2019/2020 - IWalk pályázat eredménye

IWalk verseny

Január közepén hallottunk a Zachor Alapítvány által szervezett IWalk digitális projektmunkáról, ami azonnal felkeltette az érdeklődésünket. A pályázat témája a holokauszt volt, és a feladat elsőre roppant egyszerűnek tűnt: le kell tölteni a különböző helytörténeti sétákat tartalmazó IWalk alkalmazást, elmenni egy (vagy akár több) kiválasztott sétára, majd digitális anyagot készíteni róla. Össze is állítottuk hét fős csapatunkat, és a sétát megelőzően sokat beszélgettünk a témáról a történelem-tanárnőnkkel, Mészáros Mónikával.

Március elején, két héttel a pályázat eredeti leadási határideje előtt, egy esős délután elmentünk a kiválasztott sétánk helyszínére, az Üvegházba. A hely története egyszerre volt nyomasztó és izgalmas. Abban a szobában állni, ahol néhány évtizeddel korábban zsidó menekültek nyomorogtak, megrázó volt. Vegyes érzéseket keltett bennünk, ahogy a táblákat olvastuk és hallgattuk az Üvegházban dolgozó bácsit, aki elmesélte, mi is történt itt a II. világháború idején. Elborzadtunk a szörnyűségek hallatán, de el is ámultunk valaha élt embertársunk hősiességén. Carl Lutz saját életét kockáztatva próbálta menteni az üldözött zsidókat – és rengeteget meg is tudott menteni.

Bár a versenyt a vírus miatt meghosszabbították, mi sokáig veszett ügyként tekintettünk rá. Azonban három nappal a leadási határidő előtt meggondoltuk magunkat: gyors ötletelés után felvázoltuk videónk cselekményét, és hozzá is láttunk, hogy megvalósítsuk a történetünket. Hat zsidólány egymástól igencsak eltérő életét szerettük volna bemutatni – mennyi minden történhetett velük akkoriban? Volt, akit munkatáborba vittek, volt, aki az Üvegházba menekült, volt, akinek a kilétét ügyesen eltitkolták, volt, akinek nyoma veszett, és volt olyan is, aki el tudott szabadulni a borzalmak közül, s új életet kezdhetett külföldön – ő meséli el a többiek történetét egy osztálytársnőjének, leveleket és naplóbejegyzéseket mutat neki.

Az eredményhirdetésre végül digitális formában került sor, most szeptemberben. Nagyon büszkék voltunk, hiszen dobogós helyezést értünk el! A nyereményünk egy, a zsidónegyedben vezetett séta volt, ahol különböző állomásokat járhattunk be. A vezetőnk által bemutatott klipek pedig még többet adtak hozzá az élményhez. Összességében nem bántuk meg, hogy pályáztunk, sőt! Jó közös élmény volt, és eldöntöttük, hogy ebben az évben is megpróbáljuk.

A pályázatunk linkje: https://www.zachor.hu/galria Az Üvegház weboldala: http://www.uveghaz.org/

A KutatÁsok csapata tagjai: Kuti Lilla, Migály Mercédesz, Nagy Enikő, Nagy Hajnalka, Szabó Orsolya, Szücs Szonja, Uzoni-Kovács Anna (10.A.) Felkészítő tanár: Mészáros Mónika

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

BDG 164. születésnapja

Magyar Nimród cikke a Berzsenyi 164. születésnapjáról.

Folytatás

2019/2020 - Szépművészeti történelemverseny eredménye

Az alábbiakban a 2019/2020-as tanévben zajló, a Szépművészeti Múzeum által szervezett történelemverseny eredményeiről olvashattok.

Folytatás