BDG 100 szóban - pályázatok

A Berzsenyi egy nagyon sokszínű hely. Most azoknak írnék, akik hozzám hasonlóan kevésbé szociálisak, és aggodalmaik lennének a közösségi programok miatt. Nagyon sokat hirdetik, hogy nálunk micsoda nagy közösségi élet van, ezt nem is tagadhatom, de nagyon fontos, hogy nem kötelező részt venni mindenben. Az eddigi berzsós időm alatt megtapasztaltam, hogy itt az embereknek azon rétege van elsősorban, akik tiszteletben tartják, ha nemet mondasz valamire. Tapasztalatból mondom, hogy ha bármit bármikor soknak érzel, nyugodtan kiszállhatsz, és nem leszel lenézve. Elismerem, valószínűleg sok inger érhet téged, amikor majd diákként először lépsz be, de nem kell félned, az itteni emberek elfogadóbbak, mint az általános iskolában.

Fehér-Lipárdy Anna



A Berzsenyi nem csak egy hely, egy iskola, egy közösség. A Berzsenyi ennél sokkal-sokkal több. Több mindennél, amit le lehet írni szavakban. Berzsenyisként egy új családra lelsz. Akikkel bármit megoszthatsz, legyen az egy süti, titok, vagy probléma. A Berzsenyiben önmagad lehetsz. Olyan emberekkel kerülsz egy közösségbe, akikkel kölcsönösen felnéztek egymásra, együtt hülyültök, együtt csináltok mindent, megváltoztatják az életed. A Berzsenyiben mindig van melletted valaki. A Berzsenyi egy életérzés. A Berzsenyiben a napok csak telnek és telnek, és észre sem veszed, hogy eltelt egy-két-négy-hat év. Berzsenyisnek lenni csodálatos. A Berzsenyit át kell élni ahhoz, hogy megértsd, mi mindent is jelent.

Mindler Anna



A Berzsenyi nem egy hely. Nem csupán egy iskola. Sokkal több annál. A Berzsenyi egy fogalom. Berzsenyisnek lenni azt jelenti, hogy részese lehetsz valaminek, ami több, mint bármi, ami szavakba önthető. A berzsenyis éveid megváltoztatnak, kihozzák belőled a legjobbat. A Berzsenyiben valahogy boldog leszel. Nem tudom, miért. Talán a közösség teszi, talán a hangulat, esetleg az egész együtt, nem tudom, de azt hiszem, végső soron nem is számít. Annyit tudok, hogy onnantól kezdve, hogy beléptem az iskola kapuján, valami megváltozott mind bennem, mind körülöttem. Nem vagyok ugyanaz az ember, mint előtte. Berzsenyis vagyok. Hogy ez mit jelent? Csakis a legjobbat.

Baranyai Dorka




Hogy nekem mit jelent a Berzsenyi? Nos, ezt elég nehéz szavakba önteni. Ezt érezni kell, átélni. De talán van egy dolog, amivel jól le lehet írni. A Berzsót leginkább a berzsenyis szellem jellemzi. Nem egy létező lényről beszélünk, ez inkább egy érzés, ami minden berzsenyisben benne él. Jelen van az ünnepségeken, ahol énekel az egész iskola; a gitárhangokban; a nulltáborokban; az aulában; a folyosókon; a programokon; a kirándulásokon; játékok közben és mindenhol, ahol a berzsenyisek jól érzik magukat. Az iskola hangulatában a kanapék, a tablók a folyosókon és a kedves emberek is mind közrejátszanak. Itt mindenki jól érzi magát és megtalálja a saját baráti körét, akivel jól szórakozhat.

Vince Anna



Én kilencedikes vagyok, úgyhogy még nem vagyok túl régóta Berzsenyis, de így is nagyon sok jót tudok mondani a gimiről. Engem rögtön megfogott az iskola hangulata, az a pezsgés, ami átjár mindenkit, a vidámság, ami jelen van az egész épületben. Ezt az érzést nem lehet leírni, ezt meg kell tapasztalni ahhoz, hogy értse az ember, milyen is ez. A diákok kedvesek és nyitottak, van lehetőségünk megismerni az évfolyamtársainkat és a felsőbb éveseket is. Én nagyon szeretek ide járni, örülök, hogy a Berzsenyi Dániel Gimnázium diákja lehetek. Mindenkinek ajánlom ezt a sulit. Száz szónak is egy a vége, jó Berzsenyisnek lenni.

Pethő Lili




Ha egy szóban kellene jellemeznem a Berzsenyit, akkor ez a szó a „nyughatatlan” lenne. Ha hulla fáradt vagy már, és nagyon rossz kedved van, egy rádióból elhangzó üzenet vagy a kedvenc számod, amit beraknak, felvidít. Sosem lehet unatkozni, hiszen mindig kitalálnak valamit, ami izgalmasabbá teszi a hétköznapokat. Hihetetlen, hogy tizenéves diákok mennyire éretten és felelősségteljesen tudják az iskolai közösségi életet megteremteni. A tanárok és a diákok lelkesedése nem fogy el, hanem még a nehezebb időkben is kitart. Számomra ez különbözteti meg a Berzsenyit a többi gimitől. Sok iskolába jelentkeztem, de sehol sem láttam ekkora összetartást és ilyen csillogó szemeket.

Nagy Enikő Hajna




Még hetedikben, az első hét egyik napján, aznap, amikor megkaptuk az órarendünket, a legjobb barátnőmmel körbe jártunk a suliban, hogy megnézzük, melyik termet hol találjuk. Éppen az egyik terem ajtaján kerestük a számot, mikor odalépett hozzánk két idősebb berzsenyis. Megkérdezték tőlünk, hogy melyik termet keressük és elmondták, hogy ez a tizenhármas. Mi elmondtuk, hogy mit csinálunk és megköszöntük a segítséget. Azóta a Berzsenyi a második otthonom és igyekszem én is ilyen segítőkész lenni a többi diákkal, mint amilyenek velem is nap mint nap.

Vass Eszter




Azért szeretek berzsenyisnek lenni, mert jó a közösség, nincs bullying, mindenki közvetlen mindenkivel, jók a programok, emellett a tanári kar is kedves. A programokra visszatérve ki is fejteném egy kicsit. A gólyatáborokat diákok szokták szervezni, ezért általában nagyon jók. Most a közösségre térek ki. Sokszor a szünetben csak az aulában vagy az udvaron lógunk emberekkel, akár más osztályból, és ez nem zavaró, mert az egész iskola olyan, mint egy nagy osztály, mert majdnem mindenki ismeri egymást. Ha berzsenyis vagy egyszer, akkor örökké az is leszel. Egy utolsó fun fact: nagyon menő vagy, ha van berzsenyis pulcsid, ami egyébként több színben is elérhető.

Szücs Bálint



Leszállok a 75-ösről, és besétálok az iskolába. A szekrényemhez sétálok, le akarom rakni a kabátom – persze, megint a rossz kulccsal kezdtem kinyitni. Előveszem az aznapra kellő könyveket, és elindulok. Gyorsan megnézem, hol van az első óránk, és célba veszem. Már a folyosó elejéről látom az osztálytársaimat – boldogan integetek nekik, majd én is leülök közéjük. Körülöttem többször is elhangzik a kérdés „Volt házi?”. Nevetek, mert nem tudom a választ. A beszélgetés kissé akadozik a fáradtságtól, de jólesik. Egyre több ember érkezik meg – közeledünk a csengőhöz. Végül megszólal az ismerős dallam, mind felállunk, a folyosó végén meglátjuk az utolsó osztálytársainkat is. A nap elkezdődött.

Frigyes Donáta



Az utcán sétálok, öntudatlanul is egy dallamot dúdolva. Ahogy észreveszem, elmosolyodok. Eszembe jut, ahogy egy évvel ezelőtt énekeltük. Mindenki egy nagy tábortűz körül ült - talán még nem is láttam ekkora tüzet - és először nem is igazán értettük, mi történik. Aztán előkerültek a gitárok, a kották, és az idősebbek elmesélték nekünk a különböző dalok történetét. Elkezdtünk énekelni - a több száz gyerek hangja gyönyörű kórust alkotott, pedig alig ismertük a szövegeket, dallamokat. Megbabonázva néztem a tüzet, ahogy az hatalmas lánggal égett, és halk pattogással kísérte az énekünket. A tömegből, amiben ültem, alig ismertem valakit. Azóta sokukat megismertem, és nem is lehetnék hálásabb ezért.

Frigyes Donáta



Sohasem hittem az első látásra szerelemben. Sohasem voltam első látásra szerelmes valakibe, egészen egy sorsdöntő napig. Amikor először beléptem a barnás üvegajtón, és megérkeztem az aulába, egyetlen szó jutott az eszembe: hazaérkeztem! Azt hiszem, beleszerettem. Beleszerettem abba az életérzésbe, amit a Berzsenyi közössége sugároz: a földön ülésbe, a nagy beszélgetésekbe, a közös éneklésekbe, a tapsolásba, abba, hogy itt bármilyen hülyeséget teszel, az elítélő, lenéző pillantások helyett elfogadást és odafigyelést kapsz. Itt kimondhatod a gondolataidat, a saját véleményedet, felvállalhatod az érzelmeidet és az identitásodat anélkül, hogy bárki beszólna vagy megalázó, kellemetlen helyzetbe hozna miatta. Ha szeretnél egy nyitott és együttérző közösségbe tartozni, szuper programokon részt venni és a tanulás mellett filozófiai tudással is gazdagodni, akkor mindenképpen jelentkezz a Berzsenyibe!

Ujhely Csenge



Leleményessége mértéke egekben:

E hely nekem kedves. Nevet ember, mely erre rendes helyet lel. Erre szerzel két életre elég meséket, feledhetetlen élményeket, ennél lehetetlen kevesebbet. De ez nem teljesen Berzseny… Eszembe kell vennem temérdek tételt, melyek érdekesek, el nem felejtem ezeket, eszem terjesztem ezekkel. (Megjegyezném: ez egy expert cés véleménye.) De érdekes életednek egyetlen helye nem Berzseny lesz: csetelhetsz frendeddel (mely remélem nem egy lesz), heted tele eseményekkel, melyeket nem feltétlen egyesben végzel el. És egy megjegyzésem: ne vesd el személyed, beszélgess, cselekedj, ellentett esetben nem érezheted ezen helynek legjellemesebb részét. Meg persze nem feltétlen gyerekekkel kell csevegned, nem észleltem ez ellen tettet.

Falucskai András

Falucskai Veronika

Author: Falucskai Veronika

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment