BESZÁMOLÓ A NÉPMESE NAPJÁRÓL

Beszámoló a népmese napjáról

Kedves olvasó! Nem igazán tudom, mi érdekelhet Téged a legjobban ebben a cikkben. Hiszen hosszú sorokat tudnék írni az interneten olvasott információkról, esetleg a Berzsenyi által megrendezett kiskörű eseményről, illetve az ott szerzett élményeimről. Talán az is lehet, hogy ha elég kitartó vagy és végigolvasod, mindegyikről tudomást fogsz szerezni.

Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!” – Magyar Olvasástársaság

A népmese napját Benedek Elek születésnapján ünnepeljük. Ennek a hagyománynak a célja, hogy a könyvtárosok, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, illetve a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon felhozzák a rég megírt magyar és más népek meséit.Illetve, ez a nap lehet az olvasás fontosságának is egy szimbolikus kulcsa.

Az iskolában már több mint tíz éve rendezik meg évről évre a népmese napját. Az esemény keretein belül sor szokott kerülni népmesék felolvasására (diákoktól és tanároktól egyaránt), illetve idén ismét megrendezésre került a Mese Activity is, előbbiről külső szemlélőként Budai Anna, utóbbiról Kuti Lilla írt egy rövid összefoglalót.

Lilla beszámolója az Activityről

Idén a 7. c. számára Molnár Lídia tanárnő újra megszervezte a Mese Activityt, amit én nagyon kíváncsian vártam, habár csak külső megfigyelőként vehettem részt benne.

Az osztály az okosteremben gyűlt össze, ahol a székeken kívül a földre terített takarókon és párnákon foglalhattak helyet. A csapattagoknak egy-egy cetlire írt mesét kellett elmutogatniuk, a címek között előfordultak népszerűbb Benedek Elek-történetek és -népmesék címei, de egy-két kevésbé ismert mese is szerepelt a gyűjtésben.

Én az oldalvonalról néztem végig a játékot, és szerintem roppant szórakoztató félórát tölthettek el a hetedikesek. Az összes játékos nagyon kreatívan állt szembe az Activity kihívásaival – de nemcsak azok, akiknek mutogatniuk kellett, szerintem a találgatók is ügyesen helytálltak, rendkívül találékonyan és viccesen ötleteltek.

A mérkőzést egy kis nassolással koronázták meg, majd átvonultak egy másik terembe társasjátékozni. Megkértünk egy hetedikes tanulót, hogy írjon pár sort a programról, az alábbiakban Auber Adél írását olvashatjátok.

“Szeptember 30.­-án, csütörtökön a 7. órában megrendezésre került a Népmese napja. Először beültünk az okosterembe, ahol felolvastak nekünk egy tanulságos népmesét két kisfiúról, akik testvérek, és a mese végén felismeri őket az anyjuk. A nyugodt meseolvasás után kezdődhetett az Activity-parti. Három csapatba rendeződtünk és próbáltuk kitalálni azt a népmesét, amit a csapattársunk mutogat. Nagyon izgalmas volt, de szerintem kicsit nehezek voltak a fogalmak. Ezután társasjátékozni mentünk át egy másik terembe, ahol mindenféle fantáziát megmozgató és stratégiai játékot játszottunk. Nagyon vicces és szórakoztató volt, már várom, hogy jövőre is legyen egy ilyen nap.”

Most pedig következzen Anna beszámolója a mesedélutánról!

Habár az idén sorra kerülő eseménynek csak a végét tudtam elcsípni (ezáltal lemaradva a viccesnek ígérkező Activityről), így sem maradtam le mindenről. Meghallgathattam jó néhány mesét, amik által ismételten rájöttem, hogy milyen sok abszurditás tud előfordulni a mindig happy enddel záródó mesékben. Később a program legvégéig maradókkal sort keríthettem még egy kis teázásra és a drága hetedikes tanulók szülei által sütött finomságok elfogyasztására. És bár igaz, hogy teázás közben a beszédtémák nem feltétlenül a népmesék körül keringtek – sőt, a közelükben sem voltak –, de még így is említésre méltó, hiszen azok közé az alkalmak közé tartozik, amikor úgy ehettem a könyvtárban, hogy nem lettem onnan kiküldve (örök emlék marad számomra).

Mindent összevetve jó volt részt venni ebben a programban, és remélem, amikor jövőre újra megrendezésre kerül, többen leszünk, és talán majd én is be tudok csatlakozni egy Mese Activitybe.

Amit még fontos megemlítenem: több osztály is alkotott népmesékkel kapcsolatos műveket az ünnep alkalmából. Az aulában láthatjátok a 7. c., 8. c., 9.b és 10. d. meseillusztrációit, a 10. b. és 11. a. mesekönyveit és a 12. d. és 12. b. könyvjelzőit. Az alkotások nagyon szépre sikerültek, ajánljuk a böngészésüket!

Írta: Budai Anna, Kuti Lilla Szabina, Auber Adél

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

SZÉKELYZSOMBOR 2023

A cikkben Záng Juli 10. A osztályos tanuló beszámol a székelyzsombori élményeiről.

Folytatás

SZALAGAVATÓ 2023

A képeket Szilvásy Bence 11. B osztályos tanuló készítette.

Folytatás