VALENTIN NAP

Ah, a szerelmesek ünnepe. A nyál fesztiválja.

Ebben az évben is eljött a "várva-várt" Bálint-nap, ami napjainkban sok boldog pár, boldog ünnepének tudható be.

Eredetileg, az ókorban pogány esemény volt, amit a Római Birodalomban ünnepeltek. Ezt követően, a 14. században új értelmet kapott az ünnep, az angolszász országokban. A történet így szól:

Szent Bálintot, aki nem más, mint a szerelmesek védőszentje, halálra ítélték. Kivégzése előtt segített börtönőre lányának, visszaadta neki a látását. Utolsó üzenetét pedig a ma már ikonikus Valentin-napi aláírással fejezte be:

• A Te Bálintod.

Magyarországon csak az utóbbi 30 évben híresült el a hagyomány, miszerint csokival és levelekkel lepjük meg párunk, vagy magunk, ha éppen nincs kit. Újra kezd elterjedni a "baráti Valentin-nap", amikor nem a szerelemre tesszük a hangsúlyt, hanem a baráti társaságunkban a párkapcsolatoktól teljesen függetlenül élvezzük az ünnepet. Csoportos süti-sütés, sztorizgatás és pizsipartik jellemzik az ilyen összejöveteleket, amik talán még jobban is sikerülnek, mint az unalmas, gyertyafényes vacsorák.

Idén a Berzsenyiben is megünneplésre került a Valentin-nap az IDÖK szervezésében. A reggel megérkező tanulók rögtön egy kis Milka-csokit és egy szívhez szóló üzenetet kaptak. "Ha más nem is, az IDÖK szeret!!!!" Ezen felül egész nap üzeneteket lehetett küldeni kiszemeltünknek a Valentin-napi postán keresztül. Ezek az osztályok nevével ellátott dobozkákkal kerültek címzettünkhöz. Az első nagyszünetben egy roppant romantikus filmvetítésre is sor került, amelyben olyan klasszikusokat láthattunk, mint a Titanic egy örökzöld jelenete, és betétdalának gyönyörű, megható furulyás feldolgozását hallgathattuk.

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

IDÖK- vita beszámoló 2023

A tavalyinál jóval jelentősebb létszámú néző jelent meg az idei IDÖK választási vita megtekintésére. A választáson öt párt indult, név szerint a SütIdök (Szabó Laura, Kárpáti Zoltán, Csűrös Csenge), a Sídök (Karácsonyi Lilla, Fuisz Gergő, Boutros Kira), a TubIdök (Funtig Regina, Sárosy B. Géza, Simon Gáspár), a VállalkozóIdök (Csamangó Barnabás, Hegedüs Botond, Molnár Zétény) és a TakIdök (Svékus Ádám, Varga Ábel). A vitát a hagyományokhoz híven az aktuálisan regnáló párt vezette le. Az összefoglalót készítette: Dabis Áron

Folytatás

2021-2022 Erasmus program ~ vendégcikk

Az iskola nyelvtanárai által tavaly elnyert pályázat következtében az idei tanévben két utazásra is sor került az Erasmus programban résztvevő iskolák között. Ősszel portugál diákok látogattak el egy hétre a berzsenyisekhez, tavasszal pedig a mi iskolánk diákjai utazhattak el Portugáliába. A programban résztvevő Migály Mercédesz és Németh Hunor Gergő beszámolóit olvashatjátok őszi és tavaszi kalandjaikról!:))

Folytatás