Faust I. - Katona József Színház

Mikor beültem a székembe, már vegyes gondolatok keringtek a fejemben. Nem tudtam, mire számítsak. A Faust, Goethe egyik legnagyobb és legjobb szerzeménye, tehát kissé ennek hatása alatt szemléltem az egészet. De emellett tudtam, hogy Schilling rendezésében a klasszikus művek is új színezetet kapnak. Az első felvonás kezdetén meglepő volt, hogy a Faustot játszó Máté Gábor a nézőtérről kezdte meg monológját. Én személy szerint nem tudtam hova tenni ezt. A fények is felkapcsolva maradtak, és nemcsak a színpadot világították meg, hanem a nézőteret is fényárba vonták. Ez egyébként visszatérő technikai elem volt. De itt most nem az előadás kis részeinek boncolgatásába mennék bele, hanem inkább az összhatásba, vagyis miért kellene vagy nem kellene megnézni ezt a művet. Faust drámája az öregedő tanárember problémája, akinek már nem tud újat adni az élet, és ezért lepaktál az ördöggel, majd segítségével megront egy nagyon fiatal leányt. Ezt tudhatjuk az előadás megnézése előtt is, de mi lehet az, amit Schilling belevisz, és amiért más lesz mégis kissé? Egyszerűen az, hogy a mű nem akar pontosan olyan Faust lenni, mint az Goethe az eredetiben megjeleníti. Sok elem azonos, sőt az előadás jelentős részében nem is tudtam eldönteni, hogy most mégis az eredeti átiratát, egyszerű polgárpukkasztást, vagy érdekes értelmezést, esetleg valamiféle adaptációt látok. Az első felvonás Mephisto megjelenéséig, mint klasszikus darab csordogál, de utána nem sokkal kaotikus képeket láthatunk, még akkor is, amikor pusztán három szereplő van a színpadon és a díszlet is minimális.Schilling és a társulat egy új, sokaknak nem tetsző valamit hozott létre, amiben szerintem az a legjobb, hogy nem lehet eldönteni: ez most csak a megbotránkoztatásra készült, vagy itt tényleg át akartak adni valamit. Ennél a darabnál különösen érvényesül az a mondás, hogy színházba járni azért jó, mert az ember, vagy azt kapja, amit várt, vagy azt, amit nem! Egy valami biztos, hogy Kulka János által megformált Mephisto sokáig megmaradt a gondolataimban.Magyar Áron (A fotók a 7ora7.hu oldalról származnak.)

Falucskai Veronika

Author: Falucskai Veronika

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachmentYou might also like

Anjouk ~ Könyvajánló

Bíró Szabolcs napjaink egyik legismertebb hazai szerzője, főként magyar történelmi regényeket ír. Legsikeresebb sorozatát, a mára már hét részt magába foglaló Anjoukat fogom ajánlani Nektek ebben a cikkben.

Folytatás

Szentjánosbogár lányok - sorozat vs. könyv

Ha egy könyv megfilmesítésre kerül, gyakran felteszik utána a kérdést: melyik a jobb? Melyik tetszett jobban? Szentjánosbogár lányok - sorozat- és könyvajánló.

Folytatás