III. GLOBÁLIS KLÍMASZTRÁJK - BESZÁMOLÓ

A klímaváltozás testközelből fenyegeti a generációnkat, és ez a politikai színtéren is vita tárgya lett. Az elmúlt időszakban az internet felrobbant a környezetvédelemmel és annak fontosságával kapcsolatban. Rengeteg megmozdulásról hallhatunk. Ezek közül a leghíresebb talán a Fridays for Future, melynek vezetőegyénisége Greta Thunberg, egy tizenhat éves svéd aktivista. A fiatal lány nagyon hamar a figyelem központjába került, az ENSZ-ben tartott beszédét pedig rengetegen megosztották a közösségimédia-felületeken.

A mozgalom hamarosan világméretűvé vált, és Magyarországra is eljutott. Szeptember 27-én pedig már harmadik alkalommal vonult ki iskolaidőben a nagyrészt diákokból álló tömeg Budapest utcáira, hogy felhívják a társadalmunk figyelmét arra, hogy egy élhető jövőért most kell tennünk, hiszen ez nem egy olyan probléma, amit elnapolhatunk. Ezzel egyidőben több nagyvárosban is szerveztek hasonló tüntetéseket, többek között Pécsett, Sopronban és Szegeden.

Mindez számunkra azért fontos, mert mi, a berzsenyis diákok is megmutattuk, hogy ilyen fiatalon is tudatosak vagyunk, és törődünk a környezetünkkel. Ugyanis pénteken a BDG tanulói nagy számban vettek részt az eseményen. Mindemellett meg kell említeni, hogy ez nagyrészt az IDÖK érdeme, és ezért úgy gondoltam, hogy érdemes lenne onnan is hallani egy véleményt.

''__Másfél héttel az esemény előtt jött az ötlet az éves IDÖK-gyűlésen. Másnap már beszéltünk az igazgatósággal is. Az előzetes felmérések alapján nagyjából ötszáz diák jelezte, hogy részt fog venni a Klímasztrájkon. Az esemény előtti délutánon több mint harmincan maradtunk az iskolában délután transzparenseket készíteni. Három óra alatt huszonötnél is plakátot készítettünk. Reggel tízkor találkoztunk a Clark Ádám téren egy nagy BDG-s zászló alatt. Nagyon-nagyon sokan voltunk, legalább négyszázan. Nagyon örültünk annak, hogy egy berzsenyis tanár is velünk tartott. Az esemény délután egyig tartott, a BDG-s zászló is addig lengett a Kossuth tér végében.__'' – nyilatkozta Kubik Dominik, IDÖK-elnök, aki rengeteg információt osztott meg a Berzsenyisek ide! csoportban és az osztályképviselőket is folyamatosan tájékoztatta; ezúton is hatalmas köszönet neki.

''__Összességében szerintünk jól sikerült, de nagyon fontos a tanulás is, a tanévben nagyon sok klímavédelmi programot szeretnénk tartani, ahol megtudhatjuk, hogy mit tehetünk lokálisan, globálisan a Földünk megvédése érdekében.__'' – mondta ezt már az IDÖK-elnökség nevében. Részletesebben, környezetvédelmi témában terveznek szakemberek bevonásával tartott előadásokat és workshop-okat, ahol együttesen készíthetünk zacskókat gyümölcsöknek és pékáruknak, hiszen ez is egy kényes téma, amit megoldásra vár.

Mindenesetre nagyon jó tapasztalni, hogy közösség szintjén lépünk a saját és Földünk jövőjéért, mivel ahogy az a tüntetésen is sokszor elhangzott, a jövőnk a mi kezünkben van, és mi vagyunk az a generáció, akinek tennie kell érte, úgyhogy, CSELEKEDJ MOST, BDG! Zelenák Jennifer

Falucskai Veronika

Author: Falucskai Veronika

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

IDÖK- vita beszámoló 2023

A tavalyinál jóval jelentősebb létszámú néző jelent meg az idei IDÖK választási vita megtekintésére. A választáson öt párt indult, név szerint a SütIdök (Szabó Laura, Kárpáti Zoltán, Csűrös Csenge), a Sídök (Karácsonyi Lilla, Fuisz Gergő, Boutros Kira), a TubIdök (Funtig Regina, Sárosy B. Géza, Simon Gáspár), a VállalkozóIdök (Csamangó Barnabás, Hegedüs Botond, Molnár Zétény) és a TakIdök (Svékus Ádám, Varga Ábel). A vitát a hagyományokhoz híven az aktuálisan regnáló párt vezette le. Az összefoglalót készítette: Dabis Áron

Folytatás

2021-2022 Erasmus program ~ vendégcikk

Az iskola nyelvtanárai által tavaly elnyert pályázat következtében az idei tanévben két utazásra is sor került az Erasmus programban résztvevő iskolák között. Ősszel portugál diákok látogattak el egy hétre a berzsenyisekhez, tavasszal pedig a mi iskolánk diákjai utazhattak el Portugáliába. A programban résztvevő Migály Mercédesz és Németh Hunor Gergő beszámolóit olvashatjátok őszi és tavaszi kalandjaikról!:))

Folytatás