VALENTIN NAP

Ah, a szerelmesek ünnepe. A nyál fesztiválja.

Ebben az évben is eljött a "várva-várt" Bálint-nap, ami napjainkban sok boldog pár, boldog ünnepének tudható be.

Eredetileg, az ókorban pogány esemény volt, amit a Római Birodalomban ünnepeltek. Ezt követően, a 14. században új értelmet kapott az ünnep, az angolszász országokban. A történet így szól:

Szent Bálintot, aki nem más, mint a szerelmesek védőszentje, halálra ítélték. Kivégzése előtt segített börtönőre lányának, visszaadta neki a látását. Utolsó üzenetét pedig a ma már ikonikus Valentin-napi aláírással fejezte be:

• A Te Bálintod.

Magyarországon csak az utóbbi 30 évben híresült el a hagyomány, miszerint csokival és levelekkel lepjük meg párunk, vagy magunk, ha éppen nincs kit. Újra kezd elterjedni a "baráti Valentin-nap", amikor nem a szerelemre tesszük a hangsúlyt, hanem a baráti társaságunkban a párkapcsolatoktól teljesen függetlenül élvezzük az ünnepet. Csoportos süti-sütés, sztorizgatás és pizsipartik jellemzik az ilyen összejöveteleket, amik talán még jobban is sikerülnek, mint az unalmas, gyertyafényes vacsorák.

Idén a Berzsenyiben is megünneplésre került a Valentin-nap az IDÖK szervezésében. A reggel megérkező tanulók rögtön egy kis Milka-csokit és egy szívhez szóló üzenetet kaptak. "Ha más nem is, az IDÖK szeret!!!!" Ezen felül egész nap üzeneteket lehetett küldeni kiszemeltünknek a Valentin-napi postán keresztül. Ezek az osztályok nevével ellátott dobozkákkal kerültek címzettünkhöz. Az első nagyszünetben egy roppant romantikus filmvetítésre is sor került, amelyben olyan klasszikusokat láthattunk, mint a Titanic egy örökzöld jelenete, és betétdalának gyönyörű, megható furulyás feldolgozását hallgathattuk.

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachmentYou might also like

100 SZÓBAN BERZSENYI - PÁLYÁZAT

Pályázz! Neked mit jelent a Berzsenyi?

Folytatás

III. GLOBÁLIS KLÍMASZTRÁJK - BESZÁMOLÓ

A klímaváltozás testközelből fenyegeti a generációnkat, és ez a politikai színtéren is vita tárgya lett. Az elmúlt időszakban az internet felrobbant a környezetvédelemmel és annak fontosságával kapcsolatban.

Folytatás