Slam Poetry

A 80-as évek végén, valahol egy Talking Heads- és egy Nirvana-koncertről hazajövet, találhatott rá az akkori fiatal „alter-élet” egy Marc Kelly Smith nevű, még kisstílű költőre, aki eleinte csak néha-néha bukkant fel különböző esteken. Más volt, mint a legtöbb, ebben az időben szereplő arc Chicago kávézóinak színpadán, stílusában túl hétköznapi és egyszerű egy „klasszikus költőhöz” képest, aki kiáll, és felolvassa a 603. versét élete szerelmi csalódásáról, de közben szövegében mégis gyakran nyúlt rímekhez és metaforákhoz. Ha a slam poetry-t nagyon muszáj behatárolni, akkor mondhatjuk, hogy modern költészeti stílus, de talán nem is kell, hogy konkrét definíciója legyen. Aktuális témákról szól, a jelen emberéhez, az utca nyelvén, olykor sok káromkodással, politikáról, társadalomkritikáról vagy bármiről, aminek mondanivalója van. Magyarországon 2006-ban rendezték meg az első nagyobb slam poetry-eseményt a Műcsarnokban, azóta már havi szinten szerveznek nyílt versenyeket Budapest éttermeinek a pincéjében. Bárki nevezhet és felléphet, a szabály, hogy a szöveget neked kell megírnod, és három percben kell előadnod. A mai „slaméletnek” több meghatározó alakja is van; Kemény Zsófi, aki elsősorban a kormánnyal szembeni erős kritika megfogalmazásával vált közismertté, Süveg Márk kétszeres Országos slambajnok, Horváth Kristóf, aki egyszerre színész is, vagy Bánki Beni, aki a 2015-ös Ki Mit Yoube-ot nyerte meg, még inkább népszerűsítve ezzel a mai fiatalok körében a slamet. (És persze még sokan mások.)

A Slam Poetry Berzsenyis szemmel

Ma a suliban pár diáktársamat kérdeztem meg, hogy számukra mit is jelent a slam poetry.

DL:Tudod mi az a slam poetry? Ha igen, szereted hallgatni/nézni?

Takács Anna 12.A: Igen, tudom, mi az a slam poetry, viszont annak ellenére, hogy humános vagyok, még egy rendezvényen sem vettem részt.

Kenyeres Sonia 9.D: Tudom, mi az, és Youtube-on pár ilyet megnéztem már.

Drigán Kata 12.A: Egyszer voltam egy előadáson, ami nagyon megragadott. Nagyon fontos a mondanivalója néhány slam poetrynek. Érdemes figyelmesnek lenni ezekre, mert az aktuálpolitkai dolgok mellett átlag témákról is versel, ilyen pl. a szerelem, barátok, munka stb. Én szeretem :)DL:Hallottál a Pilvaker-ről?

A Pilvaker fiatal magyar művészek csoportja, a magyar költészet ikonikus verseit interpretálják a saját stílusukban, segítségül hívva a zene, a színház és a kreativitás erejét.

Körner Olgi 11.D: Húha! Hát szerintem tök jó ötlet így modernizálni a dolgokat.

Anonim: Tudom, mit takar a Pilvaker, de őszintén szólva nem nagyon ismerem. Maga a koncepció meg az egész ötlet nagyon király szerintem. Mondjuk én pont nem egy olyan ember vagyok, aki ne olvasna verseket, szóval számomra annyira nem nagy a jelentősége.

Kohári Nóri 11.D: Fúúú, hallottam róla, de nem igazán vagyok tisztában vele, hogy mi az.

DL: Részt vennél egy Open slam előadásban, vagy már esetleg volt benne részed?

Nyitott slam, itt bárki részt vehet, akár a közönség soraiból is.

Büki Fanni 10.A: Igen, tök szívesen részt vennék egy ilyenben. Egyszer majdnem szerveztünk is egyet az osztállyal, de aztán elmaradt, és amúgy sem tudtam volna menni. :(

Számuel Bogi 9.D: Én lehet, nem szavalnék verset, mert annyira nem szeretek közönség előtt egyedül szavalni, de meghallgatni szívesen meghallgatnám, mert nagyon szeretem a versecskéket. :)

Czeglédi Csenge 11.C: Igazából slam poetry-előadáson sokszor voltam mint hallgatóság. Az open slamről így még nem hallottam, de ha jól értettem, akkor ez egy kicsit ilyen beugrószerű. Nyilván nagyban függ a társaságtól, illetve a témáról, de az alapötlet nagyon tetszik, mert szerintem a slamben pont ez a lényeg, hogy aki csak akarja, elmondhatja a gondolatait, a többiek pedig végighallgatják/-gondolják.

Úgy tűnik, sokan tudnak a slam poetry-ről a suliban, ami szerintem szuper. Egy modernebb felfogása régi verseknek, vagy akár a művészek sajátjainak. Speciel én több verset is slam poetry hallgatása közben tanultam meg. :)

D.L. és Sz.D.

Falucskai Veronika

Author: Falucskai Veronika

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachmentYou might also like

Toplista szavazás – zenék

Az első Berzsenyi Toplista szavazás témája a zenei műfajok voltak. A kérdőív és az instagramos szavazás alapján kialakult a végleges sorrend, amit alább olvashattok.

Folytatás

A Túró Rudi-fogyasztás statisztikája a Berzsenyi Dániel Gimmnáziumban

Mi a Berzsenyisek kedvenc Túró Rudi íze? Mennyire jövedelmező egy iskolai édesség autómatát üzemeltetni? Ha valaha foglalkoztattak ezek a kérdések, akkor ez a cikk neked való: egy kutatás a Berzsenyi Dániel Gimmnázium Túró Rudi automatájáról.

Folytatás