EZEN A HÉTEN A FILMKLUBBAN

Feledjük el a tévhitet, miszerint a magyar filmek rosszak. A most csütörtöki film a zseniális Isten hozta, őrnagy úr! Tót Lajos tűzoltóparancsnok köztiszteletben álló ember, felesége és lánya isteníti. Fiuk a fronton harcol a második világháborúban. Egy napon a fiú egy tábori lapon közli, hogy őrnagya betegszabadságát a szülei barátságos kis falucskájában fogja tölteni. A család fel van készülve a vendég fogadására, de arra a testi és lelki terrorra, amely következik, egyikük sem számít, az őrnagy ugyanis szépen lassan abszurd diktatúrát épít ki az eddig békés családnál.A magyar film fénykorának egyik legjobb filmjével, illetve egyértelműen a magyar film legerősebb triójával van dolgunk, ha rendezőként Fábri Zoltánt, míg szereplőként a valaha volt két legjobb magyar színészt, Sinkovits Imrét és Latinovits Zoltán említhetjük. De nemcsak ők zseniálisak a vásznon, a filmnek lehengerlő hangulata, és bájos, mesés, szatirikus humora van (melyet leginkább az ismert mai rendezőhöz, Wes Andersonhoz tudnék hasonlítani, persze mindezt 1969-ben), valamint a humoros-vicces külső mögött egészen komoly tanítások lapulnak a hatalomról, az önkényről és az emberi természetről. Az egyik legnagyobb magyar film.

A szokásos ingyen popcornnal együtt csütörtökön, 15:00-kor a vetítőben!

Most már nem lesz sok. Inkább most gyere, mint soha.™

Falucskai Veronika

Author: Falucskai Veronika

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachmentYou might also like

Anjouk ~ Könyvajánló

Bíró Szabolcs napjaink egyik legismertebb hazai szerzője, főként magyar történelmi regényeket ír. Legsikeresebb sorozatát, a mára már hét részt magába foglaló Anjoukat fogom ajánlani Nektek ebben a cikkben.

Folytatás

Szentjánosbogár lányok - sorozat vs. könyv

Ha egy könyv megfilmesítésre kerül, gyakran felteszik utána a kérdést: melyik a jobb? Melyik tetszett jobban? Szentjánosbogár lányok - sorozat- és könyvajánló.

Folytatás