2019/2020 - IWalk pályázat eredménye

IWalk verseny

Január közepén hallottunk a Zachor Alapítvány által szervezett IWalk digitális projektmunkáról, ami azonnal felkeltette az érdeklődésünket. A pályázat témája a holokauszt volt, és a feladat elsőre roppant egyszerűnek tűnt: le kell tölteni a különböző helytörténeti sétákat tartalmazó IWalk alkalmazást, elmenni egy (vagy akár több) kiválasztott sétára, majd digitális anyagot készíteni róla. Össze is állítottuk hét fős csapatunkat, és a sétát megelőzően sokat beszélgettünk a témáról a történelem-tanárnőnkkel, Mészáros Mónikával.

Március elején, két héttel a pályázat eredeti leadási határideje előtt, egy esős délután elmentünk a kiválasztott sétánk helyszínére, az Üvegházba. A hely története egyszerre volt nyomasztó és izgalmas. Abban a szobában állni, ahol néhány évtizeddel korábban zsidó menekültek nyomorogtak, megrázó volt. Vegyes érzéseket keltett bennünk, ahogy a táblákat olvastuk és hallgattuk az Üvegházban dolgozó bácsit, aki elmesélte, mi is történt itt a II. világháború idején. Elborzadtunk a szörnyűségek hallatán, de el is ámultunk valaha élt embertársunk hősiességén. Carl Lutz saját életét kockáztatva próbálta menteni az üldözött zsidókat – és rengeteget meg is tudott menteni.

Bár a versenyt a vírus miatt meghosszabbították, mi sokáig veszett ügyként tekintettünk rá. Azonban három nappal a leadási határidő előtt meggondoltuk magunkat: gyors ötletelés után felvázoltuk videónk cselekményét, és hozzá is láttunk, hogy megvalósítsuk a történetünket. Hat zsidólány egymástól igencsak eltérő életét szerettük volna bemutatni – mennyi minden történhetett velük akkoriban? Volt, akit munkatáborba vittek, volt, aki az Üvegházba menekült, volt, akinek a kilétét ügyesen eltitkolták, volt, akinek nyoma veszett, és volt olyan is, aki el tudott szabadulni a borzalmak közül, s új életet kezdhetett külföldön – ő meséli el a többiek történetét egy osztálytársnőjének, leveleket és naplóbejegyzéseket mutat neki.

Az eredményhirdetésre végül digitális formában került sor, most szeptemberben. Nagyon büszkék voltunk, hiszen dobogós helyezést értünk el! A nyereményünk egy, a zsidónegyedben vezetett séta volt, ahol különböző állomásokat járhattunk be. A vezetőnk által bemutatott klipek pedig még többet adtak hozzá az élményhez. Összességében nem bántuk meg, hogy pályáztunk, sőt! Jó közös élmény volt, és eldöntöttük, hogy ebben az évben is megpróbáljuk.

A pályázatunk linkje: https://www.zachor.hu/galria Az Üvegház weboldala: http://www.uveghaz.org/

A KutatÁsok csapata tagjai: Kuti Lilla, Migály Mercédesz, Nagy Enikő, Nagy Hajnalka, Szabó Orsolya, Szücs Szonja, Uzoni-Kovács Anna (10.A.) Felkészítő tanár: Mészáros Mónika

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachmentYou might also like

2019/2020 - Szépművészeti történelemverseny eredménye

Az alábbiakban a 2019/2020-as tanévben zajló, a Szépművészeti Múzeum által szervezett történelemverseny eredményeiről olvashattok.

Folytatás

Digitális Témahét – mi ez itt a naptárban?

Ha valaki gyakran böngészi az iskola honlapján elérhető naptárat, amelyben az év eseményeit tekintheti meg az ember, talán feltűnhet neki, hogy tavasszal van egy „Digitális Témahét”-tel fémjelzett hét, azonban az iskolában nem történik semmi változás. Persze a felszín alatt azért kavarognak a dolgok.

Folytatás