Tippek, mit csináljunk a karantén alatt

Véget érnek az órák, és nem tudom, mit tegyek. A feladataimat később megcsinálom, de most szeretnék egy kicsit kikapcsolódni.

Ismerős a helyzet, igaz? Gyakran előfordul a digitális oktatás során, hogy nem tudunk mit kezdeni az időnkkel. Ha veled is történt már ilyen és a sorozatokon, filmeken és videójátékokon kívül szeretnél mást csinálni, és tippekre vágysz, hogy mivel üsd el az időt, tarts velem!

1. Új hobbi: Bizony, ez alatt az idő alatt alkalmunk adódik arra, hogy kipróbáljunk valami újat, amire eddig nem volt kapacitásunk. Például, az egyik barátom elkezdett gitározni. Most van ideje, hogy gyakoroljon. Vágyott rá, és itt az alkalom. De, persze, nem csak a hangszer az egyetlen lehetőség, bármi lehet: írás, rajzolás, festés, társasjátékozás (valamelyik játékot egyedül is lehet játszani), kártyatrükkök elsajátítása, stb.

2. Olvasás: Mindamellett, hogy jó időtöltés, még hasznos is. Rengeteg cikk szól arról, mennyi előnye van annak, ha olvasunk: növeli a tudásunkat; segít fejleszteni a személyiségünket, véleményünket; egy új történetet ismerünk meg, ami esetleg a saját életünkre is hatással lehet.

3. Kapcsolatok: Bár azt gondolhatjuk, az iskolától való fizikai elszigeteltség egyenlő a kapcsolatok “romlásával”, ez közel sem igaz, sőt! Továbbmegyek: néhány kapcsolat most alakulhat ki, vagy erősödhet meg. Féltél odamenni valakihez? Itt a lehetőség a kapcsolatteremtésre! Csak ráírsz az illetőre, például azzal, hogy ‘hogyan éled meg a most kialakult helyzetet?’, ő válaszol, elkezdtek beszélgetni, és máris elképzelhető, hogy egy új barátra leltél. De nem muszáj csak haverokban gondolkodni, mert a családtagjainkat is felhívhatjuk, akik felől már rég hallottunk. Ugyanakkor az online oktatás alkalom lehet arra is, hogy kiszűrjük az igazi barátainkat. Van az a mondás, hogy a ‘süllyedő hajót elhagyják a patkányok’. Ez azt jelenti, hogy a te életedben, ha egy nehezebb korszak veszi kezdetét, akkor a hamis barátaid elhagynak és nem segítenek neked. Viszont, ha a környezeted inkább megerősít és melletted áll, akkor bizony számíthatsz a társaidra.

4. Szívességek: Biztosra veszem, hogy a szüleink nagyon örülnének neki, ha otthon az várná őket, hogy a szemetest “valaki” levitte, vagy “valaki” kitakarította a szobáját. Ez is egy lehetőség, hogy jót tegyünk másokkal, és bármennyire fárasztó, de nagy örömet tud okozni egy kis figyelmesség.

5. Sport: Senki sem tudja pontosan, hogy meddig lesz a digitális oktatásra még szükség, és mikor térhetünk vissza a normális kerékvágásba, ezért azt javaslom, hogy akár otthoni edzésbe, akár szabadtéri mozgásba, de valamilyen sportos tevékenységbe érdemes belekezdeni. Előnyei: erősít, fogyaszt, frissen tart, esetenként még jókedvre is derít, és még sorolhatnám.

6. Tanulás: Ha van egy témakör, ami mindig is nagyon érdekelt, most itt az alkalom, hogy utánanézz! Kutakodj, olvass cikkeket, könyveket, nézz videókat a témában, és rögtön úgy fogod érezni, hogy hasznosan telt az időd, mert megtudtál valami újat. Ilyen művelődési forma lehet például a nyelvtanulás. Megannyi dimenzió tárul eléd, ha megismersz egy kultúrát a nyelvén keresztül. Vagy kiváló ismeretszerzési forma a TED Talks, ahol milliónyi videót fedezhetünk fel különböző előadóktól. Hozzáteszem, a tanulás segít az agyunkat is naprakészen tartani.

7. Szabad levegő: Mivel még a kijárási tilalmat nem vezették be, egy jó elfoglaltság, ha kimegyünk a friss levegőre sétálni a családunkkal, barátokkal vagy egyedül. Jót tesz a friss levegő, kiszellőztetjük a fejünket, és üdébben térhetünk vissza a feladatainkhoz.

8. Zenehallgatás: Ez az opció még rosszkedv esetén is javasolt, mivel egy jó dallam bármikor fel tud deríteni és mosolyt tud csalni az arcunkra. Elindítjuk az egyik általunk kedvelt számot, bekapcsoljuk a fejhallgatót és bulizunk magunkban egy jót. A hangulatunkra nagy hatással tud lenni a zene.

9. Podcastok: A podcast egy olyan beszélgetős műsor, amelyben különböző témákat érintenek az egyes podcasterek. Nagyon érdekes lehet azoknak, akik hallgatni szeretnének valamit a háttérben, és közben esetleg még tanulni is akarnak valami újat.

10. Meditáció: Ha nem is órákra, de ha egy-két percre lecsendesítjük a gondolatainkat és relaxálunk, akkor az mindenképpen segít és kikapcsol egy kis időre. Mindezek után, már könnyebben állhatunk neki a teendőinknek.

11. Főzés: Ha megkívánsz valami finom ételt, és még alapanyagod is van hozzá, akkor egy kellemes elfoglaltság, ha csinálsz magadnak valami ízleteset.

12. Naplóvezetés: Úgy vélem, hogy manapság már kevesebben csinálják, de annál izgalmasabbnak tartom a naplóvezetést. Amiért megéri leírni az érzéseidet, az az, hogy később nagyon szórakoztató vagy éppen tanulságos lesz visszaolvasni az akkori állapotodat, ráadásul kiírod magadból a gondolataidat, ami rengeteget tud segíteni egy zűrösebb időszakban. Sőt! Ki tudja, még az is előfordulhat, hogy a jövő történészei a te naplód alapján térképezik fel ezt a korszakot! Ezt a tevékenységet még az átlagos hétköznapokban is lehet folytatni, de igazából bármikor, amikor kedved tartja. (Létezik még egy úgynevezett álomnapló is, amelyben az álmaid történéseit vezeted, s ezáltal egy technikát alkalmazol a tudatos álmodás megvalósítására.)

13. Pihenés: Bár evidensnek tűnik, nem feltétlenül az. Egy órás pihenés rengeteg erőt adhat, és sokkal jobban fogod magad érezni utána.

14. Gondolkozás: Sokszor kellemes kicsit elvonulni és belemélyedni a gondolatainkba. Átgondoljuk mi történt velünk aznap, milyen jó dolgokért lehetünk hálásak (ez nagyon fontos: pozitívnak maradni). Rendszerezzük fejünkben a kavargó információtömeget!

15. Rendszerezni: Már a gondolkozásnál is említettem, hogy a dolgaink rendszerezése egy nagy feladat, de idővel kifizetődő. Például a naptárunkba beleírni különböző dátumokat, a gépünkön lévő mappákat megfelelő helyre pakolni vagy a füzeteinket kategorizálni egy rendkívül hasznos időtöltés. Esetleg ha listát is írunk, akkor az a rendszerezésben rendkívül praktikus.

16. Nosztalgiázás: Ez a "szabadidős program” szerintem az egyik legérdekesebb. Tulajdonképpen egy olyannyira egyedülálló élmény, hogy nincs két ember a világon, akinek a nosztalgiázás ugyanabból állna. Pillanatokat élünk át, melyekben esetenként hatalmas érzelmi töltet van; ezért sem mondható unalmasnak ez az elfoglaltság. A nosztalgiázás állhat bármiből: zenék hallgatásából, képek nézegetéséből, táncolásból, sétálásból egy számodra különleges helyen, barátokkal való találkozásból és még ezerféle dologból, amit csak el tudunk képzelni.

Összegzésképpen annyit szeretnék még elmondani, hogy bár számtalan dologgal elüthetjük az időnket, mégis különösképpen fontos a pozitív hozzáállás. Nem szabad, hogy hatása alá kerüljünk ennek a szokatlan helyzetnek, ezért kérek mindenkit, hogy vigyázzon magára, a másikra, és a jókedvére!

Kitartást és jó időtöltést kívánok!

A cikket Magyar Nimród írta.

Nimród

Author: Nimród

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Karácsony eredete és az ünnepek jelentősége

Vajon hogyan alakult ki a karácsony és az azt körülölelő hagyományok? Honnan erednek a karácsonyfák? És mi a jelentősége egyáltalán az ünnepeknek? Ebben a cikkben ezekre keressük a választ.

Folytatás

A száz éves háború 1.

Dabis Áron cikke a száz éves háború első éveiről, a jelenleg bizonytalan epizódszámú sorozat első része.

Folytatás