2019/2020 - Szépművészeti történelemverseny eredménye

A 2020/2021-es tanévben két nagyobb Szépművészeti verseny

Év elején Mészáros Mónika tanárnő, a történelem tanárunk mutatta meg nekünk a Szépművészeti Múzeum által szervezett Pannon versenyjátékok nevű versenysorozatot. A tavalyi pályázat az Atlantisz Hotel és Élményközpont címet viselte, és témája az antik kultúra volt. Ennek hallatán sokunknak felcsillant a szeme és hamar két csapatba szerveződtünk – az egyiknek a neve Pen-ész lett, a másiknak Teljhatalmatlantisz.

Az első forduló novemberben, digitális úton történt. Egy nagyjából másfél órát felölelő kérdőívet töltöttünk ki, bármilyen segédanyagot (internet, könyvek) használhattunk hozzá. Mindkét csapat bekerült a következő, két körös levelezős fordulóba. November végén öt hosszabb feladatot kaptunk (ezek között voltak kvízkérdések, logikai rejtvény, összekötős feladványok, de rajzolni is kellett: sok agymozgató és kreatív munka), és szerencsére a határidőt bőre szabták: január eleje. Ezután rangsorolták a csapatokat, viszont senki nem esett ki. Még januárban közzétették a második levelezős kör feladványait (február eleji határidővel), melyben hasonló feladatokat adtak, mint az elsőben.

Miután ezeket a feladatokat is leadtuk, a rangsor szerint elöljárók jutottak tovább a harmadik és egyben utolsó fordulóra: meg kellett építenünk egy makettet. Ahogy a verseny nevéből és a feladatkiírásból is tudhattuk, egy Atlantisz Hotel és Élményközpont makettet kellett alkotnunk. Egy dokumentumban megkaptuk a leírást, hogy mekkorának kell lennie, milyen anyagot használhatunk, milyen vonások legyenek benne. Ezt a projektet eredetileg májusra kellett volna befejezni, de a járvány miatt szeptemberre változtatták a határidőt.

A két csapat nagyszerűen helytállt végig, a feladványok közös megoldása közben jót szórakoztunk, sok élménnyel gazdagodtunk és persze rengeteg tudást szedtünk magunkra. Érdekes volt belemerülni az ókori emberek életének tanulmányozásába.

A Szépművészeti Múzeum idén is megrendez egy hasonló felépítésű versenyt – az idei téma azonban kicsit más. A pályázat neve ezúttal Ókori vizeken – vagyis a tenger, ókori egyiptomi, görög, római események, illetve kultúra. Pár tavalyi csapattag másokkal kiegészülve indul újra, sok sikert nekik!

Felkészítő tanár: Mészáros Mónika Pen-Ész csapat tagjai: Dinnyés-Juhász Júlia, Flóhr Fanni, Földesi Emma, Horváth-Milvich Benedek, Mihály Márton, Zelenák Jennifer (10/a) Teljhatalmatlantisz csapat tagjai: Almási Vanda, Eörsi Zsuzsanna, Kuti Lilla Szabina, Markos György József, Pálfi András (10/a)

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachmentYou might also like

2019/2020 - IWalk pályázat eredménye

A 2019/2020-as tanévben zajlott IWalk pályázat eredményeit olvashatjátok!

Folytatás

Digitális Témahét – mi ez itt a naptárban?

Ha valaki gyakran böngészi az iskola honlapján elérhető naptárat, amelyben az év eseményeit tekintheti meg az ember, talán feltűnhet neki, hogy tavasszal van egy „Digitális Témahét”-tel fémjelzett hét, azonban az iskolában nem történik semmi változás. Persze a felszín alatt azért kavarognak a dolgok.

Folytatás