2019/2020 - Szépművészeti történelemverseny eredménye

A 2020/2021-es tanévben két nagyobb Szépművészeti verseny

Év elején Mészáros Mónika tanárnő, a történelem tanárunk mutatta meg nekünk a Szépművészeti Múzeum által szervezett Pannon versenyjátékok nevű versenysorozatot. A tavalyi pályázat az Atlantisz Hotel és Élményközpont címet viselte, és témája az antik kultúra volt. Ennek hallatán sokunknak felcsillant a szeme és hamar két csapatba szerveződtünk – az egyiknek a neve Pen-ész lett, a másiknak Teljhatalmatlantisz.

Az első forduló novemberben, digitális úton történt. Egy nagyjából másfél órát felölelő kérdőívet töltöttünk ki, bármilyen segédanyagot (internet, könyvek) használhattunk hozzá. Mindkét csapat bekerült a következő, két körös levelezős fordulóba. November végén öt hosszabb feladatot kaptunk (ezek között voltak kvízkérdések, logikai rejtvény, összekötős feladványok, de rajzolni is kellett: sok agymozgató és kreatív munka), és szerencsére a határidőt bőre szabták: január eleje. Ezután rangsorolták a csapatokat, viszont senki nem esett ki. Még januárban közzétették a második levelezős kör feladványait (február eleji határidővel), melyben hasonló feladatokat adtak, mint az elsőben.

Miután ezeket a feladatokat is leadtuk, a rangsor szerint elöljárók jutottak tovább a harmadik és egyben utolsó fordulóra: meg kellett építenünk egy makettet. Ahogy a verseny nevéből és a feladatkiírásból is tudhattuk, egy Atlantisz Hotel és Élményközpont makettet kellett alkotnunk. Egy dokumentumban megkaptuk a leírást, hogy mekkorának kell lennie, milyen anyagot használhatunk, milyen vonások legyenek benne. Ezt a projektet eredetileg májusra kellett volna befejezni, de a járvány miatt szeptemberre változtatták a határidőt.

A két csapat nagyszerűen helytállt végig, a feladványok közös megoldása közben jót szórakoztunk, sok élménnyel gazdagodtunk és persze rengeteg tudást szedtünk magunkra. Érdekes volt belemerülni az ókori emberek életének tanulmányozásába.

A Szépművészeti Múzeum idén is megrendez egy hasonló felépítésű versenyt – az idei téma azonban kicsit más. A pályázat neve ezúttal Ókori vizeken – vagyis a tenger, ókori egyiptomi, görög, római események, illetve kultúra. Pár tavalyi csapattag másokkal kiegészülve indul újra, sok sikert nekik!

Felkészítő tanár: Mészáros Mónika Pen-Ész csapat tagjai: Dinnyés-Juhász Júlia, Flóhr Fanni, Földesi Emma, Horváth-Milvich Benedek, Mihály Márton, Zelenák Jennifer (10/a) Teljhatalmatlantisz csapat tagjai: Almási Vanda, Eörsi Zsuzsanna, Kuti Lilla Szabina, Markos György József, Pálfi András (10/a)

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

BDG 164. születésnapja

Magyar Nimród cikke a Berzsenyi 164. születésnapjáról.

Folytatás

2019/2020 - IWalk pályázat eredménye

A 2019/2020-as tanévben zajlott IWalk pályázat eredményeit olvashatjátok!

Folytatás