Bendegúz: Vannak, de ezeket nem szeretnénk lelőni a vita előtt.

Milyen érzés, hogy ilyen sok párt indul mellettetek?

Bendegúz: Eleinte nagyon meglepő volt, nem erre számítottunk. Szerintem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy ahhoz képest, hogy eddig kettő, maximum három vagy csak egy párt indult, a hat az elképesztően sok. Főleg úgy, hogy még két viccpárt is van, akik ugye nem indulnak a választáson, de ők is bonyolíthatják a kampányt. Magát a pályázatunkat és a terveinket kimagaslónak tartom a többi párt közül, úgyhogy, ha az emberek elolvassák ezeket, és tisztában vannak velük, no, meg fel tudjuk magunkra hívni a figyelmet, akkor szerintem nagy eséllyel indulhatunk a választáson.

Matyi: Ezen mindannyian meglepődtünk, és szerintem ez végülis pozitívum, mert így magasabbra van helyezve a léc, ergo így több párt közül a legjobbat – vagyis minket – ki tudnak választani a szavazók.

Megragadnám az alkalmat, hogy visszakanyarodjak Bendegúz egy korábbi felvetésére. Bendegúz, hogyan tudjátok eljuttatni azt az üzenetet minél több emberhez, hogy a ti programotok illik legjobban az iskola működéséhez?

Bendegúz: Minél több platformon szeretnénk magunkat hirdetni és a lehető legjobban eljuttatni az emberekhez azt, hogy itt vagyunk, nézzék meg, hogy mit ajánlunk az embereknek… ajánlunk, ez nem egy jó szó rá. Hogy mit szeretnénk létrehozni a jövő évben.

Mit üzentek a berzsósoknak; a szavazás utáni magatoknak?

Samu: Én a berzsenyiseknek azt üzenném, hogy szavazáskor inkább a valós tartalommal foglalkozzanak, amikor egy pártot vizsgálnak, ne azzal, hogy mennyire közkedveltek az emberek, akik elhelyezkednek abban a pártban. Ne a külsőségekre fókuszáljanak, hogy milyen küllemmel rendelkezik az a párt, hogy milyen hosszú esetleg a programtervük, mennyire van szépen megszerkesztve. Szóval figyeljenek arra, ami tényleg fontos, ami tényszerűen kijelenthető, és ami valós súllyal bír egy választáson. Magamnak meg azt üzenném választás után, hogy akár nyerek, akár nem, szerintem mindenképpen egy fontos és építő élmény volt IDÖK-elnöknek pályázni.

Bendegúz: Magamnak leginkább azt üzenném, hogy ha vesztünk is, én szívem szerint jövőre is pályáznék, mert nekem nagyon fontos, hogy IDÖK-elnök lehessek. Szeretnék az lenni, mert a Berzsenyiben fontos szerepet szándékozok játszani, mert nekem a Berzsenyi egy olyan közösség, ami meghatározza az életemet.

Matyi: Amit a választóknak üzennék, azt már Samu elmondta, jómagamnak pedig azt üzenném, hogy mindenképpen jól csináltuk ezt a kampányt, és hogy büszkék lehetünk magunkra, aztán persze gratulálnék a győzteseknek.

Mit jelent neked a Berzsenyi, ha csak egy szóban fogalmazhatod meg?

Bendegúz: Számomra a leginkább leíró szó a szerelem lenne. Nővéreim által már nagyon régóta benne vagyok ebben a hangulatban, és most, hogy én is ide járhatok már lassan két éve, egy elképesztően jó érzés! Minden nap ide belépni felülmúlhatatlan.

Matyi: Közösség.

Samu: Szabadság

Ti mindannyian 10/a osztályosok vagytok. Nem gondoljátok, hogy az, hogy mind a hárman egy osztályba és tagozatra jártok, hátráltathat titeket a választás során?

Samu: Valóban, az valamilyen szinten kétségtelenül előny, ha egy pártban több tagozatból, osztályból vannak emberek, viszont azt gondolom, hogy ennek valójában sokkal kisebb jelentősége van IDÖK-elnökségi szempontból, ugyanis azok a különbségek, amiket ezek a különböző osztályok és tagozatosok tapasztalnak a mindennapi életben, eltörpülnek abból a szempontból, hogy mennyire eltérőek az igényeik. Emiatt úgy gondolom, hogy valójában nem jelent olyan nagy problémát. Másrészt, abból a szempontból kifejezetten pozitívumot jelent, mivel egy osztályba járunk, ezért több időt töltünk egymással, sokkal könnyebb a kommunikáció, összefutunk, szünetekben képesek vagyunk gyorsan kommunikálni a gondolatainkat akár IDÖK-téren is. Ez hosszú távon megkönnyítené a tevékenységünket – amennyiben megválasztanak IDÖK-elnöknek

Milyen szuperképességet tulajdonítanátok társaitoknak?

Samu: Matyinál én valami olyasmire gondolnék, hogy átlátja a körülötte lévő rendszereket, mondjuk egy városi területen. Tudja mindenről, hogy hol van, szuper gyorsan tud tervezni, és a körülötte lévő környezetből alakítani valamit, vagy alkalmazkodni hozzá. Abból vonom le ezt a következtetést, hogy – ahogy írta a bemutatkozásában is – nagyon szeret az építészettel, városokkal, dizájnnal foglalkozni. Bendegúz meg egyszerűen csak nagyon jól meg tud verni embereket. De semmiképpen sem berzsenyiseket!

Bendegúz: Matyinak hasonlót gondoltam ki. Ha őt akárhova letenném bekötött szemmel, hazatalálna, és tudná, hogy hol van. Samu már egy nehezebb kérdés, erre inkább Matyinak kéne válaszolnia, hátha ő már kitalált valamit.

Matyi: Mivel Samu szereti a zenei dolgokat, én szuperhallást mondanék, ha hall egy zenét, azonnal tudja, hogy van felépítve, milyen dallamok vannak benne. A másik, ami eszembe jutott, az meg inkább valami vitához kapcsolódó. Bárkit meg tud győzni akármiről, amire úgy gondolja, hogy érdemes. Ha szuperképesség lenne, akkor ez az lenne. Bendegúz pedig bárkivel jól ki jön. Ez nem egy klasszikus szuperképesség, de én Bendegúzra ezt mondanám. Olyan közösségi ember, aki bármilyen társaságban meg tudja találni a helyét.

A JetIDÖK programját, oldalait itt tudjátok elérni: program. Instagram oldal.

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Juhász Anna interjú

Átlagosan napi hány diák látogatja meg a tanárnőt ? Ma már a legtöbben nem személyesen látogatnak...

Folytatás

Bánó Tamás Barnabás interjú

Bánó Tamás Barnabás Tanár Úr beszél szakmai karrieréről, kedvenc zenéiről, elfoglaltságairól és még néhány témáról. Interjút készítő: Kolláth Áron

Folytatás