Irodalmi Nobel-díj ~ program a könyvtárban

Legelőször is, mielőtt in medias res belevágnánk a téma közepébe, szeretném eloszlatni a tévhiteket arról, miként működik a Berzsenyi olvasóköre. Talán sokan (ahogy egykor én is) azt gondolják, havonta egyszer összeülnek a tagok a könyvtár kanapés kuckójában, teát szürcsölgetnek, sütiznek és közben kitárgyalják a közösen elolvasott regényt. Nos, ez itt nem egészen így működik. Hamarosan egy szakkörriport keretében is lesz lehetősége a kedves olvasóknak betekinteni a berzsenyis olvasókör életébe, azonban rövid összefoglalásként most csak annyit mondanék: habár valóban teáznak, sütiznek és beszélgetnek (sokszor véletlenszerű) könyvekről (és témákról), szeretnek nyitni a kreatív tevékenységek felé is: nem egy program megszervezése áll már az olvasókör, és az azt vezető Molnár Lídia tanárnő mögött.

Legyen szó akár a Valentin napi Vakrandikról (hamarosan érkezik erről is a cikk), a Népmese napjáról vagy az internacionális könyvjelző cserékről. Idén új témaként vetődött fel az Irodalmi Nobel-díj átadása, a kreatív csapat pedig azonnal ötletelni kezdett – így született meg a kis játék, amit végül december 10-én tártak a berzsenyisek elé.

A plakátokon és hirdetéseken, illetve később már az épületben is színes origami kisállatokkal találkozhattunk: mind egy-egy Nobel-díjas szerző nevét viselték a nyakukban. A berzsenyisek feladata csupán annyi volt, ha megtaláltak egy ilyen kisállatot, hogy bevigyék a könyvtárba, majd ott kis jutalomért keressenek egy könyvet az adott írótól – én megfigyelőként úgy láttam, jól fogytak a sünik-nyuszik-egerek-rókák, ahogy a Nobel-díjas könyvek és a csokoládék, édességek is.

Megkértem Molnár Lídia tanárnőt, hogy mesélje el élményeit a programról, illetve, hogy a jövőben is találkozhatunk-e majd színes kisállatokkal. A Tanárnő beszámolóját itt olvashatjátok:

Ez a sikeres könyvtári program nem jöhetett volna létre a lelkes olvasókörös diákok ötletei és munkája nélkül!

Volt, aki plakátokat szerkesztett, voltak, akik állatokat hajtogattak, néhányan az ajándékba adott könyvjelzőkre idézeteket válogattak és írtak, FB-bejegyzést készítettek, egyéb feladatot végeztek.

Már évek óta érlelődik bennem egy gondolat, hogy a Nobel-díjas írók könyveiből készítsek egy válogatást/kiállítást, és ezzel újra a figyelem középpontjába helyezzem ezeket az írókat, mert műveik megtalálhatók a könyvtár polcain is. Most sikerült! Végre ismét kölcsönöztek és olvastak a diákok Hemingwayt, Camust, Steinbeck-et, Harold Pintert, Pablo Nerudát, Peter Handke-t, Kavabata Jaszunarit, Doris Lessinget…

Persze még sok jó könyv van a könyvtárban olvasatlanul, és remélem a diákok olvasás iránti szeretete nem lankad, és akkor jövőre is csinálunk egy ilyen “kampányt”.

Kreatív csapatmunka volt, és kivittük a programot a könyvtár falain kívülre. Ez volt a siker titka. Ezúton is köszönöm az olvasókör tagjainak a munkájukat!

A cikk végén pedig pár szót szólnék az idei Irodalmi Nobel-díj nyerteséről is. Október 7-én Abdulrazak Gurnah nyerte el a díjat, ezzel ő a harmadik afrikai szerző, akinek ez sikerült. Zanzibárban született, majd Angliába menekült, és később angol nyelven is publikálta műveit, első műve óta pedig (Paradise – 1994.) a posztkolonialista tapasztalat egyik legjelentősebb írójának tartják. Gurnah könyvei többsége a XX. század elején, valamikor Kelet-Afrika németek általi gyarmatosításakor játszódik, és főként előítéletről, rasszizmusról, kultúrákról, vándorlókról és menekültekről ír bennük.

Forrás: https://litera.hu/hirek/2021-irodalmi-nobel-dijasa.html

Írta: Kuti Lilla Szabina

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachmentYou might also like

2021-2022 Erasmus program ~ vendégcikk

Az iskola nyelvtanárai által tavaly elnyert pályázat következtében az idei tanévben két utazásra is sor került az Erasmus programban résztvevő iskolák között. Ősszel portugál diákok látogattak el egy hétre a berzsenyisekhez, tavasszal pedig a mi iskolánk diákjai utazhattak el Portugáliába. A programban résztvevő Migály Mercédesz és Németh Hunor Gergő beszámolóit olvashatjátok őszi és tavaszi kalandjaikról!:))

Folytatás

A régi az új? ~ Berzsenyis pulcsik mintája

Az idei, "új" berzsós pulcsik mintája talán nem is olyan új? Ebből a cikkből mindent megtudhatsz az idei évben elindult berzsenyis pulcsik mintáinak eredetéről!

Folytatás