Slam Poetry

A 80-as évek végén, valahol egy Talking Heads- és egy Nirvana-koncertről hazajövet, találhatott rá az akkori fiatal „alter-élet” egy Marc Kelly Smith nevű, még kisstílű költőre, aki eleinte csak néha-néha bukkant fel különböző esteken. Más volt, mint a legtöbb, ebben az időben szereplő arc Chicago kávézóinak színpadán, stílusában túl hétköznapi és egyszerű egy „klasszikus költőhöz” képest, aki kiáll, és felolvassa a 603. versét élete szerelmi csalódásáról, de közben szövegében mégis gyakran nyúlt rímekhez és metaforákhoz. Ha a slam poetry-t nagyon muszáj behatárolni, akkor mondhatjuk, hogy modern költészeti stílus, de talán nem is kell, hogy konkrét definíciója legyen. Aktuális témákról szól, a jelen emberéhez, az utca nyelvén, olykor sok káromkodással, politikáról, társadalomkritikáról vagy bármiről, aminek mondanivalója van. Magyarországon 2006-ban rendezték meg az első nagyobb slam poetry-eseményt a Műcsarnokban, azóta már havi szinten szerveznek nyílt versenyeket Budapest éttermeinek a pincéjében. Bárki nevezhet és felléphet, a szabály, hogy a szöveget neked kell megírnod, és három percben kell előadnod. A mai „slaméletnek” több meghatározó alakja is van; Kemény Zsófi, aki elsősorban a kormánnyal szembeni erős kritika megfogalmazásával vált közismertté, Süveg Márk kétszeres Országos slambajnok, Horváth Kristóf, aki egyszerre színész is, vagy Bánki Beni, aki a 2015-ös Ki Mit Yoube-ot nyerte meg, még inkább népszerűsítve ezzel a mai fiatalok körében a slamet. (És persze még sokan mások.)

A Slam Poetry Berzsenyis szemmel

Ma a suliban pár diáktársamat kérdeztem meg, hogy számukra mit is jelent a slam poetry.

DL:Tudod mi az a slam poetry? Ha igen, szereted hallgatni/nézni?

Takács Anna 12.A: Igen, tudom, mi az a slam poetry, viszont annak ellenére, hogy humános vagyok, még egy rendezvényen sem vettem részt.

Kenyeres Sonia 9.D: Tudom, mi az, és Youtube-on pár ilyet megnéztem már.

Drigán Kata 12.A: Egyszer voltam egy előadáson, ami nagyon megragadott. Nagyon fontos a mondanivalója néhány slam poetrynek. Érdemes figyelmesnek lenni ezekre, mert az aktuálpolitkai dolgok mellett átlag témákról is versel, ilyen pl. a szerelem, barátok, munka stb. Én szeretem :)



DL:Hallottál a Pilvaker-ről?

A Pilvaker fiatal magyar művészek csoportja, a magyar költészet ikonikus verseit interpretálják a saját stílusukban, segítségül hívva a zene, a színház és a kreativitás erejét.

Körner Olgi 11.D: Húha! Hát szerintem tök jó ötlet így modernizálni a dolgokat.

Anonim: Tudom, mit takar a Pilvaker, de őszintén szólva nem nagyon ismerem. Maga a koncepció meg az egész ötlet nagyon király szerintem. Mondjuk én pont nem egy olyan ember vagyok, aki ne olvasna verseket, szóval számomra annyira nem nagy a jelentősége.

Kohári Nóri 11.D: Fúúú, hallottam róla, de nem igazán vagyok tisztában vele, hogy mi az.

DL: Részt vennél egy Open slam előadásban, vagy már esetleg volt benne részed?

Nyitott slam, itt bárki részt vehet, akár a közönség soraiból is.

Büki Fanni 10.A: Igen, tök szívesen részt vennék egy ilyenben. Egyszer majdnem szerveztünk is egyet az osztállyal, de aztán elmaradt, és amúgy sem tudtam volna menni. :(

Számuel Bogi 9.D: Én lehet, nem szavalnék verset, mert annyira nem szeretek közönség előtt egyedül szavalni, de meghallgatni szívesen meghallgatnám, mert nagyon szeretem a versecskéket. :)

Czeglédi Csenge 11.C: Igazából slam poetry-előadáson sokszor voltam mint hallgatóság. Az open slamről így még nem hallottam, de ha jól értettem, akkor ez egy kicsit ilyen beugrószerű. Nyilván nagyban függ a társaságtól, illetve a témáról, de az alapötlet nagyon tetszik, mert szerintem a slamben pont ez a lényeg, hogy aki csak akarja, elmondhatja a gondolatait, a többiek pedig végighallgatják/-gondolják.

Úgy tűnik, sokan tudnak a slam poetry-ről a suliban, ami szerintem szuper. Egy modernebb felfogása régi verseknek, vagy akár a művészek sajátjainak. Speciel én több verset is slam poetry hallgatása közben tanultam meg. :)

D.L. és Sz.D.

Falucskai Veronika

Author: Falucskai Veronika

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment



You might also like

Szarvasbőgés

Iskolánk egyik régi hagyománya a Szarvasbőgés, ami minden év őszén kerül megrendezésre. Idén az érdeklődők a Börzsönybe utaztak, pontosabban Királyrétre. A kirándulás este tíztől hajnali egyig tartott, a kirándulás célja, azaz a szarvasbőgés pedig éjfél és hajnal egy között zajlott.

Folytatás

Mi érdekli a berzsenyiseket, avagy igazak-e a tagozat-sztereotípiák?

Elgondolkozott-e már a kedves olvasó azon, hogy a tagozat-sztereotipiák, amiken olykor olyan jót kacagunk, valóban igazak-e? Igaz-e hogy minden fizikás mérnök és minden humános bölcsész szeretne lenni? Vagy éppen az előitéletek lerombolására vágyik, egy jól megalapozott statisztikai kutatással? Esetleg csak kiváncsi arra mi a diákság kedvenc tantágya? Most lehullik a lepel, és fényderül az igazságra...

Folytatás