Berzsenyis dalok ~ Berzsenyi Toplista

Az ötödik Berzsenyi Toplista szavazás témája a Berzsenyis dalok voltak.

Számos alkalommal énekeljük őket közösen, kirándulásokon, nulltáborokban a tábortűznél, a nulltáborból hazafele vezető vonatúton, az iskola születésnapján. Egy-kettőt csengőként hallhatunk viszont, de néha fel is dolgozzuk őket (mint a tavalyi nyílt napon a Berzsenyi's), illetve most is folyamatban van egy berzsenyis dalokkal kapcsolatos program: néhány lelkes diák énekli fel őket, hogy megmaradjanak az utókornak, és majd a leendő – vagy akár jelenlegi – berzsenyiseknek könnyebb legyen megtanulni őket.

A kérdőív és az instagramos szavazás alapján alakult ki a végleges sorrend, amit alább olvashattok, az egyes dalok történeteivel egyetemben.

1. Cigányhimnusz

A magyarországi cigányok külön, önálló himnusza a nemzetközi cigány himnusszal párhuzamosan született meg. A himnusz gyökerei egy beás népdalban találhatóak. A beás himnuszt sajátjukként fogadták el a hazánkban élő romungro, oláh és más cigányok is. Lejegyzése és fordítása Orsós Jakabnak köszönhető.

2. Bájoló

A Bájoló Radnóti Miklós egyik leghíresebb verse, ami 1942-ben készült el. 2012-ben zenésítette meg Szabó Balázs Bandája.

3. Tizenhat tonna

A Tizenhat tonna egy munkásmozgalmi dal , amit a Tábortűz után számos másik zenekar is feldolgozott. A dal eredetileg amerikai, és az ottani szénbányászok kizsákmányolásáról szól. A dalt Merle Travis írta a Kentucky állambeli Muhlenberg szénbányászairól, a Sixteen Tons pedig rögtön sláger lett.

De miért pont tizenhat tonna? Merle Travis édesapja és testvére is bányászként dolgozott, az ő tapasztalataikból merített ihletet. A tizenhat tonnára utaló részt bátyja, John leveléből vette: „“You load sixteen tons and what do you get? Another day older and deeper in debt.” („16 tonnát raksz és mit kapsz? Egy nappal öregebben és mélyebben a hitelben.”)

4. Hajnali ének

A Hajnali ének Hell István verse, amit Dinnyés József és a Budapest Bár is megzenésített már. A mű szerzője így nyilatkozik a versről: „Az alábbi verset 1973-ban írtam Közép-Oroszországban, Vlagyimirban, amikor én még költő (és 22 éves) voltam. Sokan ismerik, énekelik, de romlott szöveggel. Hát - ez a hiteles. Megjelent az Élve fogó csapda c. kötetemben, 1992 körül. Előtte a "régi" Mozgóban még a 70-es években.

A vers eredeti szövege:

Elkártyáztam a gyenge szivem,

suhogasd le a szoknyád, hajnal!

Pálinkát lehelek rád szeliden,

megháglak nehezen, halkan.

Jőj, Oroszország, vodka-virág,

nevetés nékem a véred!

Pince-fehérek a volgai fák,

tejszínű, szűz ez az ének.

Lebukik fejem és úgy zokogok,

haloványul bennem a bánat,

veretik körülöttem az ősi dobot,

szaladok, hajnal, utánad.

Ez a csont-pufogás, ez a hanti-rege

hitemet hirdeti híven,

kataton bálvány, légy fekete,

hiszen elkártyáztam a szívem.

5. A börtön ablakába

A börtön ablakába számos feldolgozást élt meg, hallhatjuk többek között Rév Tamás, a Beatrice és MC Hawer előadásában is. Konkrét dalszövegírót azonban nem tudunk a zenéhez kötni.

Az instagramos szavazás nyertese pedig a Bájoló lett. Köszönjük mindenkinek, aki szavazott, a verseny végig nagyon szoros volt – hiszen a berzsenyis dalok mind közel állnak a szívünkhöz.

Forrás: http://acta.bibl.u-szeged.hu/28808/1/modszertani_046_005_224-226.pdf

https://www.magyarulbabelben.net/works/hu/Hell_Istv%C3%A1n-1951/Hajnali_%C3%A9nek/sr

http://www.amiidonk.hu/kultura/miert-pont-16-tonna/

Szabó Orsi

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

IDÖK- vita beszámoló 2023

A tavalyinál jóval jelentősebb létszámú néző jelent meg az idei IDÖK választási vita megtekintésére. A választáson öt párt indult, név szerint a SütIdök (Szabó Laura, Kárpáti Zoltán, Csűrös Csenge), a Sídök (Karácsonyi Lilla, Fuisz Gergő, Boutros Kira), a TubIdök (Funtig Regina, Sárosy B. Géza, Simon Gáspár), a VállalkozóIdök (Csamangó Barnabás, Hegedüs Botond, Molnár Zétény) és a TakIdök (Svékus Ádám, Varga Ábel). A vitát a hagyományokhoz híven az aktuálisan regnáló párt vezette le. Az összefoglalót készítette: Dabis Áron

Folytatás

2021-2022 Erasmus program ~ vendégcikk

Az iskola nyelvtanárai által tavaly elnyert pályázat következtében az idei tanévben két utazásra is sor került az Erasmus programban résztvevő iskolák között. Ősszel portugál diákok látogattak el egy hétre a berzsenyisekhez, tavasszal pedig a mi iskolánk diákjai utazhattak el Portugáliába. A programban résztvevő Migály Mercédesz és Németh Hunor Gergő beszámolóit olvashatjátok őszi és tavaszi kalandjaikról!:))

Folytatás