TANKCSAPDA TOP 10

Ormai Csaba Tankcsapda listájának második, egyben utolsó fele. Olvassátok!

5.Örökké tart (2003; Élni vagy égni)

https://youtu.be/gDevCxVY_wA

A dal a beteljesült, kölcsönös és átható szerelemről szól. Ez egy rendkívül elcsépelt téma, de a dal olyan szofisztikátlan és szépen festi le az ember legkacifántosabb érzelmeit, hogy a végén a befogadó úgy érzi, tűt talált a szénakazalban. (És szerenádként is rendkívül jól működik, ha a szükség úgy hozza.)

4. Lopott könyvek (1995; Az ember tervez)

https://youtu.be/Q8xhqorWXyA

Ha a Terrorista vagyok-nak az Alföldi gyerek az ellenpólusa, akkor az Örökké tart és a Lopott könyvek egy utazás csúcs- és mélypontjaként írható le. Ez a dal a viszonzatlan vagy megrendült szerelemről szól. Egy kapcsolat azon időszakáról, amikor már csak az egyik fél szeret, és emiatt sokat szenved. A dal kiváló, és mély szöveggel festi le a hangulatot, ami nagyon jól leírja a lírai én szenvedését, tehetetlenségét és őrlődését. Az egyik legsúlyosabb, és érzelmileg legmegterhelőbb száma a zenekarnak.

3. Mi a fasz van? (2012; Rockmaffia Debrecen)

https://youtu.be/YnjDFRAXevE

A Mi a fasz van? egy személyes helyzetrajz Magyarországról. A lírai én felveszi a „hangtalanok hangja” szerepét, és felteszi azokat a kérdéseket, amire az ország nagy része kíváncsi, megkérdőjelezi a hatalom kompetenciáját, és egy őszinte, realisztikus és sötét véleményt fogalmaz meg a politikával kapcsolatban. A dal sajátossága a trágár, durva hangvétel, ami a dühöt, és a tehetetlenségből adódó szorongás felszakadását hivatott jelezni.

2. Egyszerű dal (1995; Az ember tervez)

https://youtu.be/OS07TNrrwjU

1994-ben meghalt Kurt Cobain, a Nirvana frontembere, aki nagy hatással volt az egész világ zeneiparára. Felvilágosult és naprakész zenekarként a Tankcsapda a Cobain által leírt hangulatot és világnézetet próbálta elkapni, amikor az Egyszerű dalt alkották. A szám a Nirvana Polly c. számának a dallamára íródott, amit az eredeti szerző iránti tisztelet jeléül több szempontból ki is hangsúlyoztak. Többek között a lemez eredeti borítóján szerepelt az Egyszerű dal mellett egy IMCK – In Memoriam Curt Kobain – felirat, illetve magában a dalban is van utalás a fiatalon elhunyt énekesre.

1. Adjon az ég (2003; Élni vagy égni)

https://youtu.be/FbVkCQ1YxAE



Az Adjon az ég lényegében egy önálló himnusz. E műfaj minden jellemzője megtalálható benne: a korábbi isteni tettek felemlegetése, a probléma megfogalmazása (jó, élvezetes élet biztosítása), és a segítségkérés a probléma megoldására. Az Adjon az égben a lírai én a teremtéstörténettől és a bűnbeeséstől kezdi el mesélni a történetét, ahol az ember büntetése a halál volt. A szövegben a „templomi tömeg” jelenik meg, amely abban hisz, hogy életének legfontosabb eleme a születés, a legalja pedig a halál. A lírai én ezzel szembeszáll, mivel pont a halandóság miatt ez a „folyamat” bármikor megszakadhat, így addig kell cselekednie, ameddig él. Így jutunk el a refrénig, ahol elmondja, hogy ő ki fogja használni az idejét, és mindent megtesz azért, hogy számára az Ég minél többet adjon. Emiatt lesz igazán különleges a Tankcsapda himnusza, hiszen nemcsak a rajtunk kívülálló (Isten, szerencse, karma) dolgok életünkre nézve pozitív befolyásáért imádkozik, hanem küzd, harcol és él azért, hogy minél boldogabban töltse az életét.

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Sorozatajánló: A Jó Hely

Ez a misztikummal és izgalommal átitatott kérdés az összes emberben felmerült már: mi vár ránk a...

Folytatás

Yuval Noah Harari ~ Sapiens

Yuval Noah Harari Sapiens című kötetének kritikáját olvashatjátok Kuti Lilla Szabina tollából.

Folytatás