EZEN A HÉTEN A FILMKLUBBAN

A HÉTEN A FILMKLUBBAN

Erre a hétre elhoztuk nektek minden idők egyik legvitatottabb és legvéresebb filmjét, a Született gyilkosokat. Quentin Tarantino forgatókönyvéből, Oliver Stone olyan durva alkotást gyúrt össze, amit nemhogy az egyszerű mozinézők nem fogadtak be, de még maga Tarantino is leszedette magát a film eredeti plakátjáról. Nem is csoda, hogy nem egyezett meg a két rendező ízlésvilága, hiszen Oliver Stone teljesen átformálta az eredeti történetet, majd telepakolta egy jó adag Amerika-kritikus gondolattal. Korának egyik legprogresszívebb hollywoodi rendezője szakított a hagyományos filmes trendekkel, és különböző formanyelvek egyvelegével hozta létre ezt az 1994-es klasszikust. A Született gyilkosok vibráló képi világában egyaránt megjelennek a színes, a fekete-fehér, vagy a kézikamerás felvételek. Műfaja hol animáció, hol a televíziós sitcom-ok groteszk paródiájába csap át. Története egyszerű road movie, Bonnie és Clyde történet. Mickey (Woody Harrelson) és Mallory (Juliette Lewis) szeretik egymást és embert ölnek. Országúti zsarukat, durva kamionsofőröket, boltosokat és pincérnőket, útjukba akadó névtelen járókelőket. Egyetlen halálravált szemtanút azonban mindig életben hagynak, hogy üzenetül vigyék: itt járt Mickey és Mallory. A film hősei antihősök, a néző mégis könnyebben azonosul velük, mint a környezetükkel. Olivér Stone kíméletlenül mutatja be nekünk a gyilkosokból sztárt csináló média működését, görbe tükröt mutatva a társadalomról, amelyben élünk. Egy abszolút megkerülhetetlen alkotással várunk titeket, popcornnal, csütörtökön a vetítőben.

Szederkényi Gábor, Teleki Mihály és Mátravölgyi Zsófi

Kuti Lilla Szabina

Author: Kuti Lilla Szabina

Stay in touch with the latest news and subscribe to the RSS Feed about this category

Hozzászólások (0)

Comments are closed


No attachmentYou might also like

Anjouk ~ Könyvajánló

Bíró Szabolcs napjaink egyik legismertebb hazai szerzője, főként magyar történelmi regényeket ír. Legsikeresebb sorozatát, a mára már hét részt magába foglaló Anjoukat fogom ajánlani Nektek ebben a cikkben.

Folytatás

Szentjánosbogár lányok - sorozat vs. könyv

Ha egy könyv megfilmesítésre kerül, gyakran felteszik utána a kérdést: melyik a jobb? Melyik tetszett jobban? Szentjánosbogár lányok - sorozat- és könyvajánló.

Folytatás