Berzsenyis dalok ~ Berzsenyi Toplista

Az ötödik Berzsenyi Toplista szavazás témája a Berzsenyis dalok voltak.

Számos alkalommal énekeljük őket közösen, kirándulásokon, nulltáborokban a tábortűznél, a nulltáborból hazafele vezető vonatúton, az iskola születésnapján. Egy-kettőt csengőként hallhatunk viszont, de néha fel is dolgozzuk őket (mint a tavalyi nyílt napon a Berzsenyi's), illetve most is folyamatban van egy berzsenyis dalokkal kapcsolatos program: néhány lelkes diák énekli fel őket, hogy megmaradjanak az utókornak, és majd a leendő – vagy akár jelenlegi – berzsenyiseknek könnyebb legyen megtanulni őket.

A kérdőív és az instagramos szavazás alapján alakult ki a végleges sorrend, amit alább olvashattok, az egyes dalok történeteivel egyetemben.

1. Cigányhimnusz

A magyarországi cigányok külön, önálló himnusza a nemzetközi cigány himnusszal párhuzamosan született meg. A himnusz gyökerei egy beás népdalban találhatóak. A beás himnuszt sajátjukként fogadták el a hazánkban élő romungro, oláh és más cigányok is. Lejegyzése és fordítása Orsós Jakabnak köszönhető.

2. Bájoló

A Bájoló Radnóti Miklós egyik leghíresebb verse, ami 1942-ben készült el. 2012-ben zenésítette meg Szabó Balázs Bandája.

3. Tizenhat tonna

A Tizenhat tonna egy munkásmozgalmi dal , amit a Tábortűz után számos másik zenekar is feldolgozott. A dal eredetileg amerikai, és az ottani szénbányászok kizsákmányolásáról szól. A dalt Merle Travis írta a Kentucky állambeli Muhlenberg szénbányászairól, a Sixteen Tons pedig rögtön sláger lett.

De miért pont tizenhat tonna? Merle Travis édesapja és testvére is bányászként dolgozott, az ő tapasztalataikból merített ihletet. A tizenhat tonnára utaló részt bátyja, John leveléből vette: „“You load sixteen tons and what do you get? Another day older and deeper in debt.” („16 tonnát raksz és mit kapsz? Egy nappal öregebben és mélyebben a hitelben.”)

4. Hajnali ének

A Hajnali ének Hell István verse, amit Dinnyés József és a Budapest Bár is megzenésített már. A mű szerzője így nyilatkozik a versről: „Az alábbi verset 1973-ban írtam Közép-Oroszországban, Vlagyimirban, amikor én még költő (és 22 éves) voltam. Sokan ismerik, énekelik, de romlott szöveggel. Hát - ez a hiteles. Megjelent az Élve fogó csapda c. kötetemben, 1992 körül. Előtte a "régi" Mozgóban még a 70-es években.

A vers eredeti szövege:

Elkártyáztam a gyenge szivem,

suhogasd le a szoknyád, hajnal!

Pálinkát lehelek rád szeliden,

megháglak nehezen, halkan.

Jőj, Oroszország, vodka-virág,

nevetés nékem a véred!

Pince-fehérek a volgai fák,

tejszínű, szűz ez az ének.

Lebukik fejem és úgy zokogok,

haloványul bennem a bánat,

veretik körülöttem az ősi dobot,

szaladok, hajnal, utánad.

Ez a csont-pufogás, ez a hanti-rege

hitemet hirdeti híven,

kataton bálvány, légy fekete,

hiszen elkártyáztam a szívem.

5. A börtön ablakába

A börtön ablakába számos feldolgozást élt meg, hallhatjuk többek között Rév Tamás, a Beatrice és MC Hawer előadásában is. Konkrét dalszövegírót azonban nem tudunk a zenéhez kötni.

Az instagramos szavazás nyertese pedig a Bájoló lett. Köszönjük mindenkinek, aki szavazott, a verseny végig nagyon szoros volt – hiszen a berzsenyis dalok mind közel állnak a szívünkhöz.

Forrás: http://acta.bibl.u-szeged.hu/28808/1/modszertani_046_005_224-226.pdf

https://www.magyarulbabelben.net/works/hu/Hell_Istv%C3%A1n-1951/Hajnali_%C3%A9nek/sr

http://www.amiidonk.hu/kultura/miert-pont-16-tonna/

Szabó Orsi

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachmentYou might also like

2021-2022 Erasmus program ~ vendégcikk

Az iskola nyelvtanárai által tavaly elnyert pályázat következtében az idei tanévben két utazásra is sor került az Erasmus programban résztvevő iskolák között. Ősszel portugál diákok látogattak el egy hétre a berzsenyisekhez, tavasszal pedig a mi iskolánk diákjai utazhattak el Portugáliába. A programban résztvevő Migály Mercédesz és Németh Hunor Gergő beszámolóit olvashatjátok őszi és tavaszi kalandjaikról!:))

Folytatás

A régi az új? ~ Berzsenyis pulcsik mintája

Az idei, "új" berzsós pulcsik mintája talán nem is olyan új? Ebből a cikkből mindent megtudhatsz az idei évben elindult berzsenyis pulcsik mintáinak eredetéről!

Folytatás