KondIDÖK interjú ~ 2022. IDÖK interjúk

A KondIDÖK tagjaival, Faragó Tamással (11/B), Mihály Mártonnal (11/A) és Sárosy Barna Gézával (9/B) Kuti Lilla készített interjút.

A párt mottója: Ép test, ép lélek.

Az első kérdésem az lenne, hogy mi vagy ki motivált arra, hogy pályázzatok? Ez nálatok érdekes, mert, ha jól tudom, viccpártként indultatok.

Mihály Marci: Kezdem én, jó, Géza?

Sárosy Barna Géza: Rendben, rendben.

Marci: Megmondom őszintén, hogy először a név alapján indultunk (nevet), mert nagyon megtetszett ez, hogy KondIdök. Viszont utána rájöttünk, hogy ez nem olyan dolog, amit ne vehetnénk komolyan mi is; szívesen foglalkoznánk vele, és vannak jó ötleteink, amik szerintünk segítenék az iskolát. Találtunk jó embereket: beleéljük magunkat a kampányolásba, szívesen csináljuk és motiváljuk egymást. Igen, viccpártként indultunk, de aztán úgy döntöttünk, hogy mégis megírjuk a programtervet és beküldjük. Nem is lett olyan rossz, és, akiket megkérdeztünk, azt mondták, hogy jók ezek az ötletek. Így komolyodott meg az egész, és most már szívesen beleállunk és csináljuk, amit kell.

Szuper! Géza, szeretnéd kiegészíteni?

Géza: Talán annyival, hogy engem is meglepett az alapítás. Ebéd közben hívott Mihály, hogy nem akarok-e beszállni. (nevet) Nagyon lelkesen fogadtam, úgy gondoltam, hogy legalább a kampány nagyon jó lesz. És tényleg az volt, egyik napról a másikra jöttek az ötletek, mi pedig egyre jobban beleéltük magunkat, a végére pedig szerintem már mindannyian nagyon akarjuk, hogy összejöjjön ez a dolog.

Hogyan megy a közös munka? Hogy néz ki belülről a kampány?

Géza: Szerintem az elején volt sok komplikáció, mert eleinte messengercsoportunk sem volt, és csak közvetítő emberekként írtunk egymásnak, de végül az is meglett. Egyszer leültünk élőben és megbeszéltük, hogy nagyjából mit akarunk kampányötletnek, mert az a fő cél, hogy megnyerjük a választást. És kialakult, hogy csoportba beírjuk, ha valakinek van ötlete, aztán pedig azt meg is valósítjuk. Bár ez sokszor késő este történik, de szerintem jól működik. Most picit elkéstünk a plakátozással, nem tudom, Mihályék mit csináltak addig, amíg fizika táborban voltam.

Mihály Marci: Hát igen, intéztünk egy párat. Zajlik a munka, és nagyon akarjuk, de azért van más dolog is ezen kívül, ezért tűnhet úgy, mintha le lennénk kicsit maradva a többiektől. De az anyag már megvan, csak még nincs átalakítva, hamarosan fent lesz a facebookcsoportban a honlapunk, meg egy jó pár videó is. Még nem sikerült ezt megvalósítani, mert voltak hátráltató tényezők. Géza például fizikatáborban volt, ahol egyáltalán nem is volt internet, emellett dolgozatok voltak egymás hegyén-hátán, viszont a szünetben a sok pihenés mellett lesz rá idő, hogy erre fókuszáljunk.

Géza: Igen, amint megkezdődik az utolsó hét a kampányban, addigra minden ötlet meg fog valósulni, szóval nem kell nagyon aggódnunk.

Faragó Tomi: Számomra a közös munka nemhogy egyszerűen, de nagyon élvezetesen ment. Nagyon jó, hogy jól kijövünk egymással, még humorilag is, ami szerintem manapság igen ritka, és emiatt nagyon kell örülni neki. A kampányidőszak is nagyon jól telt, nyilván ezzel nem mondok sokat, de rengeteg mindent kell minimális időn belül csinálni, így hát rendkívül rohanós, de annál vidámabb volt.

A következő kérdésem az lenne, hogy mit vártok az IDÖK-vitától? Mire számítotok, mi lesz ott?

Tomi: Szerintem az IDÖK-vita azért lesz irtó érdekes, mert az intézkedések nagyrésze sok pártnál egyezik, így főleg az a kérdés, ki tudja meggyőzni az embereket arról, hogy ő és a pártja valóban megvalósítja a szóban forgó változtatásokat, újításokat.

Mihály Marci: Igen, igen. És szerintem ott fog mindenkiben tudatosulni, hogy nem egy viccpárt vagyunk. Én már tényleg készültem, olvasgattam a többiek programját és nagyon sok hasonlóság van köztük, ahogy Tomi is említette. Talán a többiek több mindent fogalmaztak meg, de szerintem sikeresek leszünk a vitán, mert érvelni jól tudunk, és azok az ötletek, amiket kitaláltunk, jók és költséghatékonyak. Csak olyan ötleteket írtunk le, amiket biztosan meg lehet valósítani. Ismerjük ezt, mindig mindenki olyannal kampányol, ami úgyse fog teljesülni. Mi úgy gondoljuk, hogy elég az, amit meg tudunk csinálni, és ezt a vitán is biztosan el fogom mondani. Az az igazság, hogy mi mindenbe szeretünk belecsempészni egy kis humort, hogy mégiscsak a vicces oldaláról legyen megfogva ez a választás is. Még az is elképzelhető, hogy az IDÖK-vitán is lesz valami poén, de ez nem biztos. De, ha biztos, akkor sem árulhatom el.

Milyen érzés, hogy ilyen sok párt indul mellettetek/ellenetek? Mint tudjuk, tavaly összesen egy párt indult.

Géza: Szerintem ad valamiféle izgalmat. Tavaly én még nem jártam a Berzsenyibe, biztos más érzés lehet, ha csak egy párt indul. Én versenysportoló vagyok – ahogy Mihály is –, így úgy érzem, ha csak egy vagy két párt indul, akkor az kevesebbet adhat bele, mintha többen lennének. Így, hogy hatan vagyunk, az van, hogy “oké, akkor teljes erőbedobással kell csinálni”, megvan ez a motiváció.

Mihály Marci: Igen, szerintem is, abszolút. Jó és izgalmas, mert nem tudni, hogy mi lesz. Ha csak két párt lenne, akkor lehetne már találgatni, de így minden pártnak megvan a saját célközönsége. Mi is már felmértük a terepet, latolgattunk kicsit, hogy melyik évfolyamokban vagy osztályokban vagyunk a nyerőbbek. Szerintem érdekes lesz, nagyon kíváncsi vagyok, de nem tudom, hányan fognak szavazni. Ez mindig egy izgalmas kérdés az iskolában. Úgy tűnik a kampány ideje alatt, hogy mindenki ezzel foglalkozik, de aztán kiderül, hogy az iskola hatvan százaléka nem is tud erről, csak a nevek alapján megszavaz valamit. Ezért sem hátrány, hogy viccesebb nevünk van. (nevet) Próbáljuk kicsit más irányból megfogni az egészet, nem véresen komolyan venni.

Tomi: Nagyon jó, ahogy a többiek is mondják, a konkurencia mindig segíti a piacot. Így hát ez amiatt is előnyös, hogy a berzsósoknak mindenképpen a legjobb lesz, és nagyon sok választási lehetőségük van. Továbbá nagyon izgalmas ebben a témában is beszélgetni a barátaimmal, akik így az "ellenfeleim" lettek, mert megismerhetem az ő nézőpontjukat is.

Egy berzsenyis miért titeket válasszon, miért ne a többi a pártot? Miben vagytok ti mások?

Tomi: Röviden: mert mi vagyunk a legjobbak.

(nevetés)

Mihály Marci: Folytathatom? Megengeded, Géza?

Géza: Meg, majd váltjuk egymást, nem is akartam elrontani a helyzetedet. (nevet)

Mihály Marci: Jó, köszi. (nevet) Szóval szerintem ez egy nehéz kérdés. Azt mondanám, hogy amit megígérünk, azt meg is csináljuk. Még az is lehet, hogy többet, de kevesebbet semmiképp. De az az igazság, hogy nem tudom. *nevet* Nem tudom, miért pont ránk esne a választás. Mint már elmondtam, szinte mindenki ugyanazt, plusz-mínusz egy-két dolgot írt a programjába. Innentől kezdve már csak a szimpátián fog múlni az egész, ki hogyan ragadja meg ezt a kampányidőszakot és ki milyen oldalról áll ehhez hozzá. Ezért próbáltuk mi ezt a kicsit viccesebb stílust felvenni, amit majd sokan láthattok, mert minden témával kapcsolatban, amit megfogalmaztunk, lesz majd egy videó. Valószínűleg az összesben lesz valamilyen poén vagy viccesebb dolog, a hangulata pedig kötetlen lesz. Emiatt gondolom azt, hogy mivel jó hangulata van az iskolának, ezért a jó hangulatú emberek a jó hangulatú pártra fognak szavazni. (nevet)

Géza: Csak annyival egészíteném ki, hogy én mindig is szavahihető embernek tartottam magamat, és szerintem Tomi és Mihály is azok, szóval azzal, hogy megtartjuk, amit ígérünk, nem lesz probléma. Emellett igaza volt mindkettőjüknek, hogy majdnem minden pártnak ugyanazok az ötleteik, a kérdés tényleg az, hogyan adjuk elő – ehhez pedig mi hárman jól értünk. Fizikatáborban megtapasztaltam, hogy könnyen barátkozok, és ez a kollégáimra is igaz. Ha bárkinek van valami baja, akkor oda tud hozzánk jönni, át tudjuk gondolni a kérését és megpróbáljuk minél hamarabb orvosolni, mert szerintem ez a feladata egy IDÖK-elnöknek.

Mihály Marci: Ez is.

Géza: Igen, ez is.

(nevetés)

Maradjunk kicsit ennél a témánál. Mit üzentek a berzsenyiseknek? A szavazás utáni önmagatoknak?

Géza: Az egyszerűbb kérdés a szavazás utáni önmagunknak: ha veszítünk, én úgy állok hozzá, hogy megpróbáltunk mindent. Aki lehagyott minket, az tényleg érdemesebb erre a feladatra, erre van kitalálva a szavazás. Ha pedig nyerünk, akkor még izgatottabb leszek, akkor mindhárman megpróbálunk kitalálni új ötleteket, amik a kampányidőszakban nem jutottak eszünkbe, megpróbáljuk megtervezni, ha “hivatalba” kerülünk, akkor mik lesznek az első lépéseink. A szavazóknak pedig a szavazás előtt: azt mondom, hogy mindenképpen szavazzanak, mert Mihály is említette, hogy sokan csak név alapján teszik ezt. Picit merüljenek el benne, ne csak “ez milyen vicces név, erre szavazok” alapja legyen a választásnak. Ezt majd az utolsó héten közlöm is velük, hogy légyszi, szavazzatok! Persze azt is üzenem nekik, hogy szavazzatok rám. Nem kötelező, ismerjétek meg a többi pártot is, de nagyon örülnék a szavazatoknak. Tomi: Én pedig azt üzenem a berzsenyiseknek, hogy: Jól választottatok!, magunknak pedig: szép győzelem volt, skacik! (nevetés)

Mihály Marci: Én is mindkettőre válaszolnék. Amit üzennék a szavazás utáni KondIdök pártnak az lenne, hogy ez egy marha jó kis kaland volt, ha teljesül, ha nem, nagyon jó volt, mert beleálltunk és megtettünk mindent. Vagyis még nem, de majd addigra tényleg mindent megteszünk. Ha nem nyerünk, akkor, ahogy Géza is mondta, volt nálunk alkalmasabb jelölt, mi viszont csak tapasztalatokkal gazdagodhatunk. És Géza, ha mi most nem nyerünk, akkor majd jövőre biztos talál két alkalmasabb embert és meghódítja az egész IDÖK-parlamentet. A szavazóknak főleg azt üzenném, hogy szavazzanak ránk.

Kicsit rólatok kérdeznék most. Kondidök…Mindenetekből süt az, hogy milyen közel áll hozzátok a sport. Az lenne a kérdésem, hogy mit jelent számotokra a sportolás?

Mihály Marci: Bocsánat, kicsit kitérek, de az, hogy KondIdök a párt neve, nyilván abból is ered, hogy sportolunk, de igazából ez csak egy név. Nincs összefüggésben a sporttal és nem is akarunk konditermet csinálni az iskolából, bár nem lenne rossz ötlet. (nevet) Viszont nem csak ez a programunk, fejleszteni akarjuk az iskolai körülményeket. A sport nekem sok mindent jelent, sok mindenre megtanít, amire az élet tanítana meg: a kitartásra, a csapatmunkára. Ez lenne a két dolog, amit röviden el tudok mondani, ha valaki kíváncsi rá bővebben, annak ki tudom fejteni több órában is. (nevetés)

Géza: Én kenuzok, ahol egy oldalon evezünk – nem szeretjük, amikor a kajakosokkal összekevernek, szóval ezt fontosnak tartottam megemlíteni. Hasonlót mondanék, hogy ez nemcsak a sportra edz, hanem az életre is. Én egy nagyon jó edzőt kaptam, amire büszke vagyok. Úgy érzem, hogy amióta ő az edzőm, a tanulásra is jobban figyelek, mert elmondja, hogy senkit nem fog érdekelni, mit miért nem csináltam meg, mindenki azt fogja nézni hogy megcsináltam-e. A sportban ez a fő dolog, hogy amikor veszítünk, akkor is úgy állunk hozzá, hogy tapasztalatot szereztünk. Nem azt mondjuk, hogy napi öt tesi óra lesz, nem ez a célunk, bár barátként tudom javasolni, hogy próbáljátok ki a sportot, mert nagyon jó dolog!

Tomi: Életem során rengeteg sportot űztem. Úsztam négy évig, karatéztam hétig, tájfutottam négyig és még sorolhatnám. Viszont jelenleg sajnos krónikus időhiányban szenvedek, így csak itthon edzek egy-egy órát, ha tudok rá időt szakítani. Bár ha bevezetnénk a napi öt tesit, ez a problémám is megoldódna… (nevet)

A következő két kérdésen ne gondolkozzatok sokat, hanem gyorsan vágjátok rá a választ! Mit jelent nektek a Berzsenyi, ha csak egyetlen szóban fogalmazhatjátok meg?

Mihály Marci: A minden szó ér? Mert szerintem igen, mindent.

Géza: Élményt. Nem tudom, hány hónapja járok ide, de már minden barátomnak áradoztam róla, hogy milyen jó a suli. Én nagyon élvezem és minden programra el szeretnék menni, hogy még több élményt szerezhessek.

Mihály Marci: Igen, ezzel én is így vagyok, ez a “minden”: minden program iskolán belül és kívül, azokkal, akiket megismertem. Mindent lehet csinálni. Nem az van, hogy ha vége a tanításnak, akkor mész haza, hanem például van egy konditermünk is, amit, ha felújítanánk, akkor rendkívül élvezhető edzéseket lehetne ott tartani. Ezek az iskola utáni programok zseniálisak. Egy kis kampány: ezekre szívesen fordítanánk több energiát, hogy több program legyen. Például Non-stop volt pénteken, lehetne kettő is egy évben.

Ezt támogatom! (nevetés) A következő kérdés talán kicsit a ti kapcsolatotokra fókuszál rá: mit gondoltok, milyen szuperhősök lennének a társaitok? Mondjuk Géza Hulk, Misi Vasember, Tomi pedig…?

Mihály Marci: Nekem már megvan! Géza Hulk lenne. Ezt azelőtt találtam ki, hogy te mondtad volna, nem másoltam! (nevet) Tomi meg Dr. Strange lenne. Mert ő fizikás, én pedig azt nem értem. (nevet)

Géza: (nevet) Én most nem kérdezem meg, hogy akkor én miért nem lettem… (Marci tanácstalanul nevet) Mondjuk, Bruce Banner…

Mihály Marci: Igen, na, Bruce Banner! Ő is tudós. De, Géza, te mindenképpen Hulk lennél. A kirakati Hulk.

Géza: Jól van, köszönöm. (nevet) Mihály Vasember, mert mindig megvolt a stílusa, nekem az tetszik. Tomira pedig szerintem találó Dr. Strange.

Szóval Marvelesek vagytok.

Marci & Géza: Igen, igen.

Mihály Marci: De el kell mondanom, hogy nem fújom kívülről a szuperhőspalettát, ezért kicsit el kellett gondolkodnom, de ezek szerintem tökéletesen leírják mindkettőjüket.

Van még esetleg valami, amit el szeretnétek mondani?

Mihály Marci: Még azt mondanám, hogy nehogy azt gondoljátok, hogy viccpárt vagyunk, mert nem, és tényleg nagyon szívesen lennénk Idök elnökök, ha megválasztanátok. Szimplán csak poénosan fogjuk fel a kampányt, és úgy gondoljuk, hogy a kereteken belül mi is szórakozhatunk egy kicsit, ha már ennyi energiát fektettünk bele. És szavazzatok ránk, mindenképpen.

Géza: Én is azt mondanám, hogy nem viccpárt vagyunk, beleadunk mindent. De nem parlamenti ellenfelek, hanem diákok vagyunk, ezért szeretnénk kiélvezni. Komolyan vennénk a feladatunkat, de azért mégiscsak szórakoznánk.

A KondIDÖK oldalát, kampányvideóit itt tudjátok elérni: Instagram.

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Juhász Anna interjú

Átlagosan napi hány diák látogatja meg a tanárnőt ? Ma már a legtöbben nem személyesen látogatnak...

Folytatás

Bánó Tamás Barnabás interjú

Bánó Tamás Barnabás Tanár Úr beszél szakmai karrieréről, kedvenc zenéiről, elfoglaltságairól és még néhány témáról. Interjút készítő: Kolláth Áron

Folytatás