TANKCSAPDA TOP 10

Ormai Csaba Tankcsapda listájának második, egyben utolsó fele. Olvassátok!

5.Örökké tart (2003; Élni vagy égni)

https://youtu.be/gDevCxVY_wA

A dal a beteljesült, kölcsönös és átható szerelemről szól. Ez egy rendkívül elcsépelt téma, de a dal olyan szofisztikátlan és szépen festi le az ember legkacifántosabb érzelmeit, hogy a végén a befogadó úgy érzi, tűt talált a szénakazalban. (És szerenádként is rendkívül jól működik, ha a szükség úgy hozza.)

4. Lopott könyvek (1995; Az ember tervez)

https://youtu.be/Q8xhqorWXyA

Ha a Terrorista vagyok-nak az Alföldi gyerek az ellenpólusa, akkor az Örökké tart és a Lopott könyvek egy utazás csúcs- és mélypontjaként írható le. Ez a dal a viszonzatlan vagy megrendült szerelemről szól. Egy kapcsolat azon időszakáról, amikor már csak az egyik fél szeret, és emiatt sokat szenved. A dal kiváló, és mély szöveggel festi le a hangulatot, ami nagyon jól leírja a lírai én szenvedését, tehetetlenségét és őrlődését. Az egyik legsúlyosabb, és érzelmileg legmegterhelőbb száma a zenekarnak.

3. Mi a fasz van? (2012; Rockmaffia Debrecen)

https://youtu.be/YnjDFRAXevE

A Mi a fasz van? egy személyes helyzetrajz Magyarországról. A lírai én felveszi a „hangtalanok hangja” szerepét, és felteszi azokat a kérdéseket, amire az ország nagy része kíváncsi, megkérdőjelezi a hatalom kompetenciáját, és egy őszinte, realisztikus és sötét véleményt fogalmaz meg a politikával kapcsolatban. A dal sajátossága a trágár, durva hangvétel, ami a dühöt, és a tehetetlenségből adódó szorongás felszakadását hivatott jelezni.

2. Egyszerű dal (1995; Az ember tervez)

https://youtu.be/OS07TNrrwjU

1994-ben meghalt Kurt Cobain, a Nirvana frontembere, aki nagy hatással volt az egész világ zeneiparára. Felvilágosult és naprakész zenekarként a Tankcsapda a Cobain által leírt hangulatot és világnézetet próbálta elkapni, amikor az Egyszerű dalt alkották. A szám a Nirvana Polly c. számának a dallamára íródott, amit az eredeti szerző iránti tisztelet jeléül több szempontból ki is hangsúlyoztak. Többek között a lemez eredeti borítóján szerepelt az Egyszerű dal mellett egy IMCK – In Memoriam Curt Kobain – felirat, illetve magában a dalban is van utalás a fiatalon elhunyt énekesre.

1. Adjon az ég (2003; Élni vagy égni)

https://youtu.be/FbVkCQ1YxAEAz Adjon az ég lényegében egy önálló himnusz. E műfaj minden jellemzője megtalálható benne: a korábbi isteni tettek felemlegetése, a probléma megfogalmazása (jó, élvezetes élet biztosítása), és a segítségkérés a probléma megoldására. Az Adjon az égben a lírai én a teremtéstörténettől és a bűnbeeséstől kezdi el mesélni a történetét, ahol az ember büntetése a halál volt. A szövegben a „templomi tömeg” jelenik meg, amely abban hisz, hogy életének legfontosabb eleme a születés, a legalja pedig a halál. A lírai én ezzel szembeszáll, mivel pont a halandóság miatt ez a „folyamat” bármikor megszakadhat, így addig kell cselekednie, ameddig él. Így jutunk el a refrénig, ahol elmondja, hogy ő ki fogja használni az idejét, és mindent megtesz azért, hogy számára az Ég minél többet adjon. Emiatt lesz igazán különleges a Tankcsapda himnusza, hiszen nemcsak a rajtunk kívülálló (Isten, szerencse, karma) dolgok életünkre nézve pozitív befolyásáért imádkozik, hanem küzd, harcol és él azért, hogy minél boldogabban töltse az életét.

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachmentYou might also like

Anjouk ~ Könyvajánló

Bíró Szabolcs napjaink egyik legismertebb hazai szerzője, főként magyar történelmi regényeket ír. Legsikeresebb sorozatát, a mára már hét részt magába foglaló Anjoukat fogom ajánlani Nektek ebben a cikkben.

Folytatás

Szentjánosbogár lányok - sorozat vs. könyv

Ha egy könyv megfilmesítésre kerül, gyakran felteszik utána a kérdést: melyik a jobb? Melyik tetszett jobban? Szentjánosbogár lányok - sorozat- és könyvajánló.

Folytatás