VALENTIN NAP

Ah, a szerelmesek ünnepe. A nyál fesztiválja.

Ebben az évben is eljött a "várva-várt" Bálint-nap, ami napjainkban sok boldog pár, boldog ünnepének tudható be.

Eredetileg, az ókorban pogány esemény volt, amit a Római Birodalomban ünnepeltek. Ezt követően, a 14. században új értelmet kapott az ünnep, az angolszász országokban. A történet így szól:

Szent Bálintot, aki nem más, mint a szerelmesek védőszentje, halálra ítélték. Kivégzése előtt segített börtönőre lányának, visszaadta neki a látását. Utolsó üzenetét pedig a ma már ikonikus Valentin-napi aláírással fejezte be:

• A Te Bálintod.

Magyarországon csak az utóbbi 30 évben híresült el a hagyomány, miszerint csokival és levelekkel lepjük meg párunk, vagy magunk, ha éppen nincs kit. Újra kezd elterjedni a "baráti Valentin-nap", amikor nem a szerelemre tesszük a hangsúlyt, hanem a baráti társaságunkban a párkapcsolatoktól teljesen függetlenül élvezzük az ünnepet. Csoportos süti-sütés, sztorizgatás és pizsipartik jellemzik az ilyen összejöveteleket, amik talán még jobban is sikerülnek, mint az unalmas, gyertyafényes vacsorák.

Idén a Berzsenyiben is megünneplésre került a Valentin-nap az IDÖK szervezésében. A reggel megérkező tanulók rögtön egy kis Milka-csokit és egy szívhez szóló üzenetet kaptak. "Ha más nem is, az IDÖK szeret!!!!" Ezen felül egész nap üzeneteket lehetett küldeni kiszemeltünknek a Valentin-napi postán keresztül. Ezek az osztályok nevével ellátott dobozkákkal kerültek címzettünkhöz. Az első nagyszünetben egy roppant romantikus filmvetítésre is sor került, amelyben olyan klasszikusokat láthattunk, mint a Titanic egy örökzöld jelenete, és betétdalának gyönyörű, megható furulyás feldolgozását hallgathattuk.

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachmentYou might also like

2021-2022 Erasmus program ~ vendégcikk

Az iskola nyelvtanárai által tavaly elnyert pályázat következtében az idei tanévben két utazásra is sor került az Erasmus programban résztvevő iskolák között. Ősszel portugál diákok látogattak el egy hétre a berzsenyisekhez, tavasszal pedig a mi iskolánk diákjai utazhattak el Portugáliába. A programban résztvevő Migály Mercédesz és Németh Hunor Gergő beszámolóit olvashatjátok őszi és tavaszi kalandjaikról!:))

Folytatás

A régi az új? ~ Berzsenyis pulcsik mintája

Az idei, "új" berzsós pulcsik mintája talán nem is olyan új? Ebből a cikkből mindent megtudhatsz az idei évben elindult berzsenyis pulcsik mintáinak eredetéről!

Folytatás