Interjú a BDG Rap Radio tagjaival

Hogyan szólíthatunk titeket, van már a duótoknak neve?

Mc Töci: Az van, hogy minden ilyesfajta együttesnek van neve. De ha nekünk nincs, az olyan alter, nem szokványos – mint amilyenek mi vagyunk.

Mc Salamon: Sokat gondolkodtunk ezen, és van már nevünk! – de az titok, hogy mi.

Hosszú győzködés után sem szerették volna elárulni a nevet. Azt viszont megtudtuk, hogy Selmeczi Gergely (Smeki), a dal producere igen korán elhagyta a csapatot. A kezdeti sokk után a két rapper maga kezdett bele a reformálásba. Most ismét három tagot számlál az együttes, harmadikként Lovász Barnabás (Lovi) csatlakozott, aki a zenei producer helyét vette át. De az új számban feltűnik egy meglepetés vendégszereplő is, akinek kiléte egyelőre titok. (Hozzátették, hogy hamar rá fog jönni, kiről van szó, aki BDG Rap Radio másik csapatának hamarosan debütáló számát meghallgatja.)



Hogy kezdődött mindez, mi volt a motivációtok a dal elkészítésében?

MT: Szerintem nagyon be vagy szűkülve, ha úgy gondolkodsz, hogy mindenképpen kell motiváció egy ilyen projekthez.

Tehát konkrétan a semmiből pattant elő az ötlet?

MT: Pontosan! Persze volt, ami kiváltotta mindezt, de ez csak természetes úton, magától jött.

MS: Mindig is tudtuk, hogy mi sokra vihetjük! Tudtuk, hogy van hangunk, és azzal is tisztában voltunk, hogy ezzel valamit kezdeni is kell a jövőt illetően.

Ezen a ponton beszélgetésünk elkanyarodott a motiváció fogalmára, a céllal való filozófiai összefüggések fejtegetésére, de a végső konklúzió szerint: „Nem volt, nem kellett félni, nem volt vesztés” – ahogy Törley-Havas Dániel tömören összefoglalta.

Eddigi információink szerint a videoklip és a zene a kilencedikes humán tagozatosok év végi kötelező projektmunkájának köszönhetően valósult meg.''

MT: Mindezt csak időzítettük, de a közönségnek hála ez a szám túllépett az iskolai projektmunka szinten.

MS: Tudtuk, hogy szeretnénk írni rapet, csak nem tudtuk, mikor, és nem volt a megvalósításhoz kapcsolódó motivációnk. Ez viszont egy tökéletes alkalom volt az elkészítésre és a bemutatásra, nagyközönség előtt. Azt nem gondoltuk volna, hogy a videót megtekintő mind az ezer ember úgy is gondolja, hogy jó a hangunk.

''A válaszadás után, Mc Salamon megkérdezte, hogy mi is ugyanígy értékeljük-e énektehetségét. Mi ennek megítélését teljes mértékben a közönségre bízzuk. Egy érdekes Whitney Houston „I will always love you”-bemutató után tovább haladhattunk, immáron gyönyörben úszva.''

__A számban több, látszólag rejtett jelentéstartalommal rendelkező szövegrészlet is elhangzik. Például, a kontextusba nemigen illő „ Bogi”, vagy a sok ókori mítoszos, Odüsszeia-szereplőkkel kapcsolatos utalásnak mi a jelentősége? Hogy kerültek bele?__

MT: Azt leszögezném, hogy Bogi nem szerepel az ókori történetekben.

MS: Bogi (Csontos Boglárka) a múzsánk. Még a dal elkészülte előtt jelezte, hogy mindenképpen szeretne szerepelni benne. Természetesen tartoztunk ezzel neki a sok ihletért. Megkérdeztük, hogy vállalna-e „szinonima” szerepet, abszolút benne volt az ötletben. Ezért a dalban a prostituáltakkal kapcsolatos utalást helyettesítettük be az ő nevével. Ennek végig a tudatában volt, semmiféle sértődés nem született belőle. Mindenki egy jó poénnak fogta fel szerencsére.

És a „Pénelopéval cruise-olok, aztán jól be Penélope Cruzolok” sor ötlete hogyan született?

MT: Penélope Cruz a kedvenc színésznőm, Samunak is természetesen. Mindenképp szerettük volna, hogy színészi nagysága előtt tisztelegve, bekerüljön a szövegünkbe.

MS: Játszott a Karib-tenger kalózai című filmben. A film és az Odüsszeia között igen sok hasonlóságot lehet felfedezni, legalábbis egyik kedves osztálytársunk az ominózus projektnapon erről tartott előadást, innen is jött az ötlet.

A jövővel kapcsolatban elhangzott Mc Töci okfejtése a mai zeneipar trükközéseiről. Példának hozta Taylor Swift és Katy Perry énekesnők két új számát, ahol a megjelenés időpontjával trükköztek a minél nagyobb nézettség elérése érdekében. Párhuzamot vonva a világzenei történések és a BDG Rap Radio között, elhangzott a terv: miután a másik páros kiadta új számukat, akkor rá pár nappal, a minél nagyobb nézettség megoszlásának érdekében jön ki az új zene duónktól.

Hogy lett egy ártatlan iskolai feladatból egy lassan rapháborúvá fajuló, igen megosztó konfliktus?

MT: Ez rendkívül egyszerű. Ismeretes, hogy ha egy sikeres előadót, vagy bármilyen nagy nézettséggel rendelkező csatornát nagy nyilvánosság előtt valaki szidni kezd, azzal, hiába negatív a tartalom, ugyanannyi figyelmet kap.Véleményem szerint ezért indult el Daoud Tamás és Selmeczi Gergely hadjárata ellenünk, és innen kezdődött minden.

MS: Mindez a klipforgatásból indult ki. Selmeczi Gergely felismerte, hogy ő csak a háttérben munkálkodik, és csak a kamera mögött áll. Megértem persze, hogy ez rosszul esett neki, de szerintem ezért kezdett bele egy új csapatba.

Ütköztetek nehézségekbe a videó készítése során?

MT: Igen veszélyes helyszíneken jártunk. Filmeztünk például egy hosszú, elhagyatott alagútban, ami igen félelmetes volt. Én ezt tudnám kiemelni.

MS: Volt egy pár, de ez természetes része a dolognak. Elég részletes beszámolót tartalmaz a werkfilmünk, mely végigdokumentálta a szám megszületését és az eseményeket, azt is ajánljuk figyelmetekbe. Ott például nem hangzik el, de egyetlen hasznos dolgot csinált a rendezőnk, Károly Kornél is amikor megengedte, hogy lakásán írhassuk a szövegünket, miközben ízletes nudlit főzött nekünk. De hogy konkrétan a forgatás nehézségeiről ejtsek pár szót: a WestEnd tetőkertjéről egy biztonsági őr lezavart minket, a klip rendezője többszörösen elkésett, majd kiderült, hogy teljesen alkalmatlan a filmezésre. Sínek között mászkáltunk, és igen sok idő telt el értelmetlen várakozással is.

Mit gondoltok eddigi munkátokról? Feltörekvő művésznek tartjátok magatok?

MT: Szerintem jó úton haladunk a művészet felé.

MS: Amit csinálunk, azt egyértelműen művészetként kategorizálnám.

Az igazán kiadós és tanulságos együtt töltött idő után elköszönve, még a duó mindenkinek javasolta a szám meghallgatását, illetve a werkfilm megnézését.

KK

Csury Balázs

Author: Csury Balázs

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachment